Demirtaş: 'Açık söylüyorum, sizi iktidardan düşüreceğiz'

Alevi Kültür Derneği’nin bir yemeğine katılan, HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş burada yaptığı konuşmada, “Açık söylüyorum hazırlanıyoruz, sizi iktidardan düşüreceğiz” dedi.

Demirtaş: 'Açık  söylüyorum,  sizi iktidardan  düşüreceğiz'

Alevi Kültür Derneği’nin organ bağışı kampanyası dolayısıyla düzenlediği ‘Birlik ve Berasberlik Gecesi’ne katılan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, HDP’nin oy oranının arttığını belirterek, “Söylediklerimi Başbakan darbe olarak alabilir. Yani ‘bunlar bizi iktidardan düşürmeye hazırlanıyorlar’ diyebilir. Açık söylüyorum hazırlanıyoruz, sizi iktidardan düşüreceğiz inşallah” dedi.

Düzenlenen geceye, HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, Özgürlük ve Dayanışma Partisi Genel Başkanı Alper Taş, Ermeni Patriği Aram Ateşyan, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekilleri, Alevi dedeleri ve Alevi örgütlerinin yöneticileri katıldı.

‘Gün dayanışma günüdür’

Yemekte konuşan Alevi Kültür Derneği Başkanı Doğan Demir, Alevilerin tarih boyunca Yezide boyun eğmediğini bundan sonrada boyun eğmeyeceğini söyledi. AKP İktidarı’nın Aleviler ve Kürtler üzerindeki baskılarına değinen Demir, “Gün dayanışma günüdür” dedi.

‘Alevi toplumu tüm baskılara rağmen barıştan bahsediyor’

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, 19 Aralık’ın iki katliamın yıl dönümü olduğunu hatırlatarak “19 Aralık Maraş ve hapishaneler katliamının yıl dönümü. Bugün de Alevilerin insanları yaşatmak için bir kampanya başlatmış olması çok değerli” diye konuştu. Bütün ezilen inançların, kimliklerin, ezilmişliklerinden dolayı el ele vermesi gerektiğini ifade eden Demirtaş, “Alevi toplumu tüm baskılara rağmen barıştan bahsediyor” dedi.

‘Kendi kendimizi yöneteceğiz’

Demirtaş, devletin hiçbir zaman, halkın devleti olmadığını kaydederken taleplerinin AK Parti Hükümeti tarafından dikkate alınmadığını da söyledi. Demirtaş, “Bu hükümetten talep etmek yerine, hükümet talep etmeliyiz. Diyarbakır’da, Yüksekova’da, Gezi’de, Gazi’de katledilen biziz, yönetilen biziz. Artık devleti halk yönetmeli. Kendi kendimizi yöneteceğiz. İşçinin, emekçinin, Êzîdînin, Alevinin talepleri böyle karşılanır” diye konuştu.

‘İktidarı düşürmeye hazırlanıyoruz’

Yemek çıkışında basın mensuplarının sorularını yanıtlayan HDP Eşbaşkanı Demirtaş, söylediklerinin Başbakan tarafından darbe olarak algılanabileceğini ifade etti.

HDP’nin bazı anketlere göre yüzdü 9 oranında oyunun olduğu yönündeki soruya Demirtaş, şu yanıtı verdi: “Biz şu anda kendi ölçümlerimize göre barajı geçmiş durumdayız. Yüzde 10’un çok daha üstüne çıkacağız. AKP iktidarının sınırlanması lazım, frenlenmesi lazım. AKP iktidarının kesinlikle bu ülkeyi yönetemeyecek hale geldiğinin görülmesi lazım ve bir alternatif iktidar çıkması lazım.

“Halklar artık kendi kendini yönetmesi lazım. Şimdi ben bunları söylüyorum ama başbakan bunu darbe olarak alabilir. Yani ‘bunlar bizi iktidardan düşürmeye hazırlanıyorlar’ diyebilir. Açık söylüyorum; hazırlanıyoruz. Sizi iktidardan düşüreceğiz inşallah.”

‘İmralı görüşmelerinin ayrıntıları açıklanacak’

PKK lideri Abdullah Öcalan ile yapılan görüşmelerin ayrıntıları ile ilgili soruya Demirtaş, “Çok olağanüstü bir ziyaret değil bu. Daha önceki gidiş dönüşlerde hemen açıklama yapılıyordu, bu defa daha derli toplu çalışma tamamlandıktan sonra orada tutulan notlar düzenli hale getirildikten sonra arkadaşlarımız duyurmayı uygun gördüler. Dolayısıyla giderken ve hemen dönüşte kamuoyuna bilgi verilmemiş olması bu görüşmenin olağanüstü bir görüşme olduğu anlamına gelmiyor. Fakat görüşmenin içeriğiyle ilgili arkadaşlarımız açıklamayı yaptı yapmaya devam ediyor” diye belirtti.

‘Cemaat operasyonu’

Cemaate yönelik operasyona değinen Demirtaş, “Cumhurbaşkanı, yürütmenin başıdır anayasa gereği. Fakat kendisi bu operasyon talimatını verdiğini açıkladı. Ne dedi.’Göreceksiniz operasyon yapacağız. İnlerine gireceğiz’ dedi. Başbakan ne dedi. ‘Bu operasyonu yapacağız’ dedi. Siz yargıç mısınız, savcı mısınız, nesiniz? Hangi yetkiyle siyasetçiler olarak operasyon yapıyorsunuz. Bu bile başlı başına yargının siyasetten talimat aldığını gösterir” diye konuştu.

‘AKP ile cemaat ortak işlediği suçların hesabını kimse vermedi’

Siyasetin bu şekilde baskı altına alınmasını kabul edilemeyeceğini kaydeden Demirtaş, “Kime yapılırsa yapılsın. 14 Aralık’ta alınan kesimler cemaat mensupları, cemaatin ileri gelenleri, onun Türkiye’deki temsilcileri ile hükümet arasında yakın zamanda bir yolsuzluk ve rüşvet operasyonu kavgası oldu. Dolayısıyla bunun intikam operasyonuna dönüşmeme imkanı var mıydı? 17 Aralık operasyonu ile ortalığa dökülen hırsızlık, yolsuzluk belgelerinin ne kadar ciddi, ne kadar gerçek olduğu ortaya çıktı. Şimdi bunların hesabını kimse vermedi. AKP ile cemaat ortak işlediği suçların hesabını kimse vermedi. Yani ortada çok suç var hesap veren yok. Kimseden hesap sorulamıyor” dedi. 

‘AKP ve cemaat birdir ayırmıyoruz’

AK Parti Hükümeti’nin hesap vermek yerine herkesi suçlayan bir tavır içerisinde olduğunu kaydeden Demirtaş, “Bizim pozisyonumuz şudur; biz AKP’nin cemaatin el ele verip ortak bir şekilde, 11 yıl boyunca kesintisiz bu topluma karşı suç işlediğini biliyoruz, cemaat ve AKP’yi ayırmıyoruz. Kendileri ayrılmış olabilirler ama bizim nazarımızda kendileri aynı suçun failleridir. Yargılanması gereken birileri varsa Başbakan dahil olmak üzere Bakanlar Kurulu’nun tamamı paralel devlet iddiasında Başbakan ve Cumhurbaşkanı yolsuzluk ve rüşvet meselesinde yargılanmaları gerekir. Kim kimi yargılıyor anlayamadım” diye belirtti.

Güncelleme Tarihi: 22 Aralık 2014, 09:19
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER