Van Gölü kıyıları mahkemelik oldu

Edremit Belediyesi'nin, sahil kısmında bulunan ve kıyı şeridinin büyük bir bölümünü işgal eden resmi kurum kuruluşlara ait kamp ve sosyal tesislerin halka açılmasına ilişkin belediye meclisinde oy birliğiyle aldığı karara Edremit Kaymakamlığı itiraz etti.

Van Gölü kıyıları mahkemelik oldu

Kaymakamlık söz konusu alanların halka açık olduğu iddiasıyla kararın her hangi hukuki bir değeri olmadığını belirterek konuyu yargıya taşıdı. Edremit Belediye Başkanı Abdülkerim Sayan ve çevre örgütleri de Kaymakamlığa tepki gösterdi.

Van’da yıllardır süren kıyı işgali problemine son vermek amacıyla DBP’li Edremit Belediye Meclisi tarafından Ağustos ayında alınan kıyıların halka açılması kararı mahkemelik oldu. Edremit Belediye Meclisi ilçe sahil kısmında yerleşim yerleri içinde olan ve yüzme, piknik gibi sosyal aktivitelerin yapılacağı kıyı şeridinin en uygun alanlarının Karayolları, DSİ, Su Sporları Müdürlüğü gibi resmi kurum kuruluşlarca kapatılmasına ilişkin, halktan gelen yoğun şikayet ve talep üzerine söz konusu sosyal tesis alanların halka açılmasına ilişkin kararı oy birliğiyle aldı. Karara itiraz eden Edremit Kaymakamlığı ise, dava dilekçesinde “Kararın hukuki bir değeri yoktur. Karar hukuki kabul edildiği takdirde belediye meclisi başta özel ve tüzel kişilere ait yerler üzerinden tasarrufta bulunmak üzere telafisi mümkün olmayan mağduriyet ve karışıklıklara sebep olacaktır” gerekçesiyle Van 2. İdare Mahkemesine başvurarak kararın iptalini istedi.

Belediye Meclisi’nin aldığı kararın kaymakamlık tarafından dava edilmesini değerlendiren Edremit Belediye Eşbaşkanı Abdülkerim Sayan, “Anayasa'nın 43. maddesiyle kıyılardan yararlanma hakkı anayasal güvence altına alınmış ve deniz, göl, akarsu kıyılarıyla deniz ve göllerin kıyılarını çevreleyen sahil şeridinden yararlanmada öncelikli kamu yararının gözetileceğinin hükmedilmesine rağmen birçok resmi kurum kuruluşun Van Gölü sahilini kamp, sosyal tesis adı altında işgal ederek halka kapatmıştır. Birçok resmi kurum kampının olduğu alanlarda inceleme yaptık ve halkın ancak ücret ödeyerek kamplara girebildiğini tespit ettik. Bu hukuksuzluğu ve halkın hakkının gasp edilmesine karşı söz konusu yerlerin halka açılmasına ilişkin belediye meclisi olarak oy birliğiyle halkın yararına alınan bir kararın, Edremit Kaymakamlığı tarafından dava edilmesi; resmi kurum kuruluşların kamu yararı gözetme ilkesine aykırıdır” dedi.

‘KAYMAKAM KENDİ DEVLETİNİN KOYDUĞU KANUNLARI ÇİĞNİYOR’

Konuyla ilgili uzun yıllardır çalışmalar yürüten Van Çevre Derneği (Çev-Der) Başkanı Ali Kalçık, 3121 sayılı kıyı kanunun çok açık olduğunu belirtti. Kıyı kanunun uluslararası bir hukuk olduğunu ifade eden Kalçık şunlara dikkat çekti: “Bütün kıyıların bütün canlılara açık olma zorunluluğu buna dahildir. Tapulu mülkün olsa bile ilk 50 metre halka açık olmak zorundadır. Bu kanunu koyan devletin bir kaymakamının böyle bir dava açması kendi hukukuna saygısızlıktır. Zaten en büyük hukuksuzluğu bizzat devletin kurumları yapıyor. Belediyemizin aldığı karar oldukça doğru ve halkçı bir karardır ve halkımız bu karara sahip çıkmalı. Kamuya ait bir yerin kamuya açılması gayet doğal bir durumdur. DBP ne yaparsa yapsın karşı çıkmak adına yapılan şey oldukça yanlıştır. Kanun çok açık belirtiyor, oraya tel örgü çekemezsin, çitle öremezsin, duvar öremezsin. Kaymakamlığın bu yaptığı bir akıl tutulmasıdır. Yıllar önce Başbakan bile ‘Bu binalar nerdeyse denize düşecek, kıyıları temizleyeceğiz’ diyordu ve o bölgedeki belediyeleri eleştiriyordu. Eğer mahkeme halkın aleyhine bir karar verirse mahkeme kanunları çiğnemiş olur. Karayolları kampı şantiye olarak kurulmuş ama şimdi orada saltanat kurmuşlar. Tüm bunların yanında oraya girişleri paralı yapmışlar. Bu orada ki egemenlerin kanunu hiç saymasıdır. Halkımız gölüne, çayına, suyuna sahip çıkmalıdır. DBP Belediyesinin aldığı bu karar ekolojik bir karardır ve herkesi duyarlı olmaya davet ediyorum.”

‘HALKIN KIYILARINI HALKA KAPATIYORLAR’

Van’da çevre konusunda yürüttükleri çalışmalarla bilinen Ekogenç Aktivisti Cevahir Yiğit Böke ise, Türkiye’de uluslararası sözleşmelerin hiçbirine uyulmadığını belirtti.

“Süreç şöyle ilerliyor. Türkiye’de bürokrasi maalesef kendini çok zeki zannediyor. Bu sistemin tüm mekanizmaları böyle. Dolayısıyla İdare Mahkemesine gittiler. Türkiye’de uluslararası sözleşmelerin hiç birine uyulmuyor. Bu dava nezdinde işgal edilen kıyıların mücadelesi daha da büyütülmelidir” diyen Böke, bu yapılan çalışmaların Van Gölü kıyılarının tümden kapatılmasını kime sorarak yaptıkları sorusunu sordu.

Türkiye, Anayasasında belirtildiği gibi sosyal bir devletse halkın ihtiyaçlarının göz önünde bulundurulması gerektiğini vurgulayan Böke, şöyle konuştu: “Peki Edremit halkına bu konuyla ilgili bir şey sorulmuş mu? Dolayısıyla Edremit Belediyesinin bu konuda haklı çıkacağını düşünüyorum. Kanunen verilen haklar bunlar ve halk şu anda kıyı katliamına dur diyor. Kaymakamlar da, tüm bürokrasi bunu öğrenecek.”

Güncelleme Tarihi: 23 Aralık 2014, 15:39
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER