STK'lar, Dağlıca bölgesinde incelemede bulundu

Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde Dağlıca bölgesinde PKK ile Askerler arasında yaşanan çatışmada 15 yaşındaki Mizgin Tire'yi yaralaması üzerine, siyasi parti ve STK'lar Oremar bölgesine giderek burada hem köy sakinleri hem de askeri yetkililer ile görüştü

STK'lar, Dağlıca bölgesinde incelemede bulundu
Yüksekova ilçe merkezine 51 kilometre uzaklıkta bulunan Dağlıca’da PKK'liler ile askerler arasında çıkan çatışma üzerine bu gün STK’lılardan oluşan bir heyet bölgeye giderek incelemelerde bulundu. Aralarında HDP Hakkari Milletvekili Abdullah Zeydan, Demokratik Toplum Meclisi, HDP, DBP, DTK, İHD yöneticileri ile Baro'dan avukatların da bulunduğu heyet ilk olarak Dağlıca Taburu'nda askeri yetkililerle görüştü.


Dün PKK’liler ile askerler arasında çıkan çatışmada askerlerin attığı havan topunun bir evin bahçesine düşmesi sonucu, bahçede bulunan 15 yaşındaki Mizgin Tire adlı kız çocuğu yaraladıktan sonra, Yüksekova'daki siyasi parti ve sivil toplum örgütleri Dağlıca bölgesine giderek burada hem köy sakinleri hem de askeri yetkililer ile görüştü.

Taburun nizamiye kapısında askeri bir yetkilinin Tabur Komutanı'nın burada olmadığını söyleyerek HDP Hakkari Milletvekili Abdullah Zeydan'la bir diyalog yaşandı. PKK Lideri Abdullah Öcalan tarafından başlatılan çözüm süreci ile beraberinde oluşan ateşkes sürecine değinen Zeydan, askeri yetkiliye dönerek şunları ifade etti: "Barış ve çözüm süreci devam ediyor. Son zamanda burada barış sürecini bozmaya yönelik bazı provokasyonlar oluyor. Çözüm sürecini zora sokacak, hatta bitirecek provokasyonların olacağı yönünde medyada haberler dolaşıyor. Bu iddiaları doğrulayan kimi çatışma haberleri geliyor. Burada her dağı bombalıyorlar. Biz askerin konumlandığı yeri de gerillanın konumlandığı yeri de biliyoruz. Çözüm süreci sayesinde akan kan durmuş durumda. Ama özelikle son zamanlarda Dağlıca Taburu üzerinde çok ciddi iddialar var. Gerilla alanlarının bombalandığına ve tekrar çatışmalı sürecin başlatılmak istenmesine dair iddialar var. Çözüm sürecinin ruhuna uygun sabırlı olgun bir şekilde davranılmasını istiyoruz. Biz acıların tekrarlanmasını istemiyoruz” dedi. 

Süreci bozmaya çalışanlara karşı hep beraber durmak gerek diyen HDP’li Zeydan, “ Ne askerin ne de gerillanın kılına zarar gelsin istemiyoruz. Barış ve özgürlük içinde yaşayabiliriz. Bunun adımlarını da Sayın Abdullah Öcalan atmıştır." Asker ise Genelkurmay Başkanı'nın açıklamasının belli olduğunu onun dışında bir şey söyleyemeyeceğini kaydetti. 

Yaşanan bu diyalogun ardından heyet muhtarın evinde köy sakinleri ile bir araya gelip hem geçmiş olsun dileklerinde bulundu hem de söz konusu taburun gerilla alanlarına atışları hakkında incelemelerde bulundu. Köydeki görüşmenin ardından heyet Yeşiltaş Tabur Komutanlığı bahçesinde askerler bir görüşme gerçekleştirdi. Buradaki askeri yetkililer de komutanlarının orada bulunmadığını belirtmesi üzerine heyet Yeşiltaş köyü civarında bir basın açıklamasında bulundu. Heyet adına açıklama yapan Zeydan, "Askeri yetkililer bizimle görüşmedi ama biz onların orada olduğunu biliyoruz. Barış süreci provokasyonlara kurban edilmemeli. Ülkenin geleceği karartılmamalı. Köylülerimiz de oldukça endişeli. Her gün bomba sesleri ve çatışma ortamı içinde yaşıyorlar. Türkiye halkları artık barış ve özgürlük istiyoruz. Seçim öncesi hükümet tarafından durdurulan çözüm sürecine tekrar işlev kazandırılmalıdır" dedi. Sinava (Kamışlı) Karakolu'nun rastgele obüs atışları yaptığını hatırlatan Zeydan, "Dün akşam kız çocuğunu yaralayan da muhtemelen bu atışlardır. Askeri yetkililer artık kendilerine çekidüzen vermelidir" diyerek Hakkari Valisi'ne bu tür provokasyonları son vermeye çağırdı. 

Heyet açıklamanın ardından ilçe döndü.











Güncelleme Tarihi: 19 Haziran 2015, 14:50
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER