Şemdinli'de halk toplantısı düzenlendi

Hakari'nin Şemdinli İlçesi'nde Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Demokratik Partisi(HDP) ilçe teşkilatları ile Şemdinli Belediyesi tarafından halk toplantısı düzenlendi.

Azer DEMİR / ŞEMDİNLİ HABER


Şemdinli Guldexwin Kültür Merkezi Konferans salonunda düzenlenen halk toplantısına, DBP ilçe Eş Başkanları Davut Evin, Şirin Kaya Belediye Eş Başkanı Seferi Yılmaz, KURDİ-DER Şube Temsilcisi Hamza Arslan, Şemdinli Esnaf Sanatkarlar Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Muharrem Tekin, Belediye Meclis Üyeleri, Nujin Kadın Yaşam Evi çalışanları, Guldexwin Kültür Merkezi çalışanları, STK temsilcileri, ilçe esnafı ve vatandaşlar katıldı.
 


Saygı duruşunun ardından başlayan toplantıda ilk sözü Şemdinli Belediye Eş Başkanı Seferi Yılmaz aldı.
 


Belediye Eşbaşkanı Seferi Yılmaz, ilçenin sıkıntılarının yanı sıra gündemdeki konuları da değerlendirdi. 
 


Şemdinli Belediye Eş Başkanı Seferi Yılmaz’ın konuşmalarından satır başları…
 


"Cumhurbaşkanı, cumhurbaşkanlığını bir tarafa bırakıp bir bölge başbakanı gibi konuşuyor"
 


Cumhurbaşkanının bir siyasetçi gibi sürekli açıklamalarda bulunmasını eleştiren Şemdinli Belediye Eş Başkanı Seferi Yılmaz, “ bu iki üç gündür Meclis’te bütçe görüşmeleri devam etmektedir. Tabi bu görüşmelerde sadece 2014 – 2015 yılı bütçesi konuşulmuyor. Bu görüşmelerde Türkiye’deki bütün sıkıntılar milletvekilleri tarafından dile getiriliyor. Bildiğiniz gibi kısa süre önce yeni bir seçim yapıldı. Cumhurbaşkanlığı seçimi. Başbakan’ Davutoğlu oldu. Ama biz Türkiye’nin durumuna baktığımız da Cumhurbaşkanı, tarafsız bir Cumhurbaşkanı değil, taraflı olduğunu süreç ile ilgili, gündemle ile ilgili açıklamalarda bulunarak dile getiriyor. Fiili olarak, kanun olarak Başbakanlık sistemi henüz yok ama cumhurbaşkanımız, cumhurbaşkanlığını bir tarafa bırakarak bir bölge başbakanı gibi konuşuyor” dedi. 
 


"Bizler Osmanlıca diline yada Türkçe diline karşı değiliz, ama biz Kürdüz, ana dilimiz Kürtçe'dir" 
 


Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, "İsteseler de istemeseler de bu ülkede Osmanlıca da öğrenilecek, öğretilecek" sözlerini de eleştiren Eş Başkan Yılmaz, "Bütçe görüşmelerinde eğitim ile ilgi bazı kararlar alındı. Açıkçası 12 Eylül döneminde, Kenan Evren döneminde bile böyle yasalar geçmemiştir. Ama ne yazık 21. Yüzyılda faşist kararlar alınıyor. Kenan Evren döneminde, 12 Eylül döneminde Türkçe dili dışında başka dil kullanmayın. Camların üzerinde de böyle yazılıyordu. Bugün bir cumhurbaşkanı diyor ki, biz Osmanlıca diline başlamalıyız, Osmanlıca dilini kullanmalıyız. Gerekçesi nedir. İşte bir mezar taşında Osmanlıca yazılıyor, oraya yazılan okunmalıdır. Herkes kabul etmelidir ve bizlerde kabullendirmeliyiz. Bizler Osmanlıca diline yada Türkçe diline karşı değiliz, ama biz yıllardır mücadele ediyoruz diyoruz ki, biz Kürdüz, ana dilimiz Kürtçe’dir. Kürtçe eğitim veren okullar açılmalıdır. Serbestçe Kürtçe dilini konuşmalıyız. Ama ne yazık hala böyle bir madde kanunda yer almamış ve hala çocuklarımız Türkçe eğitim veren okullarda okuyarak asimile ediliyorlar" dedi.


"Artık bir polis devleti kurulmaktadır"
 


Polis kanunun çıkarılmasıyla halkın huzuru bozulacağını kaydeden Eş Başkan Seferi Yılmaz, "Kobani olayları nedeniyle 6 – 7 Ekim tarihinde halkımız haklı olarak, demokratik bir tavır sergileyerek alanlara çıktı. Hakkını istedi. Ne oldu? Hepimiz gördük IŞİD, Kobani’de, Rojava, Irak, Şengal ve Maxmur’da büyük katliamlar gerçekleştirdi. Yani bir yerde katliam varsa, Müslüman olan, Kürt olan insanım diyen herkes tepkisini göstermelidir. Yani bu dönemde, HDP'nin açıklamaları, partinin açıklamaları halkımız dile getirdi. Demokratik hakkını kullanarak tavrını ortaya koydu. Bunun üzerine hükümette birkaç adım geri attı. Dünyada büyük yankı uyandırdı. Avrupa ülkeleri, koalisyon hükümeti de şunu gözler önüne serdi. Mecbur bazı tedbirler alındı. Bu nedenle bazı yasalar çıkarıldı. Kenan Evren döneminde de bu yasalar çıkarılmadı. Ama şimdi baktığımız da artık bir polis devleti kurulmaktadır. Polise tüm yetkiler tanınıyor. Polis şüphelendiği kişiyi sokak ortasında kimlik sorgusu yapabilir, istediğinde araca bindirip emniyete götürebilir. Zaten emniyete götürene kadar büyük işkenceler görmektedir. Burada gördük. 2 – 3 çocuk yakalandı. Tabancanın dipçiğiyle kemikleri kırıldı. Başı kırılmış ve vücudu mosmor edilmişti. Fakat hastaneye götürüldü ne yazık doktor yeminini eden doktor bile bu kadar işkenceye rağmen işkence yapılmamıştır denildi. Şuana kadar binlerce insan tutuklandı. Günde 20, 30 kişiden fazla gözaltı ve tutuklamalar var. Bugün Kars Digor’da bile İl Eş Başkanlarımız tutuklandı. Bundan 4 yıl önce Terörle Mücadele Kanunu çıktı. Aslında Toplumla Mücadele Kanun’uydu. Şimdi bu polis yasasını polis kanunu çıkıyor. Ancak katı bir devlet onaylar. Bu açıkça öldürme, tutuklama için çıkarılan bir kanundur. Kimse huzuru görmeyecektir. Gece yarısı arama emri olmadan ev baskınları olacaktır. Bu nedenle bu yasa karşısında bir olmalıyız ve mücadele etmeliyiz. 
 


"İmralı, Hükümet, Kandil, Özerklik ve Genel Af"
 


Son olarak İmralı, Hükümet ve Kandil görüşmelerine de değinen Eş Başkan Yılmaz;  "İmralı’ya giden heyet Başbakan yardımcısı ve Kandil ile görüşmelerini gerçekleştirdi. Bazı başlıklar meydana çıktı. Önümüzdeki birkaç gün içinde süreçle ilgili belki daha ayrıntılı bir şekilde topluma bilgilendirme yapılabilir. Heyet açıklama yapabilir. Ama görüyoruz bir taraftan müzakere, bir taraftan tutuklama, öldürmeler var.Özerkliği bile kabul etmiyorlar. Genel af bile konuşulurken tepeden bile müdahale edilerek böyle bir şey konuşulmadı deniliyor" dedi. 


"Artık halk kendi sistemini kurmak istiyor"


Şemdinli Belediyesi Eş Başkanı Seferi Yılmaz’dan sonra açıklamalarda bulunan Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) İlçe Eş Başkanı Davut Evin, "değerli Şemdinli halkı, artık halk Türkiye sisteminde yada AKP sistemi altında yaşamak istemiyor. Artık halk diyor ki, biz senin hükümetini istemiyoruz, senin sistemini istemiyoruz. Biz kendi sistemimizi kuracağız, kendi sisteminiz altında yaşamak istiyoruz" dedi. 
 


Rojhat Özdel'in sorumlusu Demirtaş mı? Başbakan Davutoğlu mu?
 


Halk toplantısında son olarak söz alan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şemdinli İlçe Eş Başkan adayı Galip Geylan, "hepimizin gördüğü gibi Başbakan diyor ki, bir damla kan dökülse bunun sorumlusu Demirtaş’tır. Geçtiğimiz hafta 17 yaşında bir genç, Rojhat Özdel Yüksekova’da (Gever) katledildi. Bunun sorumlusu Demirtaş mıdır?" dedi.
 


Konuşmalar ardında belediye faaliyet raporu açıklandı. Vatandaşların ilçeyle ilgili sıkıntıları konuşuldu.
 

Güncelleme Tarihi: 13 Aralık 2014, 18:38
YORUM EKLE
YORUMLAR
şemdinli ben
şemdinli ben - 9 yıl Önce

aranızda samimi olmayanlar var o kşi ortamınızda olduğu sürece biz yokuz

SIRADAKİ HABER