Tuğluk: AKP Kürtler yerine DAİŞ'i tercih ediyor

Kobanê Kriz Koordinasyonu adına açıklama yapan Van Bağımsız Milletvekili Aysel Tuğluk, AKP’nin Kürtler yerine DAİŞ’i, demokrasi ve özgürlükler yerine kaosu tercih ettiğini ifade etti.

Tuğluk: AKP Kürtler yerine DAİŞ'i tercih ediyor
Kobanê Kriz Koordinasyonu adına açıklama yapan Van Bağımsız Milletvekili Aysel Tuğluk, AKP’nin Kürtler yerine DAİŞ’i, demokrasi ve özgürlükler yerine kaosu tercih ettiğini ifade etti. Sykes-Picot’un yapay sınırlarının başlıca kurbanının Kürtler olduğunu söyleyen Tuğluk, “Bu sistem Kobanê direnişi ile çözülmeye mahkumdur. Yardım kuruluşları acilen harekete geçmeli ve AKP’nin Kobanêli sığınmacılara karşı bu ayrımcı yaklaşımı karşısında yurtiçi ve yabancı kamuoyu duyarlı olmalıdır” dedi.


DAİŞ çetelerine karşı YPG/YPJ öncülüğünde ki direniş 100’üncü gününde zafere doğru ilerlerken, Kobanê’den sınırın üst hattına geçen Kobanêliler ve AKP Hükümeti’nin direniş karşısında takındığı tavır ve tutuma ilişkin Kobanê Kriz Koordinasyonu Suruç Belediyesi’nin önünde açıklama yaptı. Van Bağımsız Milletvekilleri Aysel Tuğluk ve Kemal Aktaş, HDP Milletvekilleri İbrahim Ayhan, Faysal Sarıyıldız, Kobanê’de yaşamını yitiren Sibel Bulut’un(Eylem Deniz) ailesi, Suruç Belediye Eş Başkanı Zuhal Ekmez, DBP’li yöneticilerin yanısıra çok sayıda kişinin katıldığı açıklamada “Bijî berxwedana Kobanê” ve “Şehid namirin” sloganları atıldı.

‘İNSANİ KORİDOR AÇILMADI’

Koordinasyon adına açıklamayı okuyan Aysel Tuğluk, 3 aylık bir dönemde kurulan Rojava Kriz Koordinasyonu’nun sığınmacı olarak gelen 190 bin Kobanêlinin ihtiyaçlarını karşıladığını belirtti. AKP Hükümetinin uluslararası hukuktan doğan yükümlülüklerini yerine getirmediğini ve kendilerine engeller çıkardığını söyleyen Tuğluk, “Yaptığımız yardımlar AKP faaliyetleri gibi gösterildi. Maraş Valiliği sığınan Kobanêlileri sınıra getirip sokağa atarken, AKP herhangi bir açıklama yapmadı. Sivillere yönelik insani koridoru halen açmadı. Bu tutumlar DAİŞ çetelerini desteklemektir. Askerin gözü önünde DAİŞ’in insanlık dışı faaliyetlerde bulunması ise başlı başına bir skandaldır” diye konuştu.

‘AKP DAİŞ’İ KÜRTLERE TERCİH EDİYOR’

Rojava Halklarının özgürlük mücadelesine karşı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın düşmanca bir tutum sergilediğine dikkat çeken Tuğluk, şöyle devam etti: “Nasıl bir Suriye istedikleri açığa çıkmıştır. DAİŞ ve benzeri radikalleri Kürtlere tercih eden AKP Hükümeti demokrasiyi ve çözüm sürecini doğru ele almamakta ısrar etmektedir. Rojava Kantonlarını hazmedememektedir. Kobanê yerine Halep öne çıkarılmaktadır.” AFAD’ın sadece 10 bin civarında Rojavalı’yı çadır kentlerinde barındırdığını, geriye kalan 180 bin Kobanêliye hiçbir yardım yapmadığını ifade eden Tuğluk, AFAD’ın yabancı devlet ve kurumlardan aldığı yardımları da 180 bin Kobanêli için kullanmadığını belirtti.

KOORDİNASYON TÜM KOBANÊLİLERE ULAŞIYOR

AKP’nin bu yardımların nasıl kullanıldığını derhal kamuoyu ile paylaşmasını isteyen Tuğluk, koordinasyonun yaptığı yardımlar hakkında şu bilgileri verdi: “Koordinasyonumuza bağlı 5 depo üzerinden yardımlar dağıtılmaktadır. 5 çadır kentte 11 bin kişiyi barındırıyoruz. 10 kişi kapasiteli çadır kenti engellemelere rağmen açmaya çalışıyoruz. Suruç’ta 42 bin Kobanêli evlerde misafir olarak kalmaktadır.  Urfa kent merkezinde 69 bin 600 Rojavalı’ya yardım ulaştırıyoruz. Adıyaman’da 7 bin 500, Amed’de 11 bin, Malatya’da 3 bin, Batman’da 3 bin, Mardin’de 4 bin, Antep’te 4 bin 500, Antalya’da bin 800, Hatay’da bin Kobanêliye barındıkları evlerde yardım ulaştırıyoruz. “

‘AKP DAİŞ YANLISI’

AKP’nin tutumunun Türkiye halklarına yararının olmadığını dile getiren Tuğluk, “Rojava halklarının direnişi yerine DAİŞ’in kaosunu tercih eden politikanın kimseye yararı yoktur. AKP, Rojavalı direnişçileri ‘Makul şüpheli’  diyerek gözaltına alarak provokatif davranıyor. Uluslararası toplumu dışlayıcı vw düşmanca yaklaşım AKP Hükümeti’ni DAİŞ yanlısı bir pozisyona sokmuştur” şeklinde konuştu. Sykes-Picot’un yapay sınırlarının başlıca kurbanının Kürtler olduğunu söyleyen Tuğluk, “Bu sistem Kobanê direnişi ile çözülmeye mahkumdur. Yardım kuruluşları acilen harekete geçmeli ve AKP’nin Kobanêli sığınmacılara karşı bu ayrımcı yaklaşımı karşısında yurtiçi ve yabancı kamuoyu duyarlı olmalıdır. AKP takındığı bu olumsuz tavırdan derhal vazgeçmelidir. Tüm halkımızda direnişe destek için sınır nöbetine katılmalıdır” dedi.

Güncelleme Tarihi: 24 Aralık 2014, 09:48
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER