Maraş Katliamı'nda yaşamını yitirenler anıldı

Maraş Katliamını’nın yıl dönümü etkinliğinde konuşan HDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, "Direnenler kazanıyor. Dün Şengal özgürleşti oradaki de aynı zihniyetti.

Maraş Katliamı'nda yaşamını yitirenler anıldı

Maraş Katliamını’nın yıl dönümü etkinliğinde konuşan HDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, "Direnenler kazanıyor. Dün Şengal özgürleşti oradaki de aynı zihniyetti. Umuyoruz ki çok kısa bir süre içinde Kobanê'de özgürleşecek ve biz Türkiye'yi de Maraş'ı da özgürleştireceğiz" dedi.

Aralarında Alevi Bektaşi Federasyonu, Pir Sultan Abdal Derneği, Avrupa Alevi Federasyonu gibi dernek ve kurumlarının da olduğu Alevi örgütlerinin çağrısıyla Erenler Cemevi'nde katledilenler için anma düzenleyen yüzlerce kişi, daha sonra Kent girişinde engellenenlerle buluşmak üzere Pazarcık Narlı Cemevi'ne geçti. Cemevi önünde bir araya gelen binlerce kişi bu kez de, HDP, SYKP, Halkevleri gibi siyasi partilerin de için de olduğu yüzlerce kişinin engellendiği Antep-Maraş Yolu'na geçti.

Binlerce kişinin buluşmasıyla aşılan asker ve polis barikatının ardından tekrar Narlı Cemevi'ne geçilerek programa başlandı. "Maraş'ta katleden devlettir", "Maraş'ın Roboski'nin hesabını soracağız" yazılı pankartının açıldığı anma etkinliği, katledilenlerin anısına yapılan saygı duruşu ile başladı. "Kürdistan faşizme mezar olacak", "Katil devlet hesap verecek" sloganlarının atıldığı anmada, siyasi parti ve kurum temsilcileri halkı selamladı. İlk olarak söz alan Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Fevzi Gümüş, "Bugün Maraş'ta 36 yıl sonra canlarımızı unutmadığımızı hep birlikte gösterdik" dedi. Valiliğin yasak kararına tepki gösteren Gümüş, "Mitinge izin verilmeyerek katledilen canlarımız bir kez daha katledilmiştir. Katliam zihniyetini devraldığını gösterdiler" dedi. Ulucanlar, Roboski, Sivas ve Çorum katliamlarını hatırlatan Gümüş, "Unutursak kalbimiz kurusun. Güneşi ülkenin her yerine yayacağız. AKP diktatörünü bu ülkeden kazıyıp atacağız" diye konuştu.



Anmada söz alan ÖDAD Eş Başkanı İmam Balsever ise sözlerine Kobanê ve Şengal direnişini selamlayarak başladı. Alevilere yönelik gerçekleştirilen katliamlara dikkat çeken Balsever, "Başbakan bugün bize Maraş'ı yasakladı. Ama Maraş Dersim'dir, Dersim Maraş'tır. Bizim direnişimiz kazanacak" ifadelerini kullandı.

Son sözü ise HDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel aldı. Hükümetin, "açılım" politikalarını eleştiren Tuncel, "Siz sadece siyasi iktidarınız için açılımdan bahsediyorsunuz oysa siz açılımdan her bahsettiğiniz de insanlık ölüyor" dedi. Türkiye'de katliam zihniyetinin olduğunu Dile getiren Tuncel, "Devlet Maraş katliamını yaparak 12 Eylül darbesine zemin hazırladı. O darbe sonrasında yaşamımızı zindana çevirdiler. Birçok insan yurdundan göç ettirildi. Yine katliam 19 Aralık'ta cezaevlerinde devam etti" diye belirtti.

Devletin Maraş katliamı ile yüzleşmesi gerektiğini aktaran Tuncel, hükmet sözcülerinin Dersim için sözlü olarak özür dilemesini de eleştirerek, "Öyle ayaküstü özür dilemekle olmaz. Özür dileyeceksen buraya gelip bu halka hesap vereceksin. 'Bir daha asla' demeden biz nasıl birlikte yaşayacağız. Katliamların hesabı sorulmazsa yeni katliamlara kapı aralanıyor. Dersim'in hesabı sorulsaydı Roboski olmazdı" şeklinde konuştu. DAİŞ'in işgal ettiği Şengal'in Kürt güçleri tarafından özgürleştirildiğini hatırlatan Tuncel, Maraş'ı da özgürleştireceklerinin altını çizerek, "Direnenler kazanıyor. Dün Şengal özgürleşti oradaki de aynı zihniyetti. Umuyoruz ki çok kısa bir süre içinde Kobanê'de özgürleşecek ve biz Türkiye'yi de Maraş'ı da özgürleştireceğiz" dedi. Anma etkinliği, Tuncel'in konuşmasının ardından okunan Gülbeng duası ile son buldu.

Güncelleme Tarihi: 22 Aralık 2014, 10:49
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER