Hakkari esnaf temsilcilerinden 'Zincir Market' çağrısı

Hakkari ve ilçelerindeki Esnaf Odaları temsilcileri kentte faaliyet gösteren zincir marketler ile ilgili belediyelere ve halka çağrı yaptı.

Hakkari esnaf temsilcilerinden 'Zincir Market' çağrısı

Hakkari Esnaf Odaları Birliği (ESOB) Başkanı Muharrem Tekin, tarafından yapılan yazılı açıklamada, 2 yıl süren Covid-19 salgını nedeniyle esnaf ve sanatkârların kısıtlamalara maruz kaldığı hatırlatıldı.

Birlik Başkanı Muharrem Tekin, kısıtlamaların kaldırıldığı ve esnafın tekrar işine kavuştuğu bir dönemde yaşanan ekonomik kriz nedeni ile Hakkari esnafının tekrar iş yapamaz bir noktaya geldiğini savundu.

Piyasada ki fiyat belirsizliği ve kurda ki dalgalanmaların vatandaş ve esnaf üzerinde olumsuz etki yaptığına dikkat çeken Tekin, bu durumun alım gücünü düşürdüğünü gibi esnaf ve sanatkârların satışını da olumsuz etkilediğini kaydetti.

Hakkari esnafının son 2 yılını ekonomik zorluklarla geçirdiğini ile süren Tekin, 'Hep birlikte huzura, mutluluğa ve ekonomik istikrara hiç olmadığımız kadar ihtiyacımız var' dedi.

Esnaf ve Sanatkârın en zor şartlar altında üzerine düşen her sorumluluğu fazlasıyla yerine getirdiğine dikkat çeken Tekin, "Siftahı müşteriden, bereketi Allah’tan bekleyen anlayıştan başka bir şey de ortaya çıkması zaten mümkün değildir. Cebinde olmasa da, veresiye defterinin kapağını açmayı kendisine yediremeyen ve kimsenin hatırını kırmayan yine Esnaf ve Sanatkârımız olmuştur. Unutulmamla ki; Esnaf ve Sanatkârımız, sermaye ve refahın tabana yayılması, gelir dağılımının iyileştirilmesi ve bu suretle sosyal dengelerin korunmasında ekonomik ve sosyal hayatın önemli unsurlarından birisidir" ifadelerini kullandı.

Esnafın bitkin ve çaresiz olduğunu iddia eden Tekin, en önemli sorunun zincir marketler olduğunu kaydetti ve belediyeler ile vatandaşlara zincir marketler konusunda duyarlılık çağrısı yaptı.

Tekin açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi:

"Öncelikli sorunlarımız arasında; neredeyse her tarafa açılan üç harfli zincir marketler başı çekmektedir. İlimizde ruhsat makamları, her mahallemize zincir marketlerin açılmasına izin vermiş ve ilimiz ekonomisinin bel kemiği olan esnafımızı hiç dikkate bile almamıştır.

Zincir marketlerin zihniyetine göre, bakkallar kapansın, kırtasiyeler iflas etsin, manav ve kasap çalışmasın. Hatta aç ve yoksul bir halde yardıma muhtaç hale gelsin. Mantık budur. Zincir marketlerin bakkal, manav, kırtasiye ve hırdavatçı esnafı karşısında ciddi bir rekabet gücü oluşturduğu açıktır. Bu haksız rekabet ortamından başta bakkallar olmak üzere tam 54 meslek dalında ki Esnaf ve Sanatkârımız olumsuz etkilenmiş ve yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalmışlardır.

Bu haksız rekabete karşı ayakta kalma mücadelesi veren, Sokağımızın Işığı, ilimiz ekonomisinin bel kemiği olan Esnafımıza sahip çıkmak, hepimizin görevi olduğu gibi, ayrıca hepimizin sorumluluğudur"

Açıklamaya; Hakkari Esnaf Odası Başkanı İsmail Akboğa, Hakkari Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Abdi Arslan, Yüksekova Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Vedat Çoğaç ile Yüksekova Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Yavuz Özcan da destek verdi.

e1.jpg

Güncelleme Tarihi: 29 Aralık 2021, 13:56
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER