Yargı paketi onaylandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kamuoyunda “yargı paketi” olarak bilinen 6572 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”u onaylayarak yayımlanmak üzere Başbakanlık’a gönderdi.

Yargı paketi onaylandı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kamuoyunda “yargı paketi” olarak bilinen 6572 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”u onaylayarak yayımlanmak üzere Başbakanlık’a gönderdi.

Pakette neler var?

43 maddelik “Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı” ile Hakimler ve Savcılar Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi 211 kabul, 17 ret oyla kabul edilmişti.

Kanun teklifine göre, şüphelilerin ve sanıkların üstünün, eşyasının, konutunun, işyerinin aranabilmesi için makul şüphe yeterli olacak.

Şu anki uygulamaya göre, arama yapılabilmesi için “somut delillere dayalı kuvvetli suç şüphesi” gözetilmesi gerekiyor.

Teklifle, şüpheli ve sanıkların dinlenilmesi tek bir hâkim kararıyla sağlanacak.

Şüpheli ve sanıkların teknik takibi ile ses ve görüntü kayıtlarının alınması konusunda polisin yetkileri artırılırken avukatların dosyaya erişimi kısıtlanıyor.

Soruşturmanın gizliliğinde avukatların belge ve bilgilere ulaşması hâkim iznine bağlanacak.

Teklifte, Yargıtay Kanunu’nun Adli Yıl açılış törenlerini düzenleyen 59. maddesi yürürlükten kaldırılıyor.

Hakim ve savcılara maaş artışı getiren teklif Yargıtay ve Danıştay’ın üye sayılarının artırılmasını öngörüyor.

Paket ile Yargıtay’ın daire sayısı 38’den 46’ya, Danıştay’ın daire sayısı 15’ten 17’ye çıkarılacak. Danıştay’a 39, Yargıtay’a 129 yeni üye seçilecek. Danıştay’a ayrıca 23 savcı ve 50 tetkik hakimi alınacak.

Danıştay Başkanlar Kurulu’nun görevlendirme yetkisi, Bakanlar Kurulu’na devredilecek.

Ayrıca, noter işlemleri artık elektronik ortamda güvenli elektronik imza kullanılarak da yapılabilecek.

Güncelleme Tarihi: 12 Aralık 2014, 17:24
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER