Van'da öldürülen Afgan çocuk soruşturmasında görüntüler silindi

17 yaşındaki Afgan çocuğun Van Yabancılar Şubesi'nde bir polis tarafından dövülerek öldürülmesi olayında, görüntüler silindi. Böylece en önemli delillerden biri ortadan kaldırılmış oldu.

Van'da öldürülen Afgan çocuk soruşturmasında görüntüler silindi

17 yaşındaki Afgan Lütfullah Tacik'in 16 Mayıs 2014 21 Afganistanlı mülteci ile birlikte gözaltına alındıktan sonra tutulduğu Yabancılar Şube Müdürlüğü'nde bir polis tarafından dövülerek öldürülmesi olayının soruşturmasında yeni bir skandal daha ortaya çıktı. Jandarma Kriminal Daire Başkanlığı'nın incelemeye aldığı üç bilgisayar harddiskinde olay günü olan 27 Mayıs'a ait kaydedilmiş tek bir görüntü bile yok. Avukat Mahmut Kaçan'a göre, deliller karartılıyor. 

Jandarma Genel Komutanlığı Jandarma Kriminal Daire Başkanlığı tarafından soruşturmayı yürüten Van Başsavcılığı'na gönderilen bir raporda, incelemek üzere gönderilen 3 harddiskte olayın geçtiği 27 Mayıs 2014 tarihine ait herhangi bir görüntü kaydının harddisklerde yer almadığı belirtildi. 

Söz konusu disklerde "silinmiş alanlarda" yapılan inceleme sonucunda 1229 dosya bulunduğu kaydedildi, "Veri inceleme laboratuvarı tarafından sabit disk içerisinden çıkartılarak tarafımıza sunulmuş olan 1229 adet 'flv' uzantılı dosyanın açılabilenleri üzerinde kayıt cihazı tarafından görüntüler üzerine işlenmiş tarih ve saat bilgileri dikkate alınarak yapılan incelemede 27 Mayıs 2014 tarihine ait herhangi bir görüntü kaydı olmadığı tespit edilmiştir" denildi. 

Konuya ilişkin ANF'ye konuşan BM Van Ofisi'nin eski sorumlusu olan Avukat Mahmut Kaçan, daha önce savcılık talimatıyla kamera kayıtlarına ilişkin yapılan incelemede sadece olay yerini gören güvenlik kamerasının arızalı olduğu ve görüntü kaydetmediğinin ortaya çıktığını hatırlattı. Kaçan, üç harddiskte de olay gününe ait hiçbir görüntünün olmamasının "delillerin yok edildiği" şüphesini doğurduğunu söyledi, itirazda bulunacaklarını belirtti.

NE OLMUŞTU?

16 Mayıs'ta Iğdır'ın Aralık ilçesinde, jandarmanın yaptığı operasyonda 21 Afganistanlı mülteci gözaltına alınmıştı. Aralarında çocukların da bulunduğu Afganlar, sınır dışı edilmek üzere Iğdır Emniyeti Yabancılar Şube Müdürlüğü'ne götürülmüştü. Grup içerisinde, 1997 doğumlu Lütfullah Tacik ve 1974 doğumlu kuzeni Seyadat Tacik de vardı. 26 Mayıs'ta, Lütfullah Tacik'in de içinde olduğu 7 çocuk, sınır dışı işlemleri bitine kadar Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü'ne bağlı Çocuk ve Gençlik Merkezi'ne götürüldü. Bir gün sonra, 27 Mayıs'ta, polis "bulaşıcı hastalık taraması ve yaş tespiti" için çocukları Geri Gönderme Merkezi'ne götürdü.

O gün saat 09.00'da, 7 Afgan çocuk kantinde otururken iddiaya göre, Yabancılar Şube Müdürlüğü Yasadışı Göç ve İnsan Ticareti Mücadele Büro Amirliği'nde görevli polis memuru S.O, Tacik'i yanına çağırdı. "Niye yaşını yanlış söylüyorsun!" diye bağıran S.O, Tacik'i yumruk ve tokatla dövdü. Arkadaşlarının anlatımına göre masaya döndükten sonra başını masaya koyan Tacik'in ağzından beyaz bir sıvı geldi. Tacik, kaldırıldığı hastanede 31 Mayıs'ta öldü. / Firatnews

Güncelleme Tarihi: 03 Aralık 2014, 17:17
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER