Sincan'dan Maltepe'ye Getirilen Çocuklar Açlık Grevine Başlayacak

Çağdaş Hukukçular Derneği Maltepe Cezaevi’ndeki dört çocukla yaptığı görüşmede çocukların hepsinde darp izleri olduğunu, tek kişilik hücrelerde tutulduklarını ve hiçbir ihtiyaçlarının karşılanmadığını belirtti.

Sincan'dan Maltepe'ye Getirilen Çocuklar Açlık Grevine Başlayacak
 Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Cezaevleri Komisyonu üyeleri, dün Ankara Sincan Çocuk Hapishanesi’nde darp edildikten sonra Maltepe Cezaevi’ne gönderilen çocuklarla görüştü.

Görüşme sonrasında hazırlanan raporda çocukların hepsinde darp izleri görüldüğü belirtildi.

Ayrıca çocukların Maltepe Cezaevi’nde zorla soyularak arandıkları, hiçbir ihtiyaçlarının karşılanmadığı ve tek kişilik hücrelerde tutuldukları bilgileri de raporda yer aldı. Çocukların hepsi ayrı ayrı görüşmede bu noktaları vurguladı.

ÇHD ayrıca çocukların beyanlarına dayanarak ayağa kalkarak sayım alma dayatması yapıldığını ve su dahi verilmediğini de vurguladı.

Açlık grevi

Çocukların dördü de aynı koğuşta kalmak istediklerini idareye bildirmişler, ancak olumsuz yanıt almışlar. ÇHD’ye bu talepleri kabul edilmezse yarın (6 Ocak 2014) açlık grevine başlayacaklarını anlatmışlar.

ÇHD görüşme sonrasında çocukların durumunu şu ifadelerle dile getirdi.

A.D.: 18 yaşında. 11 aydır tutuklu. Kendisiyle birlikte B. D, K. Ş. ve B.K. 03.01.2014 Cuma günü Maltepe’ye getirilmiş.

Her iki elinde, boynunda ve sırtında darp izleri (etrafı hafif kahverengi ortası daha koyu kahverengi) mevcut.

Maltepe Hapishanesi’ne girişinde zorla soyarak aranmışlar. Halen müşade olarak adlandırılan tek kişilik hücrede tutuluyor. Hiçbir ihtiyacı karşılanmamış.

Sincan’dan sürgün geldiği arkadaşlarının dışında Maltepe hapishanesinde başkaca siyasi tutsak bulunmuyor. Dördü de aynı koğuşta kalmak istiyorlar. Bu taleplerini idareye bildirmişler. Ancak olumsuz yanıt almışlar. Bu talepleri kabul edilmezse pazartesi günü (6 Ocak 2014) açlık grevine başlayacaklarını söylüyor. 

Havalandırma kapısı kapalı

K.Ş.: 17 yaşında. Her iki bileğinde derin ve çok belirgin kelepçe izleri (koyu kırmızı ve hafif mor renkli) mevcut. Sırtında, sağ ve sol baldırında darp izleri mevcut.

Hiçbir ihtiyacı karşılanmamış. Hapishane girişinde zorla soyarak arama yapılmış.

Su dahi verilmemiş. Musluk suyu içiyor. Halen müşade olarak adlandırılan tek kişilik hücrede tutuluyor.

Sayımlarda aynı Sincan Hapishanesi’nde olduğu gibi ayakta sayım dayatılıyor. Sayıma gelindiğinde bağırarak “ayağa kalk” deniyor.

Getirildiklerinden bu yana havalandırmaya çıkarılmamışlar. Havalandırma kapısı sürekli kapalı tutuluyor.

Kaloriferler bazen çalışıyor, bazen çalışmıyor.

Hapishanenin başgardiyanı “ayakta sayım vereceksiniz, burası Maltepe başka yere benzemez” diyerek kendisini tehdit etmiş.

Sincan’dan birlikte geldiği arkadaşlarıyla aynı koğuşta kalmak istiyor. Bu talepleri yerine getirilmezse açlık grevine başlayacağını beyan ediyor.

Görüşme sırasında çocuğun oldukça endişeli ve tedirgin göründüğü gözlemlenmiştir.

Su verilmiyor

B.K.: 17 yaşında. 08.01.2013 tarihinde tutuklanmış.

Sincan’dan Maltepe’ye getirilirken ring aracında jandarmaların saldırısı söz konusu olmuş. Darp edilmişler ve küfüre maruz kalmışlar. Yol boyunca su ve yiyecek de verilmemiş.

Hapishane girişinde zorla soyarak arama yapılmış. Halen müşade olarak adlandırılan tek kişilik hücrede tutuluyor.

Hiçbir ihtiyacı karşılanmamış. Sincan’dan birlikte geldiği arkadaşlarıyla aynı koğuşta kalmak istiyor. Bu talepleri yerine getirilmezse açlık grevine başlayacağını beyan ediyor. Görüşme sırasında çocuğun oldukça endişeli ve tedirgin göründüğü gözlemlenmiştir.

Hastaneye sevk edilmiyor

B.D.: 17 yaşında. Şubat 2013’te tutuklanmış.

Sağ ayağının üzerine basamıyor. Her iki kolunun üst kısmında morluk mevcut. Alnında kafasının arka kısmında darp izleri mevcut. Burnunun üst kısmında hemen fark edilebilen şişlik söz konusu.

 Hapishane girişinde zorla soyarak arama yapılmış. Halen müşade olarak adlandırılan tek kişilik hücrede tutuluyor.

 Maltepe hapishanesindeki doktordan mevcut halinin tespitini ve hastaneye sevk istemiş henüz sevk işlemi yapılmamış. Hiçbir ihtiyacı karşılanmamış. Su verilmemiş. Musluk suyu içiyor.

Sincan’dan birlikte geldiği arkadaşlarıyla aynı koğuşta kalmak istiyor. Bu talepleri yerine getirilmezse açlık grevine başlayacağını beyan ediyor.

Görüşme sırasında çocuğun oldukça endişeli ve tedirgin göründüğü gözlemlenmiştir.

Suç duyurusu

Ankara Sincan Çocuk Hapishanesi’nde dokuz çocuk ağır şekilde darp edilmiş, sonrasında dördü İstanbul Maltepe Hapishanesi’ne ve beşi de İzmir Çocuk HapishanesI’ne gönderilmişti.

Çocukların darp edilip işkenceye maruz kaldığı iddialarının üzerine İnsan Hakları Derneği Ankara Şubesi, TUHADFED Ankara Temsilciliği ve Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Hukuk Komisyonu cezaevini ziyaret ettikten sonra suç duyurusunda bulunmuştu.

Sincan Cezaevi daha önce de çocuk mahpusların maruz kaldığı hak ihlalleriyle gündemegelmişti. / Bianet

Güncelleme Tarihi: 06 Ocak 2014, 11:36
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER