Zozani Yüksekova'daki 'polis küfrü'nü Bakan Ala'ya sordu

HDP Hakkari Miletvekili Adil Zozani, önceki gün Yüksekova'da polislerin bir zırhlı araçtan, toplanan kalabalığa söylenen küfürleri Meclise taşıdı.

Zozani Yüksekova'daki 'polis küfrü'nü Bakan Ala'ya sordu
ŞEMDİNLİ HABER

HDP Hakkari Miletvekili Adil Zozani,  önceki gün Yüksekova'da polislerin bir zırhlı araçtan, toplanan kalabalığa söylenen küfürleri İçişleri Bakanı Efkan Ala'ya sordu.


Zozani soru önergesinde, "Yüksekova’da 08.11.2014 tarihinde, bir iş merkezine özel harekatpolislerinin baskın yapması sonucu, halkta bir tepki oluşmuş ve baskının ardından toplanan kalabalığa gaz bombaları ve basınçlı su ile müdahale edilmiştir. Yapılan müdahale ile birlikte göstericilerden bir kısmı polise taşla karşılık vermiş ve müdahale esnasında polislerin bir zırhlı araçtan, toplanan kalabalığa ağza alınmayacak küfürler ettiği kameralarla kayıt altına alınmıştır." dedi.

Zozani önergesinde Yüksekova Kaymakamı İbrahim Çenet'in olay sonrası açıklamasına da değinerek, "Olayın ardından Yüksekova Kaymakamı, ilk açıklamasında; “Haberde servis edilen sesin de bu bölgenin şivesi ile küfür ettiği dikkatli gözlerden kaçmaması gerekir”şeklinde ifadeler kullanıp olayın montaj olabileceğini belirtmiştir. Kaymakam, sonraki açıklamasında ise; “Özel hareket polisimizin gerçekleştirdiği bir operasyonda bir polisimize isnat edilen küfür etme olayının ilk incelemelerimizin sonucunda maalesef doğru olduğunu tespit etmiş bulunmaktayız” ifadeleriyle polisin halka ağza alınmayacak küfürler ettiğini kabul etmiştir." şeklinde konuştu.

Önergesinde polisin Yüksekova’ya dair benzer provokasyon girişimleri defalarca yaşandığını aktaran Zozani, "Bir yıl kadar evvel 06.12.2013 tarihinde polisin demokratik haklarını kullanan kitle üzerine ateşli silahlarla hedef gözeterek ateş etmesi sonucu Reşit İşbilir, Veysel İşbilir ve BêmalTokçu katledilmişti. Halkın barış sürecindeki ısrarı ve duyarlılığı sayesinde, ciddi olaylara gebe bu provokasyon engellenmişti." dedi.

Zozani Bakan Ala'ya şu soruları yöneltti.

  1. Söz konusu olaya ilişkin İçişleri Bakanlığı’nın bilgisi var mıdır?
  2. Yüksekova Kaymakamı’nın polisin küfür ettiğini kabul etmesi sonucu, inceleme başlatıldığı belirtilmiştir. Bu incelemeye ilişkin bir gelişme kat edilmiş midir?
  3. Küfür eden özel harekât polisi açığa alınmış mıdır?
  4. Bugüne kadar Bakanlığınıza bağlı güvenlik görevlerince benzer şekilde küfür edilerek yaşanmış bir hadise var mıdır?
  5. Var ise bu kamu görevlileri hakkında nasıl bir cezaî işlem uygulanmıştır?
  6. Bakanlığınıza bağlı güvenlik görevlilerinin vatandaşlara küfür etmesi durumunda, nasıl bir cezaî müeyyide uygulanmaktadır?
Güncelleme Tarihi: 11 Kasım 2014, 08:57
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER