Buldan ve Sancar'dan Kılıçdaroğlu’na ziyaret

HDP Eşbaşkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’yla görüştü. Üç lider ziyaretin ardından ortak basın açıklaması yaptı.

Buldan ve Sancar'dan Kılıçdaroğlu’na ziyaret

HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu, CHP Genel Merkezi’nde ziyaret etti. Görüşmenin ardından yapılan açıklamada CHP'nin yapacağı istişarelerin ardından HDP'nin erken seçim önerisi hakkında görüşlerini içeren bir yanıt vereceği belirtildi.

Görüşmede HDP heyetinde, HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş ve MYK üyesi Tuncer Bakırhan yer aldı. CHP heyetinde ise, Genel Sekreter Selin Sayek Böke, CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Genel Başkan Yardımcıları Faik Öztrak ve Oğuz Kaan Salıcı yer aldı.

‘Erken seçim’ talebi doğrultusunda görüşmelerini gerçekleştiren HDP Eşbaşkanları, Saadet Partisi lideri Temel Karamollaoğlu, Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu ve DEVA Partisi lideri Ali Babacan’ı ziyaret etmişti.

KILIÇDAROĞLU: TÜRKİYE’NİN SORUNLARINI MASAYA YATIRDIK

Bir buçuk saate yakın süren görüşmenin ardından HDP Eşbaşkanları Buldan ve Sancar ile CHP lideri Kılıçdaroğlu kameraların karşısına geçerek ortak açıklama yaptı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu HDP Eş Genel Başkanları ile yaptıkları görüşmenin içeriğine ilişkin, “Türkiye’nin sorunlarını masaya yatırdık” dedi ve şunları kaydetti:

“Kavgalardan çok acılar çektik. Kavgayı değil barışı öncelemeliyiz. Bir araya gelmeliyiz, oturmalıyız ve konuşmalıyız. Sorunlar, akılla, mantıkla, ferasetle çözülebilir. Bu çerçevede Türkiye’nin sorunlarını masaya yatırdık. Ekonomiden söz ettik. Esnafın, çiftçinin, emeklinin, ücretlinin sorunları bir şekliyle masaya yatırıldı. Görüşüldü, tartışıldı. Elbette ki farklı görüşlerimiz var ama her görüş bizim için son derece değerlidir. Tekrar hoş geldiniz, teşekkür ederiz."

‘TÜRKİYE’NİN YENİ BİR YÖNETİME İHTİYACI VAR’

Siyasi partileri ziyaret programlarının son aşamasına geldiklerini belirten HDP Eşbaşkanı Pervin Buldan, CHP lideri Kılıçdaroğlu’yla yaptıkları görüşmenin içeriğine dair, “Türkiye’nin temel sorunları konusunda her parti kendi görüşünü sunar ve biz de bugün bunu yaptık. Türkiye’nin acil çözülmesi gereken konuları bellidir. Muhalefet partileri olarak bunun sorumluluğunu taşıyarak bu sorunları nasıl çözebiliriz ve Türkiye’nin bir geçiş sürecinde yapması gerekenleri konuştuk. Bu konuda görüş alışverişinde bulunduk” dedi.

Türkiye’nin çoklu krizleri birlikte yaşadığını belirten Buldan, “Ekonomik kriz, sosyal kriz, siyasal krizler başta olmak üzere adalet konusunda da hukuk konusunda da büyük bir kriz yaşandığını özellikle belirtmek isterim. Bugün aynı amanda Roboski Katliamı’nın 10’uncu yıldönümü. Roboski Katliamı’nın gerçek failleri ortaya çıkmadı. Yargılanmadı. Emine Şenyaşar’ın adalet arayışı var. Aylardır bu arayış devam ediyor. Bütün bu meseleleri çözmek üzere Türkiye’nin yeni bir yönetime ve yeni bir anlayışa ihtiyacı var. Bu da bir erken seçim kararıyla mutlaka Türkiye’nin gündemine gelecektir. Erken seçim kararıyla Türkiye yeni bir yönetimi ve anlayışı görecektir” ifadelerini kullandı.

Diğer partilere sundukları, “TBMM’ye ortak önerge sunarak erken seçim talebini" CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na da sunduklarını, CHP’nin istişarenin ardından HDP’ye görüşlerini bildireceğini ifade eden Buldan, “Bu ziyaretlerimiz önümüzdeki günlerde mutlaka devam edecektir” diye konuştu. 

‘TÜRKİYE’NİN ÇOKLU KRİZDE OLDUĞU KONUSUNDA HEMFİKİRİZ’

CHP lideri Kılıçdaroğlu ve HDP Eşbaşkanı Buldan’ın ardından konuşan HDP Eşbaşkanı Mithat Sancar ise, “Türkiye’nin çoklu krizde olduğu konusunda hemfikiriz. Bu krizlerden çıkış yollarını, istişare, diyalog ve tartışma yoluyla bulabiliriz. Eğer Türkiye’de demokrasi her alanda yok ediliyorsa bizim toplumsal zeminde ve muhalefet partileri arasında bunu canlandıracak yolları bulmamız gibi bir görevimiz de var. Biz ülkeye demokrasiyi getirmeyi vaat ediyorsak bunu öncelikle kendi ilişkilerimizde topluma göstermemize gerekiyor” dedi.

Türkiye’nin yaşadığı “çoklu krizlerin” arasında “yönetim sistemi krizi”nin de olduğunu ifade eden Sancar sözlerini şu ifadelerle sürdürdü:

“Yönetim sistemi ve yönetim krizini birlikte aşmak gerekiyor. Bu yönetimin gitmesi aynı zamanda yönetim sisteminin değişmesinin de başlangıcı olacaktır. Bu konudaki görüşlerimizi de ilettik. Erken seçim talebimizin temelinde de bu yatıyor. Ancak sadece seçim meselesine odaklanmak da sorunları çözmek. Halkın yaşadığı çok ağır sorunlar var. Açlık, yoksulluk, adaletsizlik ve çok başka alanlarda haksızlıklar söz konusu. Bunlar da halkı korumak için ortak davranma yükümlülüğümüzü yeniden gündeme getiriyor. Yani seçimlere kadar yapmamız gereken pek çok iş var. Özellikle seçim güvenliği konusunu bugünden ortak çalışmalarla işleme gibi bir görevle karşı karşıyayız.”

‘TOPLUMA VERİLECEK EN BÜYÜK VAAT, TOPLUMSAL BARIŞI BİRLİKTE KURACAĞIZ SÖZÜDÜR’

“Muhalefetin tüm partilerinin ve güçlerinin topluma verebilecekleri en büyük vaat, toplumsal barışı birlikte kuracağımız sözüdür. Farklılıklarımızı koruyoruz ama biz toplumsal barışı sağlama konusunda ortak iradeye sahibiz mesajını verebildiğimizde toplumdan büyük karşılık alacağımızı biliyoruz. Bunun başarabilirsek hem bu yönetimin gitmesini seçim yoluyla sağlarız hem de geleceği barış içinde kurma imkanlarını büyütürüz.“ 

HDP Eşbaşkanları Buldan ve Sancar ile CHP lideri Kılıçdaroğlu, açıklamalarının ardından basın mensuplarından soru almayacaklarını belirterek açıklamayı sonlandırdı. (DUVAR)

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER