AYM üyesinden Bakan Soylu'ya Anayasalı yanıt

Karayollarında toplantı ve gösteri yasağını kaldıran Anayasa Mahkemesi'ni hedef gösteren İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya yanıt Anayasa Mahkemesi üyesi Prof. Dr. Engin Yıldırım'dan geldi. Engin Yıldırım Twitter hesabından Anayasa'nın 138. maddesini paylaştı: "Hiçbir organ, makam, merci veya kişi, yargı yetkisinin kullanılmasında mahkemelere ve hâkimlere emir ve talimat veremez; genelge gönderemez; tavsiye ve telkinde bulunamaz."

AYM üyesinden Bakan Soylu'ya Anayasalı yanıt

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu dün katıldığı Toplumsal Olaylarda Müzakere Kursu Açılış Töreni’nde Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan’ı hedef gösterdi. Soylu, Anayasa Mahkemesi’nin ‘karayollarında toplantı ve gösteri düzenlenemez’ kararını iptal etmesini eleştirerek “Anayasa Mahkemesi karar veriyor. FETÖ’cüler girsin, PKK’lılar girsin ne olacak. Anayasa Mahkemesi Başkanı’na buradan söylüyorum. Madem özgür bir ülkeyiz, ana caddelerde, sokaklarda özgürce yürüyüş hakkının ortadan kaldırılmasını onayladınız. Polis koruması almana gerek yok. Bisikletinle işe git gel bakalım. Anayasa Mahkemesi Başkanı’na söylüyorum kendi arabamla tek başına gitmeye ben varım sen var mısın?” dedi.

Anayasa Mahkemesi üyesi Prof. Dr. Engin Yıldırım, Soylu’nun sözlerine isim vermeden Twitter hesabından yanıt verdi. Yıldırım Anayasa’nın 138. maddesini paylaştı:

“Hâkimler, görevlerinde bağımsızdırlar; Anayasaya, kanuna ve hukuka uygun olarak vicdanî kanaatlerine göre hüküm verirler.

Hiçbir organ, makam, merci veya kişi, yargı yetkisinin kullanılmasında mahkemelere ve hâkimlere emir ve talimat veremez; genelge gönderemez; tavsiye ve telkinde bulunamaz.

Yasama ve yürütme organları ile idare, mahkeme kararlarına uymak zorundadır; bu organlar ve idare, mahkeme kararlarını hiçbir suretle değiştiremez ve bunların yerine getirilmesini geciktiremez.”

Yıldırım daha sonra Soylu’nun “Bisikletle işe git gel bakalım” sözlerine gönderme yaparak “Bisiklet maceram 2020-1992” notuyla bisikletli fotoğraflarını paylaştı. 

Prof. Dr. Engin Yıldırım, 19.10.2015-25.10.2019 tarihleri arasında Anayasa Mahkemesi Başkanvekilliği görevini de yürütmüştü. / DUVAR

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER