JİTEM ve Musa Anter davaları birleştirildi

Amed'de 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen ve 16 sanığın katılmadığı duruşmaya mağdur avukatları Barış Yavuz ve Tevfik Karahan katıldı.

JİTEM ve Musa Anter davaları birleştirildi
Amed, Mardin, Batman ve Şırnak'ta çeşitli tarihlerde birden fazla adam öldürme, kundaklama ve bombalama eylemini gerçekleştirdikleri iddiasıyla yargılanan ve aralarında 'Yeşil' kod adlı kontrgerilla elemanı Mahmut Yıldırım'ın da bulunduğu 5'i firari 16 sanıklı JİTEM davasına devam edildi. Güvenlik gerekçesiyle başka ile nakli istenen Musa Anter cinayeti davası ile JİTEM ana davası arasında fiili bağ olduğunu gerekçe gösteren mahkeme, her iki dosyanın birleştirilmesi konusunda muvafakat verilmesine karar verdi.


Amed'de 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen ve 16 sanığın katılmadığı duruşmaya mağdur avukatları Barış Yavuz ve Tevfik Karahan katıldı. Duruşmada ilk olarak dosyaya gelen evrakları okuyan mahkeme başkanı, 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen ve güvenlik gerekçesiyle başka bir yere nakli istenen Musa Anter cinayeti davasının, bu dosya ile birleştirilmesi konusunda görüş sorulduğunu belirtti. Söz hakkı verilen mağdur avukatları da her iki dosya arasında hukuki ve fiili irtibat olduğunu ifade ederek, birleştirme kararı verilmesini talep etti. Daha sonra kararını açıklayan mahkeme dosyanın Musa Anter cinayeti davası ile hukuki irtibatı bulunduğu gerekçesiyle birleştirilmesi konusunda muvafakat verilmesine hükmetti. 

İTİRAFÇI AYGAN HAKKINDA DAVA KAPATILACAK

Bu arada JİTEM davası sanıklarından Abdulkadir Aygan'ın İsveç'ten iadesine ilişkin talebin de 1 Ocak tarihinde geçersiz kalacağı ortaya çıktı. İsveç Adalet Bakanlığı'ndan gönderilen yazıda Abdülkadir Aygan'ın iadesinin 9 Nisan 2012 tarihinde Türkiye tarafından resmen talep edildiği, ancak Başsavcı'nın bir karara varmak için ek bilgiler istediği belirtildi. Adalet Bakanlığı aracılığı ile gönderilen yazıda, iki kez resmi olarak istenen ek bilgilerin gönderilmediği kaydedilerek, "İsveç Adalet Bakanlığı bu yüzden 23 Ocak 2014 tarihli bir elektronik posta ile istenen bilgileri vermenizi yeniden talep etmiştir. Bundan sonra sizden herhangi bir yanıt gelmemiştir. İstenen tamamlayıcı bilgileri 1 Ocak 2015 tarihine kadar yollamadığınız taktirde iade talebinizi geri çekmiş olduğunuz varsayılacak ve açılmış dosya kapatılacaktır" ifadeleri kullanıldı. 

AVUKATLAR AYGAN'IN GETİRİLMESİNİ İSTEDİ

İsveç'ten gönderilen ve Cumhuriyet Başsavcılığı aracılığı ile mahkemeye ulaştırılan talep ile ilgili söz hakkı alan mağdur avukatı Barış Yavuz, bu dosyaya özel itina gösterilmesini talep ettiklerini belirterek, "Türkiye'nin geçmişi ile hesaplaşması yönündeki önemli dosyalardan birinde daha bir kez daha İsveç'ten gelen yazıyla hesaplaşamadığımızı görmekteyiz. Şimdi bu dosyada yeniden özel bir itina gösterilmesini, bu dosyanın etkin bir şekilde araştırılmasını ve İsveç makamlarının istediği bilgi ve belgelerin derhal gönderilmesini talep etmekteyiz" dedi. 

Talebi karara bağlayan mahkeme, Abdülkadir Aygan'ın iadesine ilişkin istenen bilgilerin İsveç'e gönderilmek üzere ivedi olarak Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü'ne gönderilmesine karar veri. Mahkeme eksiklerin tamamlanması için duruşmayı ileri bir tarihe erteledi. 1'incı Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen ve aralarında 'Yeşil' kod adlı Mahmut Yıldırım ve itirafçı Abdulkadir Aygan'ın da bulunduğu toplam 16 sanık hakkında 'cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak' ve 'birden fazla kişiyi öldürmek' suçlarından ağırlaştırılmış müebbet ile 15'er yıl arasında değişen hapis cezaları isteniyor. 

Güncelleme Tarihi: 24 Aralık 2014, 09:48
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER