Sol Parti PKK yasağının kalkması için meclise başvurdu

Almanya’da 21. yılını dolduran PKK yasağının kalkması için Federal Meclis’teki ana muhalefet partisi Sol Parti harekete geçti.

Sol Parti PKK yasağının kalkması için meclise başvurdu
Yasağın kalkması için meclise başvuran Sol Parti, Kürt özgürlük hareketinin Ortadoğu’da demokratikleşmenin motoru olduğuna dikkat çekerek PKK yasağının kalkmasını istedi.


26 Kasım 1993 günü dönemin Helmut Kohl hükümeti tarafından açıklanan PKK yasağı geçtiğimiz ay 21. yılını doldurdu. Özellikle son aylarda PKK öncülüğünde DAİŞ çetelerine karşı verilen mücadeleyle birlikte Almanya’da birçok kesim PKK yasağının kalkması gerektiği konusunda hemfikir.

Dışişleri Bakanı Steinmeir’in birkaç kez “PKK yasağı sürecek, yasağı kaldırmak için yeterli gerekçe yok” açıklamasına rağmen sol ve demokratlar yasağın kalkmasında ısrarlarını sürdürüyorlar. Geçtiğimiz Cumartesi günü 84 Kürt, Alman ve Türkiye sol hareketleri tarafından kurulan “Bündiss Gegen İMK” platformu bir yürüyüş ile PKK'nin üzerindeki yasağın kalkması için yürüyüş düzenlemişti.

Yasağın kalkması konusunda ise gözler 11-12 Aralık’ta Köln’de gerçekleşecek Almanya'nın 16 eyaletin içişleri bakanlarının katılacağı konferansa çevrilmiş durumda.  PKK yasağının gündeme gelmesi beklenen konferans öncesi ana muhalefet partisi Sol Parti yasağın kalkması için Federal Meclis’e başvurdu.

“KÜRTLER ORTADOĞU’DA DEMOKRATİKLEŞMENİN MOTORU”

Konuya ilişkin açıklama yapan Sol Parti Grubu Kürdistan dört devlet tarafından parçalandığını hatırlatarak PKK militanları ve YPG/YPJ savaşçılarının Batı ve Güney Kürdistan’da DAİŞ çetelerine karşı mücadele verdiğine dikkat çekti. 1993 yılında CDU’nun elinde bulunan İçişleri Bakanı’nın PKK yasaklandığını ve Kürt özgürlük mücadelesine karşı cezai işlem sürecinin başladığını belirten Sol Parti şu çağrıyı yaptı:

“PKK Türkiye’nin Kürtlere uyguladığı baskılardan ve yasaklardan ortaya çıktı. Bugün Kürt özgürlük hareketi yerel yönetimlerle birlikte yaşam için mücadele ediyor. Kadın ve azınlık haklarının korunması için çalışan Kürt özgürlük hareketi Ortadoğu’da demokratikleşmenin motoru konumunda.

Türk hükümeti ise PKK ile barış süreci için müzakere ediyor. PKK yasağının kalkması Ankara’ya sürecin ilerlemesini sağlayacak gerçek reformların  uygulanması için baskı anlamına gelecek. Tüm bu nedenlerden dolayı Sol Parti PKK yasağının kalkması için Federal Meclis’e başvurdu.”

Güncelleme Tarihi: 10 Aralık 2014, 08:28
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER