Buldan: İmralı'ya gidiş için tarih verilecek

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile görüşen HDP İmralı heyetinde yer alan HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, görüşmenin genel çerçevesinin adaya gidiş ve hasta tutsaklar ile cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerine ilişkin olduğunu belirtti.

Buldan: İmralı'ya gidiş için tarih verilecek
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile görüşen HDP İmralı heyetinde yer alan HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, görüşmenin genel çerçevesinin adaya gidiş ve hasta tutsaklar ile cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerine ilişkin olduğunu belirtti. İmralı'ya gidiş önünde bir engelin bulunmadığını, kendilerine en kısa süre içerisinde tarih verileceğinin söylendiğini kaydetti. 


Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkan Vekilleri Pervin Buldan ve İdris Baluken'den oluşan HDP Heyeti, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile görüştü. Görüşme yaklaşık bir saat on dakika sürdü. Görüşmeden sonra açıklama yapan Buldan, görüşmenin ana başlıklarından birincisinin adaya gidiş talepleri ile hasta tutsaklar ve cezaevlerinde yaşanan sorunlar olduğunu belirterek, adaya gidiş taleplerini Bozdağ'a tekrar ilettiklerini kaydetti.

‘HASTA TUTSAKLAR PAZARLIK KONUSU YAPILAMAZ’

En kısa zamanda adaya gidilmesi gerektiğini ve bu konuda çok büyük bir beklentinin olduğunu ifade ettiklerini söyleyen Buldan, “Yine hasta tutsaklar meselesinin siyasi bir mesele olmadığını ve bir pazarlık konusu yapılamayacağını dolayısıyla sürecin başından beri aslında hasta tutsakların bir an önce tahliye edilmesi gerektiğini, bu konuda bir direncin olduğunu, detay görüşmemizden sonra bir gelişmenin olmadığını ifade ettik" dedi. 

‘BAKAN İMRALI’YA GİDİŞ ÖNÜNDE ENGEL OLMADIĞINI İLETTİ’

Bakan Bozdağ’ın İmralı Adası’na gidişle ilgili bir engelin olmadığını, en kısa zamanda tarihin kendilerine iletileceğini de ifade eden Buldan şunları kaydetti: "Sayın bakanın bize ifade ettiği, özellikle adaya gidişle ilgili bir engelin olmadığı ama en kısa zamanda bize tarihi iletileceği ifade edildi. Şu anda bir tarih verilmedi ancak önünde bir engelin olmadığı söylendi. Hasta tutsaklarla ilgili önemli çalışmalarının olduğunu, pratik ve yasal bazı düzenlemeler sonucunda en kısa zamanda hasta tutsakların tahliye edileceğine dair bir yasanın çıkacağını ifade etti. Sayın bakan bu konuda bir kaç görüşme yapacaklarını özellikle adli tıp kurum başkanı ve cezaevi tevkif evi genel müdürüyle en kısa zamanda bir araya geleceklerini ve bu konuda da en kısa zamanda gözle görülür gelişmenin yaşanabileceğini ifade etti."

Cezaevlerinde yaşanan sürgünlere ilişkin olarak da Buldan, "Yine sürgünler ve sevk meseleni de görüştük. Çünkü özellikle Trakya ve Karadeniz'de bulunan mahkumların ve tutukluların bölgede yaşayan aileleriyle aralarında iletişim sorunu olduğunu, ailelerin mağdur durumda olduklarından kaynaklı buralara gelişlerinde sıkıntıların olduğunu ifade ettik. Bu konuda da sayın bakan en kısa zamanda bir talimat verileceğini, bölgede boş cezaevlerine Trakya ve Karadeniz'de tutuklu bulunan arkadaşların en kısa zamanda gönderileceğini ifade etti" dedi. 

‘HASTA TUTSAKLAR KONUSUNDA ÖNEMLİ GELİŞMELER OLACAK’

Hasta tutsaklara ilişkin de taleplerini de Bakan Bozdağ'a ilettiklerini belirten Buldan, Bozdağ'ın yaşanan hak ihlalleri ile ilgili çok önemli gelişmelerin olacağını söylediğini kaydederek, "300 üzerinde acil tahliye edilmesi gereken hasta tutsak var. Bu konuda hiç yasal düzenleme yapılmadan bile tahliye edilmesi gereken 30 tutuklu var ama ayrıca yasal düzenlemeyle birlikte de tahliye edilmesi gereken tutuklular da var. Bunlarla ilgili en kısa zamanda yapacakları görüşmeler ile pratik yasal düzenleme yapılmadan tahliye edilmesi gereken hasta tutsaklar, en kısa zamanda tahliye edilecekler ama bazı hasta tutsaklar da bazı yasal düzenlemeler sonucunda tahliye edilecekler. Bununla ilgili de çalışmalarının devam ettiğini plan ve bütçe görüşmeleri başlamadan önce genel kurula gelecek olan bir yasaya ek bir madde ekleyerek, bu konuda da gerekli adımları atabileceklerini ifade ettiler" dedi. 

‘İMRALI’DAKİ 5 TUTSAK DEĞİŞECEK’

İmralı'da bulunan 5 tutsağın yerine yeni 5 tutsağın getirilmesi konusuna ilişkin de Buldan, taleplerini yinelediklerini ve en kısa zamanda 5 tutsağın yerine başka tutsakların gideceği konusunda herhangi bir engelin olmadığının kendilerine söylendiğini belirterek, en kısa zamanda bu konuda da gelişmelerin yaşanacağını söyledi. 

Basın mensuplarının İmralı'ya gelecek olan 5 yeni tutsağa ilişkin, "Öcalan'ın sekreterliğini yapacaklar mı" sorusuna ise Buldan, "Evet 5 mahkum arkadaş, aynı zamanda Sayın Öcalan'a sekreterlik de yapabilecek arkadaşlar olacak. Bunu başından beri söylüyoruz zaten. Bugün konuştuğumuz bir konu değil. Daha önce de ifade etmiştik. Bu arkadaşlar her konuda Sayın Öcalan'a yardımcı olabilecek arkadaşlar olacaklar. Biz kendilerine isim önerisinde de bulunmuştuk, ancak o isimlerin olup olmayacağına dair herhangi bir bilgi verilmedi bize" dedi. 

Basın mensuplarının İmralı'ya gidecek heyete Hatip Dicle ile Ceylan Bağrıyanık isimlerinin de dahil olup olmayacağı sorusuna ise Buldan, "Bilemiyoruz, isimleri vermiştik ancak henüz bize resmi olarak bu arkadaşların heyete dahil olup olmayacağına ilişkin bir bilgi gelmedi" dedi. 

GÖRÜŞMELER DEVAM EDECEK

Buldan, önümüzdeki günlerde de hükümet yetkilileri ile görüşmelerinin devam edeceğini belirterek, "Ancak henüz kimlerle görüşeceğimiz yönünde bir planlama yapmadık. Bunu kendi aramızda belirleyeceğiz. Daha sonra kamuoyu ile paylaşacağız" dedi. / Firatnews

Güncelleme Tarihi: 21 Kasım 2014, 14:07
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER