Tunceli Barosu: Seyit Rıza ve arkadaşları yeniden yargılansın

Tunceli Barosu bir açıklama yaparak 'Seyit Rıza ve arkadaşlarının yeniden yargılanmasını' talep etti. Seyit Rıza ve arkadaşları Dersim Katliamı sırasında idam edilmişti.

Tunceli Barosu: Seyit Rıza ve arkadaşları yeniden yargılansın
Tunceli Barosu, 1938  Dersim Katliamı sırasında oğlu ve 5 arkadaşıyla birlikte Elazığ Buğday Meydanı’nda idam edilen Seyit Rıza ve arkadaşlarının yeniden yargılanmasını istedi.

Tunceli Barosu’ndan yapılan yazılı açıklamada, “4 Mayıs 1937 tarihinde Bakanlar Kurulu tarafından alınan bir kararla Tunceli’de askeri harekatın yapılmasına karar verildiği, sonrasında da adil bir yargılama yapılmadan Seyit Rıza’nın, oğlu Resik Hüseyin ve 5 arkadaşıyla idam edildiği” belirtildi.

Seyit Rıza ve diğer Tuncelililerin idamı ile sonuçlanan muhakemenin iadesinin gerektiği belirten Tunceli Barosu, açıklamasında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başbakan olduğu dönemde Dersim Katliamı’na ilişkin yaptığı açıklamalara da yer verdi.

Tunceli Barosu tarafından hazırlanan 8 maddelik talepler ise şöyle;

Özür dilenmesine ve özrün kamuoyuyla paylaşılmasına

Dersim 1937/38/39 sürecine dair hakikatin tamamının kamuoyuyla paylaşılmasına

Öldürülenlerin yakınlarının onurlarını, itibarlarını ve haklarını iade eden resmi bir açıklama yapılmasına

Kayıpların nerede olduklarının araştırılmasına; kaçırılan çocukların ve öldürülenlerin kimliklerinin tespiti için araştırma yapılmasına; öldürülenlerin naaşlarının bulunması, tanımlanması ve ailelerin ve toplumların kültürel pratikleri veya mağdurların vasiyet ettiği veya ettiği varsayılan şekillerde yeniden gömülmesi için gerekli işlemlerin yapılmasına

Dersim 1937/38/39 süreci ve sonrasında meydana gelen hadiselerle ilgili olarak sorumlulukların kabulünü ve gerçeklerin tanınmasını içerecek şekilde kamuoyundan özür dilenmesine

Öldürülenler için anma törenleri düzenlenmesine,

Dersim 1937/38 süreci ve sonrasında meydana gelen ihlallerin doğru bir anlatımının uluslararası insan hakları hukuku ve uluslararası insancıl hukuk eğitimi ve çalışmalarına yönelik dokümanlara dahil edilmesine

Söz konusu ihlallerin bir daha tekrar edilmeyeceğine dair garanti verilmesine; Avukatlık Kanunu’nun 76. ve 95. maddeleri hükümleri çerçevesinde talep ediyoruz. (DHA)

Güncelleme Tarihi: 16 Kasım 2017, 11:58
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER