HDP: Engelliler için borçlu ve görevliyiz

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Günay Kubilay, Uluslararası Engelliler Günü dolayısıyla yazılı açıklama yaparak, taleplerini sıraladı. Açıklamada, HDP'nin engelliler için daha büyük bir sorumluluk üstleneceği bildirildi.

HDP: Engelliler için borçlu ve görevliyiz
HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Günay Kubilay, Uluslararası Engelliler Günü dolayısıyla yazılı açıklama yaparak, taleplerini sıraladı. Açıklamada, HDP'nin engelliler için daha büyük bir sorumluluk üstleneceği bildirildi.

TÜİK verilerine göre, Türkiye’de nüfusun yüzde 12’sinin engelli olduğuna dikkat çeken Kubilay, bu oranın, erkeklerde yüzde 11, kadınlarda ise yüzde 13.5 olduğunu ifade etti.

 
Engellileri anlama zorluğu içinde olan bir yaklaşım nedeniyle, engellilerin bir bakıma kendi “kaderlerine” terk edilmiş durumda olduklarını kaydederken, engellilerin sorunlarına çözüm üretilmesinin acil bir ihtiyaç olduğunu belirten Kubilay, her kurumun, neredeyse her işlem için, yeni sağlık kurulu raporu talep etmesinin ve engellilere rapor çıkartma eziyeti çektirilmesinin önüne geçilmesini istedi. SGK ve Maliye Bakanlığı eliyle “kontrol muayenesi” adı altında engellilerden durmaksızın yeni rapor talep etme eziyetine de son verilmesi gerektiğine işaret eden Kubilay, Sağlık Kurulu raporları ücretsiz olmasını da istedi.


NE YAPMALI?


Kubilay, devamla şu talepleri sıraladı: 

"Kamudaki boş kadroların doldurulması için yapılan EKPSS ile ilgili aksaklıklar derhal giderilmeli ve 30 bin açık kadro bir an evvel doldurulmalıdır.

Engellilerin Avrupa standartlarında sürücü belgesi alabilmesi için bu alandaki engeller kaldırılmalıdır.

Tüm toplu taşıma araçları, duraklar ve kaldırımlar tüm engel gruplarının kullanımına uygun standartlarda yapılmalı, yol ve yapı mimarisi engellilerin ihtiyaçlarına uygun düzenlenmeli, erişilebilir yapılmayan hiçbir binaya, işyerine, yol ve kaldırıma izin verilmemelidir.

Halen toplu taşıma araçlarında kullanılan rampa sistemi uygulamasından vazgeçilmeli, onun yerine hiç kimsenin yardımı olmaksızın araca binip inmeyi sağlayacak otomatik lift sistemine geçilmelidir.


Engellilerin tek bir kartla her yerde toplu taşıma araçlarından ücretsiz yararlanmaları sağlanmalıdır.


Engellilerin yaşadıkları yere en yakın okullarda eğitim görebilmelerinin önünde hiçbir engel bırakılmamalı, bu konuda TCK’da ayrımcılık suçunu düzenleyen madde ve idari mevzuat işletilmelidir.


Kreşten başlayarak eğitim yaşamı boyunca çocuklar ve gençlerimize ayrımcılığa karşı mücadeleyi içeren etik dersleri verilmeli; engelliye bakış açısının değiştirilmesi amacıyla yetişkinlere ‘engellilik seminerleri’ düzenlenmeli ve bu alanda faaliyet yürüten sivil toplum örgütleri desteklenmelidir.


İstisnasız tüm kreşlerde ve anaokullarında engelli çocuklar için kontenjan zorunlu hale getirilmelidir."


'ALO ENGELLİ HATTI KURULMALI'

Açıklamada, Engelli Bakım Evleri açılması; özel eğitim, rehabilitasyon ve fizik tedavi konusunda herkesi kapsayan ve hizmete kolay erişimi sağlayan düzenlemeler yapılması; "alo engelli hattı" kurulması da istendi. 

"Evde Bakım Aylığı için gelir kriteri şartı kaldırılmalıdır. Ayrıca engellilerin ve ailelerinin bu tür aylıklara/hizmetlere saygın ve kolay şekilde erişebilmeleri sağlanmalıdır. Yerel yönetimlerde engelli birimleri kurulmalı ve önemli yetkilerle donatılması sağlanmalıdır. Engellilerin kullandığı tekerlekli sandalye, işitme cihazı, engelli puseti, protez/ortez vb. tüm ihtiyaçları Avrupa standartlarında karşılanmalıdır. SGK’nın bu konuda yaptığı ödemeler arttırılmalıdır" taleplerinin de yer aldığı açıklamada, "Bir kamu hizmeti olarak, kimsesi olmayan, çalışamayacak ve bakıma muhtaç durumda olan engelliler için bakım evleri açılmalı ve engellilerin huzurlu yaşam sürdürmeleri sağlanmalıdır. Yerel yönetimlerin bütçesinden engellilere katkı ve destek için fon ayrılmalı; belediye sınırları içerisinde yaşayan engellilere, maliyeti oranında engelliye uygun konut yapılmalıdır. Engellilerden sosyal güvencesi olmayanlara, kamu hizmeti olarak kendi yerelinde korumalı iş atölyeleri açılmalıdır" denildi.


'HEPİMİZİN BORCU VE GÖREVİ'


HDP, başta tıbbi olmak üzere sosyal ve mesleki içerikli ücretsiz hizmet veren rehabilitasyon merkezlerinin açılması ve vasıfsız engellilerin meslek alanında eğitimleri için kursların açılması gerektiğine değindiği açıklamasında, "Engellilerin, hayatın her alanına katılarak var olabilmelerini sağlayan demokratik bir dünya kurmak hepimizin borcu ve görevidir. Bu görevi daha büyük bir sorumlulukla üstleneceğiz" mesajını verdi.

Güncelleme Tarihi: 04 Aralık 2014, 09:08
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER