'Sokağa çıkma yasağı il bazında uygulanabilir'

Korona virüsü salgınında normalleşme adımlarının ardından vaka sayılarında artış yaşanması, “Sokağa çıkma yasağı yeniden gelir mi?” sorusuna yol açtı. Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara böyle bir karar için ilerideki günlerde ortaya çıkacak vaka sayılarına bakılması gerektiğini ifade ederken, Prof. Dr. Tevfik Özlü, “İl pandemi kurulları ihtiyaç duyarlarsa, risk artışı görürlerse, lokal olarak il bazında bu kararı alabilirler” dedi. Türk Tabipleri Birliği (TTB) Covid-19 Danışma ve İzleme Kurulu üyelerinden Prof. Dr. Özlem Azap ise, “Bundan sonra atılacak adımların iller bazında yapılması doğru olur” diye konuştu.

'Sokağa çıkma yasağı il bazında uygulanabilir'
Covid-19 salgınında yeni vakaların görülmeye devam ettiği Türkiye’de, hafta sonları sokağa çıkma yasağı uygulaması en son 15 ili kapsayacak şekilde 30-31 Mayıs tarihleri arasında uygulandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 5 Haziran’da sosyal medya hesabından ilan ettiği sokağa çıkma yasağının iptal edildiği kararının ardından açıklama yapan tabip odaları temsilcileri bazı illerde vakaların arttığını söyledi.

Sağlık Bakanlığı’nın resmi açıklamalarında il bazında virüsün etkisine dair herhangi bir bilgi bu dönemde paylaşılmazken, bilim kurulu üyelerinin hafta sonları yeniden sokağa çıkma yasağı uygulamasına gidilmesi yönünde tavsiyede bulunduğu iddia edildi.

‘İL BAZINDA ÇOK VAKA GÖRÜLDÜYSE YASAK GETİRİLEBİLİR’

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, “Sokağa çıkma yasağı kararı için önümüzdeki birkaç günü daha görmemiz gerekiyor. Eğer açıklanan rakamlar böyle devam ederse bunun üzerine tekrardan konuşmak gerekiyor. Rakamlar bizim hastalık bulgusuyla gelenlerden tespit ettiklerimiz mi yoksa çok iyi taramalar yapılıyor ve taramalar sırasında elde ettiklerimiz mi? Bunları değerlendirmeden sokağa çıkma yasağına ilişkin bir şey söylemek mümkün değil” dedi.

LOKAL OLARAK İL BAZINDA YASAK KARARI ALINABİLİR

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü ise, “Kendi adıma tekrardan sokağa çıkma yasağı uygulamasına gidilmesine ihtiyaç görmüyorum. Ama bazı illerde bu karar alınabilir. İl pandemi kurulları ihtiyaç duyarlarsa, risk artışı görürlerse, lokal olarak il bazında bu kararı alabilirler. Bazı illerde birden çok vaka çıkmaya başladıysa ve çok vaka görülüyorsa geçici olarak sokağa çıkma yasağı getirilebilir. Ama onun dışında ülke genelinde bir sokağa çıkma yasağı önerisi benim bildiğim kadarıyla yok” diye konuştu.

‘ATILACAK ADIMLARIN İLLER BAZINDA YAPILMASI DOĞRU OLUR’

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Covid- 19 Danışma ve İzleme Kurulu üyesi Prof. Dr. Özlem Azap ise bu dönemde, hafta sonları sokağa çıkma yasağı uygulamasının ve belli yaş gruplarının sokağa çıkmaması kararlarının işe yaramadığının ortaya çıktığını söyledi. AVM’lerin açılması kararında olduğu gibi Türkiye genelinde yeniden açılmanın bütüncül şekilde yapılmasının sorunlara yol açtığını ve kararların iller bazında alınması gerektiğini belirten Azap, “Tekrardan hafta sonları sokağa çıkma yasağı olsun gibi bir talebi hiç kimsenin ilettiğini sanmıyorum. Yeniden açılmanın aşamalı ve iller bazında yapılması görüşü hakim. Salgın rehberinde de normalleşme rehberinde de kararlar iller bazında alınmalı diye yazıyor. Bundan sonra atılacak adımların iller bazında yapılması doğru olur” dedi. / DUVAR


Güncelleme Tarihi: 14 Haziran 2020, 21:42
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER