Yıldırım'ın YPG talebine ABD'den ret

Başbakan Binali Yıldırım, ABD Başkan Yardımcısı Pence ile görüşmesinde YPG konusunu gündeme getirdiğini belirterek, "'DEAŞ gitti, artık o ortaklığı bozun' şeklinde bir talep ilettik. Pence ise 'Ortaklığımız biraz daha devam edecek' yanıtını verdi" dedi. Yıldırım, ayrıca davaların Türkiye-ABD ilişkilerini zehirlediği tespitinde bulunduklarını aktardı.

Yıldırım'ın YPG talebine ABD'den ret
Başbakan Binali Yıldırım, ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ile yaptığı görüşmeye ilişkin uçakta gazetecilere açıklamalarda bulundu. Yıldırım, görüşmenin ‘dürüst, samimi ve oldukça verimli’ geçtiğini söyledi.


GÜLEN’İN İADESİ

Fethullah Gülen’in iadesi konusunda ABD’den somut adım beklediklerini Pence’e ilettiğini ifade eden Yıldırım, “FETÖ konusunda artık somut bir ilerleme sağlanmasını ve adım atılmasını beklediğimizi ifade ettik. ‘İadesine yönelik sürecin başlatılması gerektiğini düşünüyoruz’ dedik. En azından faaliyetlerinin kısıtlanması yönünde başlangıçta bir adım atılabilir dedik. Bu konudaki hassasiyetlerimizin ülke olarak en üst düzeyde olduğunu belirttik” diye konuştu.

SARRAF DAVASI

Rıza Sarraf davasının da görüşmede ele alındığını belirten Yıldırım “Davalarla ilgili delillerin, İran ambargosu ile ilgili delillerin elde ediliş şekli itibarıyla bunların hukuki olmadığını, bu belgeleri hazırlayanların Türkiye’de yargılanmakta olduğunu, buna göre yapılacak yargılamanın sonuçta hukukun temel kurallarına aykırı olacağını söyledik” dedi.

Başbakan Yıldırım, davaların Türkiye-ABD ilişkilerini zehirlediğini, buna izin verilmemesi gerektiğini de Pence’e ilettiği belirtti ve “Pence’e büyük fotoğrafa bakmamız gerektiğini söyledim” diyerek şunları ilave etti:

“O da bunlara karşılık rahip davası, konsolosluk ve NASA çalışanı konusunu gündeme getirdi. ‘Bu davaların seyrinden tedirginiz’ dedi. O da biz de karşılıklı olarak erkler ayrılığı olduğunu söyledik. Hukuk sizde de bizde de geçerli dedik. Buradaki hukuki süreçlerin ilişkilerimizi tamiri imkansız bir noktaya getirmemesine özen göstermeliyiz.”

VİZE KONUSU

Başbakan, vize krizinin aşılmasına yönelik iyi niyetli bir yaklaşım gördüğünü ifade ederek şunları söyledi:

“Vize konusunda bir kriz yaşandı ilişkileri çok iyi noktaya getirelim derken. Artık bundan sonra normal seviyesine dönmesini bekliyoruz. Genel atmosfer itibarıyla karşılıklı güven ve samimiyetle hakikaten ilişkileri iyileştirme iradesi olduğunu gördüm. Tabii ki bundan sonrası takibe bağlı. Zaman içinde ilerlemeleri göreceğiz, takip edeceğiz. Başkan Yardımcısı’nın olumlu bir bakış açısı olduğu izlenimi edindim.”

TELEFON HATTI

Yıldırım, sorunlara anlık müdahalede bulunulabilmesi için ihtiyaç duyulduğunu da 24 saat görüşmek üzere anlaştıklarını da açıklayarak, “Telefonlarımız birbirimize açık olacak” dedi.

Başbakan, iki ülke arasında son zamanlarda meydana gelen ilişkilerdeki kötüleşmenin ne Türkiye’ye ne de ABD’ye faydası olmadığını ifade etti ve “Ülkeyi yönetenler olarak daha fazla sorumluluk alarak ilişkilerimizi zedeleyen durumların gündemden çıkartılması gerektiğini ifade ettik” açıklamasında bulundu.

Yıldırım, ayrıca ABD ve Türkiye’de iki güçlü başkanın olduğunu, bu iki güçlü başkanın iradelerinin ilişkilerin müspet yönde yansıması için daha çok çalışmaları gerektiğini de dile getirdi.

YPG

Görüşmede PKK ve YPG konusunu da gündeme getirdikleri vurgulayan Yıldırım, konu hakkında konuşulanları şöyle aktardı: “PKK’ya yönelik ABD’den daha fazla destek beklediğimizi aktardım. YPG konusunu çok açık bir şekilde konuştuk. Bu konuda ‘Artık DEAŞ gitti, artık o ortaklığı bozun, bunlar bize çok büyük rahatsızlık verdi, bu mecburi ortaklıktan vazgeçin, bu silahlar PKK’ya geçiyor’ tespitini yaptık. ‘Hassasiyetini anlıyoruz, ancak bu ortaklığımız biraz daha devam edecek. Silahların kontrolünü daha yakından takip edeceğiz. Sizin bu konudaki hassasiyetini en üst düzeyde takip edeceğiz’ dedi.”

Binali Yıldırım, Kuzey Irak’ta referandum yapılmaması konusunda Türkiye’nin ortaya koyduğu çaba nedeniyle Pence’in teşekkür ettiğini söyledi.

SURİYE

Suriye konusunda Cenevre görüşmelerinin yeniden başlatılması çağrısı yaptığını aktaran Yıldırım “DEAŞ’a karşı mücadelede birlikte hareket edeceğiz Suriye’de daha etkin olun. Bizimle işbirliği içinde olun dedik. ‘Cenevre sürecini aktif hale getirin’ dedik. Astana insiyatifinin cenevrenin alternatifi olmadığını söyledik. Ateşi düşürmek için bir formül olduğunu anlattık” açıklamasında bulundu.
Başbakan Yıldırım, ayrıca Mike Pence’i Türkiye’ye davet ettiğini, Pence’in de mümkün olan en kısa sürede geleceğini söylediğini açıkladı.(Kaynak: NTV/Hürriyet)

Güncelleme Tarihi: 11 Kasım 2017, 11:37
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER