Yüksekova Havalimanı'nda iptal edilen uçuşlar yolcuları mağdur ediyor

Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde bulunan Selahaddin Eyyübi Havalimanında her yıl yüzlerce uçak seferi ILS sistemi olmadığı için iptal ediliyor.

2015 yılında hizmete giren ancak Aletli İniş Sisteminin (Instrument Landing System, kısaca ILS), kurulmadığı havalimanında her yıl binlerce yolcu mağdur ediliyor.

Pist başına yerleştirilen vericiler vasıtasıyla uçakların inişine yardımcı olan hassas yaklaşma sisteminin kurulmaması nedeniyle 7 yıldır bu havalimanını tercih eden yolcular mağdur ediliyor. 

Hava sıcaklıklarının arttığı bu günlerde havalimanındaki aynı sorun nedeniyle 4 gündür yolcu uçakları iniş yapamıyor. Yüksekova Havalimanı'nda günlerdir İstanbul ve Ankara'ya yolculuk etmeyi bekleyen vatandaşlar akşam saatlerine kadar havalimanında bekledikten sonra ya uçuşunu iptal edip 200 kilometre ötedeki Van Havalimanı'nı tercih etmek zorunda kalıyor ya da bir sonraki gün yine havalimanına gelip saatlerce beklemek zorunda kalıyor. Öte yandan Ankara ve İstanbul'dan Yüksekova'ya gelmek isteyen yolcular da günlerdir havalimanlarında büyük mağduriyet yaşıyor.

Bizi kandırıyorlar, perişan olduk

Çalışmak için İstanbul’a gitmek zorunda olduğunu söyleyen Cemal Tekçi, 3 gündür seferlerinin iptal olduğunu belirterek "Her gün havaalanına gelmek için 40-60 lira taksiye veriyoruz. Bizi kandırıyorlar, perişan olduk. Yüksekova sahipsiz olduğu için böyle, servis yok. Cebimizde 100 TL var onu da taksiye veriyoruz. Mecbur artık Van’a gideceğiz’’ dedi.

Yüksekova çok sahipsiz bir durumda kimse sahiplenmiyor

Üniversite öğrencisi Servan Doğma uçuşlarının 4 kez iptal olduğunu belirterek, "İşimiz gücümüz var. Bu kadar büyük bir yatırım yapılmış buraya fakat haftanın sadece 2 günü uçuş var. Ekipmanları eksik. Biz şikayetçiyiz. Yüksekova çok sahipsiz bir durumda kimse sahiplenmiyor. Bir sürü yolcu perişan durumda. Yolcular dertlerini kime anlatacaklarını bilmiyor. Hava açık, ne sis ne de rüzgar var. Bu uçuşlar neden iptal oluyor herhangi bir bilgilendirme yapılmıyor. Mecbur evlerimize geri döneceğiz. Yetkililerden bu duruma el atmasını istiyoruz’’ dedi.

Bu kadar yatırım yaptınız o cihazdan buraya da koyun bu kadar mağdur olmayalım

Uçağın kalmasına son 10 dakika kala biletlerinin iptal olduğunu ifade eden Jihat Doğma ise, "Yaşlı annelerimiz var, öğrenci kardeşlerimiz var, işe gidecek olanlar var. Başka şehirlere inip kalkıyorsa demek ki bir cihaz vardır. Bu kadar yatırım yaptınız o cihazdan buraya da koyun bu kadar mağdur olmayalım. İran’dan gelen bir sürü yolcu var. Hem Yüksekova’nın hem de ülkenin ekonomisine katkı sağlıyor. Bu soruna acilen bir çözüm bulunması lazım’’ dedi.

Güncelleme Tarihi: 01 Mart 2022, 16:12
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER