AİHM'den Türkiye'ye 'cenaze töreni' cezası

AİHM, güvenlik güçlerince öldürülen 3 PKK’li için düzenlenen törene katıldıkları için “örgüt propagandasıyla” suçlanıp hapis cezası verilen İhsan Güler ve Sinan Uğur’la ilgili kararında Türkiye’yi mahkum etti.

AİHM'den Türkiye'ye 'cenaze töreni' cezası

AİHM 8 yıl önce  güvenlik güçlerince öldürülen 3 PKK’linin cenaze törenine katıldıkları gerekçesiyle “terör örgütü propagandası yapmak” suçundan mahkumiyet alan İhsan Güler ve Sinan Uğur’un düşünce, din ve vicdan özgürlüğünün ihlal edildiğine hükmederek Türkiye’nin toplamda 15 bin Euro ceza ödemesine karar verdi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), güvenlik güçlerince öldürülen 3 PKK’li için düzenlenen törene katıldıkları için “örgüt propagandasıyla” suçlanıp hapis cezası verilen İhsan Güler ve Sinan Uğur’la ilgili kararında Türkiye’yi mahkum etti.

İhsan Güler ve Sinan Uğur  21 Ağustos 2006’da Demokratik Toplum Partisi’nin (DTP) öldürülen 3 PKK’li için organize ettiği cenaze törenine katılmıştı.

Ankara  Ağır Ceza Mahkemesi  2008’de Güler ve Uğur’a 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu’nun 7. maddesinin 2. bendi uyarınca “terör örgütü propagandası” yapmak suçundan 10 ay hapis cezası vermiş, karar 2010’da Yargıtay’da onaylanmıştı.

Güler ve Uğur 2010’da AİHM’e yaptıkları başvuruda Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) “düşünce, vicdan ve din özgürlüğünü” düzenleyen 9. maddesinin yanısıra “kimsenin kanun olmadan cezalandırılamalacağını” söyleyen 7.maddesi ile  toplanma ve dernek kurma haklarının yer aldığı 11. maddesinin ihlal edildiğini söyledi.

AİHM şikayeti sadece 9.madde kapsamında inceledi. Kararda  başvurucuların sadece törene katıldıkları için cezalandırıldıkları, sadece törene katılmalarının ise TMK’nın ilgili maddesinin içeriğine uymadığı bu nedenle de cezalandırılamayacakları belirtildi.

Türkiye, Güler ve Uğur’a 7 bin 500’er euro manevi tazminat ödeyecek. / İMC

Güncelleme Tarihi: 03 Aralık 2014, 17:34
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER