Türkiye'nin ilk Zaza Dili ve Edebiyatı doçenti: İlyas Akman

Mardin Artuklu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Kürt Dili ve Edebiyatı bölümünde öğretim üyesi olan Dr. İlyas Akman'ın Zazaca (Kirmanckî) doçentliği başvurusu kabul edildi.

Türkiye'nin ilk Zaza Dili ve Edebiyatı doçenti: İlyas Akman
Mardin Artuklu Üniversitesi’nden öğretim üyesi görevini sürdüren Dr. İlyas Akman’ın Zaza Dili ve Edebiyatı için yaptığı doçentlik başvurusu başarılı olarak sonuçlandı ve bu şekilde Türkiye’nin ilk Zaza Dili ve Edebiyatı doçenti oldu.


İLYAS AKMAN’IN BİLİMSEL ÇALIŞMALARI

İlyas Akman bilimsel çalışmalarını dünyanın en saygın üniversitelerinde sürdürdü. 2013-2014 yılları arasında, ABD New York’ta bulunan ve her yıl dünyanın en iyi üniversiteleri sıralamasında ilk 10 da yer alan Columbia Üniversitesi’nde Visiting Scholar (Misafir Öğretim Görevlisi) olarak bulundu. Ayrıca Fransa’daki Rouen Üniversitesi’nde de görev yaptı.

Mardin Artuklu Üniversitesi Kürt Dili ve Edebiyat Bölümünde ders veren Öğretim Üyesi Dr. İlyas Akman’ın Zaza dili üzerine bir çok çalışması bulunuyor. Bu çalışmaların bazıları şöyle:

Modern Zaza Hikayeciliği 1, Modern Zaza Hikayeciliği 2, Zaza Romancılığı, Sözden Yazıya Zazaca, WK Merdimîn’in Dîwan’ında Sosyal Eleştiri ve Çözüm Önerileri,  Zaza Dil ve Edebiyat Araştırmaları, Sılema-ı Romanında Dil, Toplum ve Tarih, Filolojide Akademik Araştırmalar, Kitabê Budelaê Gırşi de Meseleya Sunî û Elewîyan, Dil Bilimleri/Klasik Sorunlar Güncel Tartışmalar. Öte yandan İlyas Akman’ın Modern Zaza Edebiyatı’nın İlk Uzun Öyküsü Beyi Se Bana?: Politiğin Gediklerinden Biyerin Açmazına gibi bir çok Zazaca(kırmanckî) makaleye imza attı.

AKADEMİK KARİYERİ

Aslen Diyarbakırlı olan İlyas Akman lisansını Türk Dili ve Edebiyatı’nda tamamladı. Doktora tezini ‘Bilge Karasu’nun eserlerindeki postmodern unsurlar’ üzerine yaptı. Doktoradan sonra tamamen Zaza Dili ve Edebiyatı alanına geçen Akman,bütün çalışmalarını bu alana yöneltti. Zaza edebiyatına dair ilk çalışmasını ise 2012 yılında gerçekleştirdi. İlyas Akman 8 yıldır aktif olarak Zaza Edebiyatı üzerine çalışıyor. / DUVAR

Güncelleme Tarihi: 14 Mayıs 2020, 00:37
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER