Sınırdaki direniş büyüyor

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) çetelerinin Kobani'ye yönelik saldırıların karşı Urfa'nın Birecik ilçesinin sınır bölgesinde kurulan direniş çadırı etrafında binlerce kişi toplandı. Yüzlerce kiş de Xirabeyê Beran köyündeki çadıra doğru yola çıktı.

Sınırdaki direniş büyüyor
Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) çetelerinin Kobani'ye yönelik saldırıların karşı Urfa'nın Birecik ilçesinin sınır bölgesinde kurulan direniş çadırı etrafında binlerce kişi toplandı. Yüzlerce kiş de Xirabeyê Beran köyündeki çadıra doğru yola çıktı.


Kobani bölgesi, Temmuz ayının başından bu yana IŞİD çetelerinin saldırısı altında bulunuyor.  Irak'tan taşınan ağır silahların kullanıldığı bu saldırıya karşı, iki haftadır şiddetli bir direniş gösteriliyor. YPG kaynaklarına göre yüzlerce çete üyesin öldürüldü. KCK ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan da seferber olma çağrısında bulunurken, hem YPG'ye katılımlar arttı hem de sınır hattında çetelere karşı yeni bir direniş kampanyası başlatıldı.

Urfa'nın Birecik ilçesindeki Zarêta Serxet köyünde kurulan direniş çadırında bölgenin bir çok yerinden gelen binlerce kişi IŞİD çetelerinin hareketliliğini yakından izliyor.

Binlerce kişi, ikinci bir direniş çadırı kurmak için harekete geçerken, Zarêta Serxet köyünde toplanan yüzlerce kişi onlarca araçlık konvoyla IŞİD çetelerinin denetiminde olan Telabyad (Girê Spî) ilçesinin karşısındaki Urfa'nın Kanya Xezalan (Akçakale) ilçesine bağlı Xirabeyê Beran köyüne doğru yola çıktı. Coğrafik olarak Batı Kürdistan'ın en küçük kantonu olan Kobani kantonu içerisinde yer alan Til Ebyad, uzun bir süreden beridir IŞİD çetelerinin elinde bulunuyor. Çeteler burada Türkiye ile komşu durumdalar.

Xirabeyê Beran köyüne hareket eden araç konvoyunda çoğunluğunu kadın ve gençlerin oluşturduğu bini aşkın kişi yer alıyor. Konvoyun yola çıktığı sırada bölgedeki askeri hareketliliğin artası ise dikkat çekti. Çok sayıda askeri aracın yanısıra zırhlı araçlar ile TOMA'lar konvoyun geçiş güzergâhı boyunca beklediği görüldü.

Ayrıca son günlerde YPG/YPJ güçleri ile IŞİD çeteleri arasında yoğun çatışmaların yaşandığı ve Rojava bölgesinde bulunan Kaşê Aşmê alanında bekleyen yaklaşık 20 kişilik bir YPG'li grup, konvoyda bulunan halk tarafından sloganlarla selamlandı. YPG'liler ise bu sevgi gösterisine YPG bayrakları ve zafer işaretiyle cevap verdi.

6 gündür kurulu çadırların bulunduğu alana yaklaşık 40 kilometre mesafede bulunan yeni direniş alanına ulaşacak olan kitle, burada çadırlar kurarak, Kobanê ile dayanışmak amacıyla nöbet eylemine başlayacak.

KONTROL NOKTALARI

Alanın girişine gençler tarafından PKK ve YPG bayraklarının dikildiği asayiş noktası kurulurken, gelen araçları kontrol edildikten sonra alana girişe izin veriliyor. Alana ulaşan halktan bazıları sınırın sıfır noktasında bulunan Zehrê tepesinde nöbet için taşlarla mevzi yaptı. Yine aynı tepeye taşlarla YPG yazısı yazılırken, söz konusu tepede bayrak ve Öcalan posterleri dalgalanıyor.

IŞİD URFA'YI KARARGAH OLARAK KULLANIYOR

Gün içinde direniş çadırını ziyaret eden HDP Urfa Milletvekili İbrahim Ayhan, IŞİD çetelerinin Urfa'yı karargah olarak kullandığı tepkisinde bulundu. Ayhan, "Başta Türkiye olmak üzere Ortadoğu’daki belli güçler tarafından desteklenmektedir. Şanlıurfa bu desteğin en yoğunca yaşandığı yöreden biridir. IŞİD mensupları Şanlıurfa’da cirit atmaktadırlar. Hastanelerden tutun, mühimmat götürme, geçiş güzergahı kullanmaya kadar bir çok alanda Şanlıurfa’yı adeta bir karargah olarak kullanmaktadırlar. Bu da AKP hükümetinin sorumluluğunda gerçekleşen ve onların gözleri önünde yapılan olaylardır" dedi.

SİLOPİ'DE YARDIM SEFERBERLİĞİ

Öte yandan Şırnak'ın Silopi ilçesinde yardım seferberliği başlatma kararı alındı.  Alınan bilgilere göre Silopi Belediyesi öncülüğünde Rojava halklarının kazanımlarına karşı uluslararası güçler tarafından desteklenen çete saldırıları ve uygulanan ambargoya karşı, STK'larında aralarında bulunduğu 30 kurum temsilcisi yanı sıra il genel ve belediye meclis üyelerinin katılımıyla Silopi Belediyesi Meclisi’nde toplantı gerçekleştirildi. Toplantıda Rojava’ya yönelik yapılan saldırılar kınanırken, "Rojava için el ele" sloganıyla yardım toplama kararı alındı. Toplantı ardından Silopi Belediyesi önünde yapılan açıklamaya Barış Anneleri Meclisi, MEYA-DER, DBP-HDP Silopi İlçe yöneticileri, Silopi Belediye Eş Başkanları Emine Esmer ve Seyfettin Aydemir ve 30 sivil toplum örgütü temsilcisi katıldı.  Açıklamada, "Burada Rojava'ya destek amaçlı yardım toplama merkezi kurduk. Halkımıza sesleniyoruz; Rojava'daki halkımıza seferberlik ruhuyla yardımda bulunun. Rojava'da bulunan halkımızın maddi ve manevi her şeye ihtiyacı vardır. Kendine insanım,yurtseverim, yardımseverim diyen herkese sesleniyoruz. Başlatılan yardım kampanyasına acil bir şekilde destek versinler" denildi. 

Güncelleme Tarihi: 15 Temmuz 2014, 10:52
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER