Türkiye'den yola çıkarılan 800 mülteci son anda kurtarıldı

Suriye’deki çatışmalardan kaçan mültecilerin Akdeniz’de yaşadığı dram devam ediyor. Türkiye’den insan kaçakçıları tarafından bir kargo gemisine bindirilen yüzlerce mülteci Sicilya açıklarında boğulmaktan son anda kurtarıldı.

Türkiye'den yola çıkarılan 800 mülteci son anda kurtarıldı

İtalyan Ansa haber ajansına göre, Türkiye’den bir kargo gemisine bindirilen 800 kadar göçmen Sicilya adasına 100 mil yakınlıkta kurtarıldı. 70 metre büyüklüğündeki kargo gemisinin şebekeler tarafından terk edildiğinin kaydedildiği Ansa haberine göre, gemide bulunan göçmenler uydu telefonu üzerinden sahil güvenlik birimlerine yardım çağrısı yaptılar.

Ansa ajansı, İtalyan sahil güvenlik birimlerinin göçmenleri taşıyan gemiyi Türkiye’den yola çıkararak Sicilya açıklarında terk eden şebeke üyeleri için ‘kriminel’ yorumu yaptıklarının altını çizdi. Açıklamada, geminin kaza veya batma riskine dikkat çekildi.

Kurtarılan göçmenlerin büyük çoğunluğunun Suriyeli mülteciler olduğu bildiriliyor.

Son olarak Cuma akşamı İtalya sahillerinde yapılan bir operasyonda 194 Suriyeli göçmen Türkiye’den yola çıkan bir ticari gemi içerisinde kurtarılmıştı. Sahil güvenlik birimlerinin müdahalesinden önce geminin su aldığı ve sonrasında battığı da bildirilmişti.


İtalya’ya bu yıl içinde gelen mültecilerin sayısı 160 bini geçerken, son haftalarda en az 10 ticari gemi içindeki binlerce mülteci boğulmaktan son anda kurtuldu. Önemli bir kısmı Türkiye’den yola çıkan gemiler mültecilerle birlikte Akdeniz sularında batmaya terk edilmişti.

İtalya hükümeti, geçtiğimiz yıl Ekim ayında Lampedusa adasında 560’ı aşkın mültecinin boğulmasından sonra ‘Mare Nostrum’ adlı kurtarma operasyonlarını başlatmıştı.

Avrupa Birliği (AB) tarafından desteklenmemesi nedeniyle İtalya, operasyona Kasım ayında son vermişti. AB ise, daha ziyade AB kıyılarını gözetlemeye yönelik Triton adlı operasyonu başlatmıştı.

Güncelleme Tarihi: 21 Aralık 2014, 19:52
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER