Sarıyıldız, polisin 'marşlı provokasyonunu' hükümete sordu

HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, polisin Silopi ve Cizre’de Hücum Marşı eşliğinde gençlere saldırması ve sokak ortasında işkenceye başvurması hakkında İçişleri Bakanı Efkan Ala'ya soru önergesi verdi.

Sarıyıldız, polisin 'marşlı provokasyonunu' hükümete sordu
HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, polisin Silopi ve Cizre’de Hücum Marşı eşliğinde gençlere saldırması ve sokak ortasında işkenceye başvurması hakkında İçişleri Bakanı Efkan Ala'ya soru önergesi verdi.


'HÜCUM MARŞI ÇALDILAR, SOKAK ORTASINDA İŞKENCE YAPTILAR'

Sarıyıldız, Şırnak’ın Silopi İlçesi’nde 28 Ekim günü akşam saatlerinde 3 ve 4'üncü Cadde üzerinde Cizre’de  halka dönük saldırıları protesto etmek isteyen gençlere saldıran polislere ait zırhlı araçlardan birinden Osmanlı Mehteran Takımının Hücum Marşının çalındığını kaydetti. Cizre’de de 27 Ekim gecesi yaşanan olaylardan sonra gerginliğin yerini kısmen de olsa sükunete bıraktığı bir anda Pazartesi günü  polis ve özel harekat timlerinin, akrep, kirpi ve kobra tipi zırhlı araçlarla çarşı merkezi olan Dörtyol kavşağında gövde gösterisi yaptığına dikkat çeken Sarıyıldız, “Gövde gösterisi ile birlikte siren çalan zırhlı araçlardan, rastgele etrafa gaz bombası atılırken, ev ve iş yerlerinin balkon ve damlarına atılan gaz bombalarından çok sayıda yurttaş etkilenmiştir” dedi.

Sarıyıldız, Cizre’de zırhlı araçların geçtiği esnada yol isteyen okul servisi şoförü  Kahraman Caba’nın da, sokak ortasında polislerin işkencesine maruz kaldığını ifade eden Sarıyıldız, "Osmanlı döneminde ordunun savaş sırasında kullandığı ve milliyetçilik kokan Mehteran Takımının Hücum Marşının  bir toplumsal gösteri esnasında zırhlı araçlarda kullanılması, polisin adeta darbe dönemini andıran görüntülerle gövde gösterisinde bulunması,  rastgele iş ve yerleşim yerlerine gaz bombası atması  ve sokakta işkence yapması açık bir tahrik ve provokasyondur" dedi.

'OLAYLARIN DURMASINA RAĞMEN NEDEN GÖVDE GÖSTERİSİ YAPILDI?'

HDP'li Sarıyıldız, Bakan Ala'dan şu sorularına yanıt istedi:

"Osmanlı Mehteran Takımının, Hücum Marşı eşliğinde gösteri yapan gençlere müdahalede bulunan polisler hakkında herhangi bir inceleme ya da soruşturma başlatılmış mıdır? Başlatılmışsa bu idari incelemenin sonucu nedir?

Vatandaşları tahrik eden ve provokasyon yaratan kolluk güçleri hakkında nasıl bir cezaî müeyyide uygulanmaktadır?

Bakanlığınıza bağlı kolluk güçlerinin milliyetçilik kokan bu tür marşları zırhlı araçlarda çalması bilginiz dahilinde midir?

Toplumsa hassasiyetlerin ve gerginliğin şu günlerde  üst seviyede olduğu Şırnak’ta kolluk güçlerinin bu girişimi sizce de bir tahrik ve provokasyon değil midir?

Cizre’de olayların kısmen durulduğu bir anda polis hangi gerekçe ile çok sayıda zırhlı araçlar ile ilçede gövde gösterisinde bulunmuştur? Herhangi bir olay olmadığı halde ev ve işyerlerine rastgele gaz bombası atan polisler hakkında herhangi bir inceleme ya da soruşturma başlatılmış mıdır?

Cizre’de Kahraman Caba adlı yurttaşı sokakta işkence eden polisler hakkında herhangi bir inceleme ya da soruşturma başlatılmış mıdır? Mağdura işkence eden polis bu gücü 'makul şüphe' kriterinden mi almaktadır?

Polisin yurttaşlara dönük  işkence uygulamaları sıklıkla yaşanmasına rağmen, hangi fiili uygulama veya talimat nedenleriyle bu eylemler cezasız kalmaktadır?"

Güncelleme Tarihi: 31 Aralık 2014, 09:06
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER