Şemdinli Umut Kitapevi sanığı Ali Kaya konuştu

Şemdinli’deki Umut Kitapevi’ne yönelik bombalı saldırının ardından 39 yıla mahkum edilen Ali Kaya tahliye oldu.

Şemdinli Umut Kitapevi sanığı Ali Kaya konuştu
Şemdinli davasında 39 yıl 10 ay ve 27 gün hapse mahkûm olan Astsubay Ali Kaya, 8.5 yıl cezaevinde kaldıktan sonra önceki gün tahliye edildi. Kaya, “Yaşar Büyükanıt  Paşa’nın ellerinden öpmeye gideceğim” dedi. Şemdinli davası sürerken dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, failler için “Tanırım iyi çocuklardır’” ifadesini kullanmıştı.

Hürriyet’te konuşan Kaya şunları söyledi;

ŞEMDİNLİ TSK’YA KURULAN İLK KUMPAS: Yeniden yargılama devam ettiği için davaya girmeyeceğim. Şemdinli TSK’ya kurulan ilk kumpas. FETÖ’nün PKK ile müşterek hareket ettiği ve işbirliği içine girdiği ilk olay. Savcı Ferhat Sarıkaya’nın itiraflarıyla, Şemdinli iddianamesini, Ankara’da FETÖ’cü kripto hukukçular ve istihbarat elemanlarından oluşan özel bir ekibin hazırladığı; Mustafa Uçkan isimli tutuklu emniyet müdürüne flash bellekle gönderildiği ortaya çıkmıştır.

YAPMADIKLARI KALMADI: Amaç benim üzerimden Büyükanıt’a ulaşıp, Genelkurmay Başkanlığı’na giden yolu tıkamak ve diğer generallere gözdağı vererek TSK’nın terörle mücaledeki azmini ortadan kaldırmaktı. ‘Ali Kaya iyi çocuktur, tanırım dediği’ için Yaşar Büyükanıt Paşa’ya yapmadıkları kalmadı. Fırsat bulduğumda inşallah Büyükanıt Paşa’nın ellerinden öpmeye gideceğim.”

2005’te Hakkâri Şemdinli’de Umut Kitabevi’ne bomba atılmasıyla ilgili davada mahkûm edilen üç sanık, FETÖ bağlantısı nedeniyle açığa alınan savcı Ferhat Sarıkaya’nın itiraflarının ardından yeniden yargılanmış ve tahliye edilmişti.

NE OLMUŞTU?

Kasım 2005’te Hakkari’nin Şemdinli ilçesindeki Umut Kitabevi’nin bombalanmasıyla ilgili davada, Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi, sanık astsubaylar Ali Kaya, Özcan İldeniz ve dosyasını ayırdığı üçüncü sanık itirafçı Veysel Ateş’e 39’ar yıldan fazla ceza vermişti. Ancak Yargıtay 9. Ceza Dairesi 16 Mayıs 2007’de Kaya ve İldeniz’in “asker olmaları”, üzerilerine atılı suçun “görevleri sırasında” oluştuğu gerekçesiyle kararı bozmuş, Van’daki mahkeme de bu karara uyarak dosyayı Van Jandarma Komutanlığı’ndaki askeri mahkemeye göndermişti.

İddianameyi hazırlayan dönemin Van Savcısı Ferhat Sarıkaya, Kaya ve İldeniz için ‘Tanırım, iyi çocuklardır’ diyen dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt hakkında da dava ile bağlantısı olduğu gerekçesiyle ek bilgiyi Genelkurmay Başkanlığı’na gönderdi. Büyükanıt’a yönelik suçlamaları nedeniyle Savcı Ferhat Sarıkaya, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nca (HSYK) görevden alındı.

Güncelleme Tarihi: 14 Ekim 2017, 21:34
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER