Demirtaş: Şimdi HDP zamanı

HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, ‘AKP zulüm ve yolsuzluk partisi oldu; CHP ise alternatif olmaktan çıktı. Asıl şimdi HDP zamanıdır. Türkiye’nin tüm ezilenlerini Meclis’e taşımaya hazırız’ dedi.

Demirtaş: Şimdi HDP zamanı

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş Rusya ziyareti öncesi açıklamalarda bulundu.

Demirtaş’ın açıklamalarından satırbaşları şöyle:

2015 seçimleri

“HDP ilk defa kitlesel kongreler yapıyor. 81 ilin tamamında HDP temsilciliği ya da yönetimi olacak, 900 küsur ilçenin yarısından fazlasında şu anda temsilcilikler oluştu. Bütün ezilen kesimlerin, farklı mezhep, inançların yönetimde temsiliyetini sağlamaya çalışıyoruz.

“Bütün bu toplumsal kesimlerle seçim ittifakı yapmış oluyoruz aslında. Seçime doğru giderken siyasi partilerle değil; toplumsal kesimlerle ittifakı örmüş oluyoruz.

“CHP ile herhangi bir itifak söz konusu değil. Toplumsal kesimlerle ittifak yapacağız; Alevilerle, işçilerle, kadınlarla… CHP ile böyle bir görüşmemiz olmayacak. Kimse de bunu dile getirmemeli.”

“Türkiye’de ilk defa bütün ezilenlerin temsiliyeti ve ittifakından oluşan stratejik birlik partisi kurduk.

“AKP çok yıprandı; Kürt, Ermeni, Alevi sorunları hakkında projelerini hayata geçiremedi, yolsuzluğa bulaştı. CHP’nin alternatif olmadığı açığa çıktı. Kendi özgücümüzü, özgüvenimizi bir kenara iterek bağımsız adaylarla seçime girmek bu siyasi projeye haksızlık olurdu.

“Projemizin halk tarafından onaylandığını göstermek istiyoruz. Türkiye siyasetini değiştirmek istiyoruz. Yolsuzluk, yandaşlık, elitizm, rüşvet, parlamentarizm; bütün bunları değiştirip halkçı siyaseti siyasi ana hat olarak kurmak istiyoruz.”

Çözüm süreci

“Devlet genişletilmiş heyet ile İmralı’ya gidecek. Bizim heyetimiz genişletilmiş olarak İmralı’ya gidecek. Bir de İzleme Kurulu oluşturulacak; o da İmralı’ya gidecek ve Sayın Öcalan’ın taslak metnini tartışmaya başlayacaklar. Bunun adı işte müzakeredir. Bunlar olursa müzakere başlamış olur.

“Devlet heyeti ‘bunları yapabiliriz, hayata geçirebiliriz’ diyor ama hükümet bu konuda somut adım atmış değil.

“İktidarlar, zulüm var olduğu müddetçe sokak direnişi de meşrudur, herkesin hakkıdır. Halk kamu güvenliğini istediği için sokaktadır. Tehdidin kendisi devlettir.”

Şengal

“Bu büyük başarı kalıcı hale getirmek lazım. Siyasi kalıcı zaferle sonuçlandırılırsa Şengal’in geleceği açısından önemli noktaya gelinir. Kendi özsavunma gücünün oluşması lazım.  zîdî halkının kendi örgütlenmesini, kurabileceği yönetimi desteklemek lazım. Herkes Şengal halkına siyasi, askeri destek sunmalı.”

Hasta tutuklular

“AKP hükümetinin ne kadar ilkesiz, ahlaksız davrandığını gösteriyor. Bu hiç pazarlık konusu olmamıştır. Pazarlık konusu yapmadık çünkü çok insani bir mesele.

“Sayın Öcalan her görüşmede hasta tutsaklar meselesinin özellikle altını çiziyor. AKP duyarsız yaklaşmayı bırakıp hasta tutsakları derhal serbest bırakmalıdır.”

Rusya ziyareti

HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, çeşitli temaslarda bulunmak üzere dün sabah Rusya’nın başkenti Moskova’ya gitti.

Demirtaş’a Dış İlişkilerden Sorumlu Eşbaşkan Yardımcısı Nazmi Gür de eşlik etti.

26 Aralık tarihine kadar temaslarını sürdürecek olan Demirtaş, temaslar kapsamında hükümet yetkilileri, Rusya Parlamentosu temsilcileri, siyasi partiler, STK’ler ve basın kuruluşlarıyla bir dizi temas, görüşme ve toplantılar gerçekleştirecek.

Ziyarette Rus yetkililerle Kobani başta olmak üzere Ortadoğu’daki gelişmelerin ele alınması alınacağı belirtilirken Demirtaş, Moskova’da bazı düşünce kuruluşlarının düzenleyeceği konferanslara da katılacak.

İlk kez Rusya’ya gidecek olan Demirtaş’ın, Moskova’da Kürt kurumlarının temsilcileri ve bilim insanları ile de görüşmesi planlanıyor.

PYD lideri Salih Müslim de aynı tarihlerde Rusya’da olacak.

Güncelleme Tarihi: 23 Aralık 2014, 16:04
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER