Türk: Kürt halkı geleceğinden emindir

Kızıltepe’deki ‘Rojava ile dayanışma konserine’ katılan DTK Eş Başkanı ve Mardin Milletvekili Ahmet Türk, Kürt halkı özgürleşmeden Ortadoğu'da hiç bir halkın özgürleşmeyeceğini söyledi.

Türk: Kürt halkı geleceğinden emindir
Kızıltepe’deki ‘Rojava ile dayanışma konserine’ katılan DTK Eş Başkanı ve Mardin Milletvekili Ahmet Türk, Kürt halkı özgürleşmeden Ortadoğu'da hiç bir halkın özgürleşmeyeceğini söyledi. Türk "Yeni bir dönemin içindeyiz. Mücadelemizi hiç kimsenin bastırma gücü yoktur. Çünkü Kürt halkı, geleceğinden emindir ve onun için bedel ödemeye hazırdır" dedi. 

Mardin'in Kızıltepe ilçesinde kısa bir süre önce açılışı yapılan Ş. Eli Temel Kültür Merkezi tarafından Buhara Düğün Salonu'nda "Rojava ile dayanışma konseri" düzenlendi.

Çevre ilçelerden de yoğun katılımın olduğu konsere Mardin Bağımsız Mardin Milletvekili Ahmet Türk, BDP Muş Milletvekili Demir Çelik, BDP Mardin İl Eşbaşkanı Reşat Kaymaz, Artuklu Üniversitesi öğrencileri, Barış Anneleri İnisiyatifi, Kürdi-DER, MEYADER, MADAY-DER, Nuda Kadın Merkezi, HDP, DTK, KESK ve DİSK bileşenlerinin bulunduğu binlerce kişi katıldı.

Konserin yapıldığı salona, "Bi ronahiya Serok Apo û bir şewqa şehidên Kurdistanê", "Bijî berxwedana Rojava", "Azadiya Rêber Apo azadiya gelên Rojhilata Navîn e", "Demokratik Kurtulus özgür geleceğe sanat ile yürüyoruz" pankartları, PKK lideri Abdullah Öcalan ile farklı tarihlerde yaşamını yitiren PKK'li ve Paris'te katledilen 3 Kürt kadın devrimcinin dev posterleri asıldı.

Salonda sık sık "Bijî Serok Apo", "Şehit namirin", "Bê Serok jiyan na be" ve "PKK halktır halk burada" sloganlarını attı. Salonun girişinde hasta tutsakların serbest bırakılması için açılan imza standına yoğun ilgi gösterildi. Elde edilen gelirin Rojava'ya gönderileceği konser, "Çerxa Şoreşe" marşı eşliğinde yapılan saygı duruşuyla başladı. 

Saygı duruşunun ardından ilk konuşmayı BDP Muş Milletvekili Demir Çelik yaptı. Rojava'da demokratik özerkliğin ve "Kürdistan"ın oluşmasının bugüne kadar sürdürülen direniş ve bu uğurda yaşamını yitirenler sayesinde olduğunu dile getiren Çelik, hiçbir gücün örgütlü bir halkı yenemeyeceğini belirtti.

Çelik, "Bugünün kıymetini bilmek ve Öcalan'ın bilinciyle hareket etmek bizim görevimizdir. Buradan binlerce kez selamlar olsun. Örgütlü bir halk gücüyle, haklarımızı alana kadar mücadele edeceğiz" dedi.

2014 yılı yerel seçimlerinde Kürt coğrafyasında alınacak oyların AKP'yi çözüme zorlayacağına işaret eden Çelik, "Daha koşacak çok yolumuz var. Maratonun daha ilk kilometrelerini koşuyoruz. Onun için çok çalışmalıyız. Hedefimiz özgür demokratik Kürdistan'dır" dedi. AKP, CHP ve MHP'ye hazineden bütçe ayrıldığını; ancak BDP'ye bütçenin ayrılmadığını hatırlatan Çelik, "Onların güvencesi trilyonlar, bizim ise güvencemiz Kürt siyasi hareketidir" diye konuştu. 

Çelik'in ardında BDP Mardin İl Eşbaşkanı Reşat Kaymaz kısa bir konuşma yaptı. Daha sonra DTK Eşbaşkanı ve Mardin milletvekili Ahmet Türk konuştu.

Türk, Yüksekova'da polis kurşunuyla katledilen M.Reşit İşbilir ve Veysel İşbilir’i anarak, konuşmasına başladı. Ortadoğu'da Kürtlerin önemli bir aktör olduğunu vurgulayan Türk, Kürtlerin özgür olmadığı bir Ortadoğu'da diğer hakların da özgür olamayacağını belirtti. 21. yüzyılın Kürtlerin yüz yılı olduğunu hatırlatan Türk, "Bu yüzyıl Kürtlerin Özgürlük yüz yılıdır. Rojava, Bakur, Başur ve Rojhilat'ta demokratik özerkliğimizi kuracağız ve Kürdistan'ı özgürleştireceğiz. Biz bu inançtayız. Biz canı gönülden Rojava direnişinin yanındayız. Bütün Kürt siyasetçileri şunu iyi bilsin; Rojava direnişi Kuzey, Doğu ve Güney Kürtlerinin onurudur. Bazıları kişisel çıkarlarını Kürt toplumun çıkarlarının önünde görüyor. Bu yanlıştır ve Kürt halkına yapılan büyük bir ihanettir. Siyasetçiler Kürt halkının çıkarı için siyaset yürütmelidir. Rojava mücadelesinde ilerlerse yarın Kuzey'de ilerler. Onun için Rojava direnişi çok önemlidir. Kendimizi kandırmayalım, siyasetimizi ve birliğimizi genişletmezsek gerçekten mücadelemiz geri gider. Onun için Rojava direnişinin başarısı Bakur ve Doğu'nun başarısı olacaktır" dedi. 

"Rebêr Serok Öcalan sadece Kürtler değil Ortadoğu ve Türkiye halkları için de mücadele yürütüyor" diyen Türk, "Yeni bir dönemin içindeyiz. Mücadelemizi hiç kimsenin bastırma gücü yoktur. Çünkü Kürt halkı, geleceğinden emindir ve onun için bedel ödemeye hazırdır. Bugüne kadar Kürt halkı özgürlüğü için binlerce şahadet yaşanmıştır. Kürtler, bu şahadetlerin yolunda özgürlüğüne doğru yürüyor. Bütün halklar bunu iyi bilsin, Kürtler özgürleşmeden hiç kimse özgürleşmez. Biz istiyoruz, bütün Ortadoğu hakları özgürlüğüne kavuşsun. Hakların düşmanı değiliz, halkların özgür geleceğini güvence altına alınması için alanlardayız. Kürtler elbette özgürlüğünü kazanacak. Elbette Kürtler özgürleştikçe Ortadoğu'da özgürleşecektir. Farkındaysanız, hep Kürdistanî halklar diyoruz. Çünkü Kürdistan'da Süryani, Arap, Mihelmi, Ezidi ve diğer farklı kimliklere sahip kardeşlerimizi Kürdistani halk olarak görüyoruz ve onlar da Kürdistan'ın sahipleridir. Biz bazıları gibi 'Türkiye Türkler'indir' demiyoruz. Biz de diyoruzki; Kürdistan bütün Kürdistani halklarındır" diye kaydetti.

Konuşmaların ardından etkinlik, sanatçı Seyda Perinçek, Yunusê Agırî, Ayfer Düzdaş, Ş.Elî Temel Korosu, Koma Besta, Koma Sorxwin Nudem ve Govenda Faraşîn gruplarının sahne almasının ardından sona erdi. / anf

Güncelleme Tarihi: 11 Aralık 2013, 09:50
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER