Erdoğan: Yeniden yargılama noktasında bizim bir sıkıntımız yok

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu’nun kendisi ile yaptığı görüşmede Ergenekon ve Balyoz davalarında yeniden yargılanma süreciyle ilgili taleplerini ilettiğini belirtti.

Erdoğan: Yeniden yargılama noktasında bizim bir sıkıntımız yok
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu’nun kendisi ile yaptığı görüşmede Ergenekon ve Balyoz davalarında yeniden yargılanma süreciyle ilgili taleplerini ilettiğini belirterek, “Yeniden yargılanma noktasında da bizim açımızdan herhangi bir sıkıntı yok” dedi.

Başbakan Erdoğan, Japonya, Singapur ve Malezya’ya yapacağı ziyaret öncesinde Atatürk Havalanı’nda gazetecilere açıklamalarda bulundu ve soruları cevaplandırdı. Bakan, milletvekili ve işadamlarından oluşan geniş bir heyetle bu ziyareti gerçekleştireceklerini söyleyen Erdoğan, Japonya’yı 10 yıl aradan sonra ziyaret edeceğini belirten Erdoğan Japonya Başbakanı Şinzo Abe’nin ise 2013 yılı içinde Türkiye’ye 2 ziyaret gerçekleştirdiğini anımsattı.

Singapur’a 18 yıl aradan sonra Başbakan düzeyinde bir ziyaret gerçekleştirileceğini kaydeden Erdoğan, Malezya’yı ise kendisinin 2003 ve 2005 yılarında ziyaret ettiğini aktardı.

‘BUNLARI BÖYLE SÜREKLİ GÜNDEMDE TUTMAKLA ÜLKEYE ZARAR SAĞLARSINIZ’


Bir gazetecinin, “Devlet içerisindeki paralel yapıyı oluşturan iki bin kişilik bir listeden bahsediliyor ve bu listenin de sizin önünüzde olduğu ifade ediliyor. Bu konuyla ilgili bir değerlendirmeniz olacak mı? bu 2 bin kişi ile ilgili önümüzdeki günlerde hukuki bir süreç başlatılacak mı?” sorusuna Erdoğan şu ifadelerle cevap verdi:

“Bu konuyla ilgili, Burhan Bey de daha sonra açıklama yaptı, Bülent Bey açıklama yaptı, parti sözcümüz de bir açıklama yaptı. Fakat bunların üzerinde bu kadar ısrarla durmanızın bir anlamı yok. Bakınız, dün 50’ye yakın basın mensubuyla yaptığımız toplantı var. O toplantıda da buna benzer sorular geldi ve orada da söyledik. Bir defa böyle bir şey masamın üzerinde, sümenimin altında, benim zaten masamda sümen de yok yav onu da söyleyeyim size. Böyle bir şey söz konusu değil. Bu tür atamalar yapılacaksa yapılır. Bugün devletin yüzbinlerce personeli var. Yüzbinlerce personeli olan bir devlet ve bu devleti yöneten bu hükümet, yeri geldiği zaman birçok kişinin yerini değiştirebilir, atamalar yapar. Yani bunun sayısı iki bin kişi falan, kim almış bu sayıyı, nereden almış? Nasıl bir sayı? Böyle bir şey söz konusu değil. Bunların hepsi uydurma ifadelerdir. Lütfen bunları böyle sürekli olarak gündemde tutmakla, ülkeye bir fayda sağlayamazsınız, zarar sağlarsınız. Yalanlanmış olan bu tür ifadelerin üzerinde daha fazla durmanın gereği yok.”

‘YENİDEN YARGILANMAYA OLUMLU BAKIYORUZ’

Balyoz ve Ergenekon davalarında yeniden yargılama sürecine olumlu baktığı ve TBB Başkanı Metin Feyzioğlu ile yaptığı görüşmenin anımsatılması üzerine Erdoğan, “Metin beyle yaptığımız görüşme gerçekten olumlu bir görüşme olarak sürdü. Ve kendileri bize taleplerini ilettikleri gibi hükümetimizin özellikle üçüncü döneme kadar yaptıkları bu çalışmadan memnuniyetlerini bir vatandaş olarak özellikle ifade ettiler. Ve talepler noktasında; Ergenekon, Balyoz bunlarla ilgili kanaatlerini ifade ettikten sonra dedik ki, ‘biz bununla ilgili konuya, yeniden yargılanma konusuna olumlu bakıyoruz. Bu konuda arkadaşlarım çalışmalarını yapıyorlar ve bu çalışmalar da bitmek üzere.’ Ben tekrar Adalet Bakanıma da söyledim, kendi yanında da söyledim. Kendileriyle irtibatlı olacaklar, değerlendirecekler, konuşacaklar. Ve yeniden yargılanma noktasında da bizim açımızdan herhangi bir sıkıntı yok” dedi.

Bu konuyla ilgili yasal alt yapının oluşturulmasının önemine vurgu yapan Erdoğan, muhalefetin bu konuya yaklaşımının olumlu olması halinde anayasal düzenleme yapılabileceğini olmaz ise yasal düzenleme için ellerinden geleni yapacaklarını belirtti.

Başbakanlık Teftiş Kurulu’nun kendi ofisinde bulunan dinleme cihazına ilişkin yaptığı denetimi tamamladığı ve bir rapor hazırladığı iddialarına da bir soru üzerine değinen Erdoğan, Kurul’un çalışmalarını tamamlamadığını söyledi. “Bitmesinin neticesi olarak da atılacak bazı adımlar olacaktır” diyen Erdoğan, şuanda bu çalışmaların bittiğine dair kendisine bir bilgi gelmediğini aktardı. 

MEKTUP KRİZİ İLE İLGİLİ AÇIKLAMA

Bir gazetecinin sorusu üzerine Başbakan Erdoğan, Fethullah Gülen’den kendisine gönderildiği iddia edilen fakat sonradan mektubun Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e bir aracı tarafından Gülen’in imzasıyla gönderildiği açıklanan mektup hakkında değerlendirmelerde bulundu. Erdoğan, “Malum vakfın sitesinde filan bu metin var. Mektup kime gönderilmiş bu da var. Cumhurbaşkanımıza gönderilmiş olan bir mektup” dedi.

Mektubun iki A4 sayfasını kapsadığını belirten Erdoğan, “İmzanın sahibi de belli. Metin içerisinde ne var ne yok bunlar da belli. Metnin içerisindeki değerlendirmeler, şuanda açarsanız girerseniz o siteye onu orada A’dan Z’ye görürsünüz. Sorulan soru bunun üzerindedir, verdiğim cevap bununla ilgilidir” ifadelerini kullandı.

Mektubun kendisine değil, Cumhurbaşkanı Gül’e geldiğinin altını çizen Erdoğan, “Ben dünkü konuşmamda da zaten ‘bana mektup geldi’ demiyorum. Mektubun gelmesinden bahsediyorum. Ama bu mektubun içerisinde ‘Sayın Başbakan’ın da bu mektubu herhalde okuyacağı’ diye bir ifade geçiyor. Dolayısıyla Başbakan da bu mektubu okumuştur. İçeride neler var neler yok, biraz da siz zahmet edin o siteye girin, o siteden o metnin içinde nelerin olup olmadığını göreceksiniz” şeklinde konuştu.

Başbakan Erdoğan açıklamalarının ardından salondan ayrılmayarak, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ve AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ile sohbet etti. Mikrofonlar kapatıldıktan sonra gerçekleşen görüşmenin, TBMM gündemine ilişkin olduğu anlaşıldı.  / Evrensel
Güncelleme Tarihi: 06 Ocak 2014, 10:36
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER