Baydemir: Önceliğimiz Kürt partileri ile ittifak

HDP milletvekili Baydemir, "CHP veya HÜDA-PAR'la ittifak kurmayı düşünüyor musunuz" sorusuna yanıt verdi. Baydemir "Birinci önceliğimiz, Kürt partilerin kendi aralarında ittifak kurması. Eğer bunu başarırsak Türkiye’nin batı yakasında demokrasi güçleriyle ortaklaşmamızın veya ittifak kurmamızın bir anlamı olur" dedi.

Baydemir: Önceliğimiz Kürt partileri ile ittifak
HDP Şanlıurfa Milletvekili Osman Baydemir, 2019 seçimlerine yönilik ittifak çalışması yapıp yapmayacaklarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Baydemir, “Öncelikle Kürt partilerin kendi aralarında ittifak olması lazım. Eğer biz, bunu başarırsak Türkiye’nin batı yakasında demokrasi güçleriyle ortaklaşmamızın veya ittifak kurmamızın anlamı olur” dedi.
 

Baydemir, HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan başkanlığındaki heyetle Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) başkenti Erbil’e gitti. Burada IKBY eski Başkanı Mesut Barzani ve Başbakanı Neçirvan Barzani ile görüşen HDP’li Baydemir, Rudaw’a açıklamalarda bulundu.

‘KÜRTLER ULUSAL İTTİFAK KURMALI’

Kürtlerin ‘ulusal ittifak’ kurması gerektiğini savunan Baydemir, şunları söyledi: “Bizim ‘ulusal ittifak’tan kastımız; ‘Hepimiz toplanalım, tek bir parti olalım’ değildir. Hepimiz toplanalım ve ortak bir paydada, Kürt halkının da diğer halklar gibi eşitçe, özgürce, kendi kaderini diğer halklarla beraber tayin edebileceği adil düzenin kurulması için ‘Kürtler dünyadan ne istiyor, Kürtler bölge devletlerden ne istiyor?’ sorusuna ortak yanıt verebilmek. Bölük pörçük olursak kimse bizimle barış masasına oturmaz; ancak Kürt halkının haklı davasında tek vücut olursak ve ortak stratejiyi ortaya koyabilirsek o zaman haklı taleplerimiz kabul görür.”

Bahsettikleri ittifakı ‘aynı zamanda korunma zırhı’ diye niteleyen Baydemir, “Bir kez daha söylüyorum. Kürtler arası ittifak, Türk halkının da demokrasiye ulaşmasının kapısını açar. Bu Fars halkı için de geçerli; çünkü Kürt halkının statüsünü kazanması demek, Ortadoğu coğrafyasına barışın gelmesi demek. Kürtler, özgür olmadığı müddetçe Ortadoğu’ya demokrasi gelmez” dedi.

‘BUNU BAŞARMAK ZORUNDAYIZ’

HDP’li Baydemir, 2019 seçimleri için CHP veya HÜDA-PAR ile ittifak kurup, kurmayacaklarıyla ilgili soru üzerine şunları söyledi: “Öncelikle Kürt partilerin kendi aralarında ittifak olması lazım. Birinci önceliğimiz, Kürt partilerin hatta ve hatta şahsiyetlerin kendi aralarında ittifak kurması. Önceliğimiz, bu olmak durumundadır. Bunu başarmak zorundayız. Eğer biz bunu başarırsak Türkiye’nin batı yakasında demokrasi güçleriyle ortaklaşmamızın veya ittifak kurmamızın bir anlamı olur. Eğer biz, kendi içimizde ittifakı kurmazsak bunu başaramazsak diğer güçlerle yapacağımız ittifakın da kapı açma imkanı çok zayıf olur.” (DHA)

Güncelleme Tarihi: 09 Nisan 2018, 22:53
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER