Covid-19 yoğunluk haritası: İstanbul kırmızıya büründü

Hayata Eve Sığar uygulamasında, İstanbul'un büyük bir bölümü kırmızıya büründü. İnsanların 'kalabalıklar içinde' olduğunu söyleyen Dr. Küçükosmanoğlu, "İstiklal Caddesi açık diskotek gibi" dedi.

Covid-19 yoğunluk haritası: İstanbul kırmızıya büründü

Sağlık Bakanlığı'nın Hayata Eve Sığar uygulamasındaki Covid-19 yoğunluk haritasında İstanbul'un büyük bir bölümü, Omicron varyantının da etkisiyle 'yüksek risk' anlamına gelen kırmızı renge döndü. BBC Türkçe'ye konuşan İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Osman Küçükosmanoğlu, İstanbul'da hastanelerde başvurularda artış olmakla birlikte Covid-19 yataklı servisleri ile yoğun bakım servislerinde kapasiteyi zorlayan bir durum olmadığını belirtti. Küçükosmanoğlu, "Daha önceki dalgalardan olduğundan daha az sayıda insan hastanede yatıyor. Yoğun bakımlar da daha az dolu. Ama yine de hastane başvurularında önemli bir artış var. Geçtiğimiz Kasım veya Mart'ta yaşadığımız ataklarda hastaneler dolmuştu. Hastalık biraz daha hafif seyrediyor gibi görünüyor" dedi. 

'İSTİKLAL CADDESİ AÇIK DİSKOTEK GİBİ'

Küçükosmanoğlu, "dünyadaki rutin testlerin Türkiye'de olmadığını, kamu hastanelerindeki kuyruklar ve özelde ücret alınması nedeniyle birçok insanın test yaptırmaya gitmediğini, öğrencilerde aşılama oranının düşüklüğü nedeniyle okullardan eve bulaş getirildiğini" aktardı. Küçükosmanaoğlu ayrıca maske başta olmak üzere bazı tedbirlerin geçen seneye kıyasla unutulduğunu, İstanbul'da restoranlardan caddelere insanların birçok yerde kalabalıklar içinde olduğunu söyledi ve örnek olarak "İstiklal Caddesi açık diskotek gibi" dedi. 

'ÜST SOLUNUM YOLU ŞİKAYETLERİ İKİYE KATLANDI'

İstanbul Aile Hekimleri Derneği Bilim Komisyonu üyesi Uzman Dr. Ziya Köseoğlu ise, görev yaptığı Esenler'deki aile sağlığı merkezinde, pandeminin başından bu yana en yoğun dönemini yaşadığını söyledi: "Ben pandemi başladığından beri bu kadar yoğun çalıştığımı hatırlamıyorum. Son iki üç hafta içinde üst solunum yolu şikayetleri çok görmeye başladık. Neredeyse ikiye katlandı. Muhtemelen bunların büyük bir kısmı da Covid. Sahada çok sayıda pozitif ve temaslı hasta görüyoruz. Aralık 2021'de hem temastan dolayı hem de pozitif çıkmasından dolayı telefonla arayarak izlememiz gereken kişi sayısı toplamda 138'di. Ama Ocak 2022 için şu ilk altı günü baz alırsak, ay sonunda yaklaşık 290 kişi olacak."

Aynı zamanda işyeri hekimi olan Dr. Köseoğlu, işyerlerinde de durumun kritik olduğunu anlattı: "Bazı işyerleri çok sayıda çalışanının pozitif çıkmasında dolayı uzaktan çalışmaya geçti. Örneğin benim çalıştığım firmalardan bir tanesi, bir plaza, önümüzdeki iki hafta boyunca uzaktan çalışmaya geçti."

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 31 Aralık'ta korona virüsü salgınıyla ilgili yaptığı açıklamada, "Tüm vakaların yüzde 52'si İstanbul'da tespit ediliyor. Tam anlamıyla İstanbul patladı diyebiliriz" ifadelerini kullanmıştı. Koca, aynı açıklamasında İstanbul'da Omicron varyantına bağlı vakaların çok yüksek olduğunu da aktarmıştı. Koca, 4 Ocak'ta yaptığı açıklamada ise "Omicron varyantı, İstanbul'daki vaka sayılarının toplam vaka sayısının yarısını aşmasına neden oldu" dedi. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER