Demirtaş: Türkiye adımı adım felakete sürüklenir

DAİŞ’in Türkiye tarafından Kobanê’ye saldırdığını ancak Başbakan ve Genelkurmay Başkanlığı’nın bunu inkar ettiğini belirten HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, "Çok sayıda IŞİD’li Türkiye'de ki resmi bir devlet kurumuna yerleşmiş, oradan da Kobanê'ye ateş etmiştir.

Demirtaş: Türkiye adımı adım felakete sürüklenir
DAİŞ’in Türkiye tarafından Kobanê’ye saldırdığını ancak Başbakan ve Genelkurmay Başkanlığı’nın bunu inkar ettiğini belirten HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş,  "Çok sayıda IŞİD’li Türkiye'de ki resmi bir devlet kurumuna yerleşmiş, oradan da Kobanê'ye ateş etmiştir. Netleşen bir şey var ki Suruç-Kobanê sınır hattında görev yapan bazı yetkililer, bazı görevliler, emniyet içinde bazı güçler 77 gündür burada IŞİD'le işbirliği içindedirler. Elimizde görüntü ve fotoğraflar var. Hükümet şu ana kadar tek bir açıklama yapmış durumda değil, angajman kuralları uygulanmış değil. Bu tutum Türkiye'ye adım adım felaketi getirir” dedi.


DAİŞ çetelerinin dün sabah saatlerinde Türkiye tarafından Kobanê'ye yönelik saldırılarını protesto eden binlerce kişi Kobanê-Suruç sınır hattında bir araya geldi. Aralarında HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, DTK Eşbaşkanı Selma Irmak ve DBP Eşbaşkanı Kamuran Yüksek ile HDP milletvekillerinin de ziyaret ettiği Suruç'a bağlı Mehser ve Misaynter Köylerinde bir araya gelen binlerce kişi dün DAİŞ çetecilerinin Türkiye topraklarından, Kobanê'ye saldırmasını protesto etti. Mehser Köyü'nde bir araya gelen binlerce kişi direniş nöbetlerinin devam ettiği bir diğer köy olan Misaynet Köyü'nde doğru yürüyüş yaptı.

‘ORASI KÜÇÜK BİR KASABA OLMAYI AŞTI’

Burada toplanan kitleye hitaben konuşan Demirtaş 77 gün boyunca devam eden Kobanê direnişi ve bu direnişe destek vermek için sınır hattında nöbet tutan direnişçileri selamladı. Demirtaş konuşmasında; Türkiye Cumhurbaşkanı başta olmak üzere Kobanê'nin üç gün içinde düşeceğinin müjdesini verenlerin Kobanê'de ki direniş ruhunu hesaplayamadığını belirtti. Kobanê sadece küçük bir kasaba değildir, faşizme karşı insanlık onurunun 77 gündür devam ettiği bir direniş kalesidir " diyen Demirtaş, YPG'nin DAİŞ'e karşı önemli bir askeri operasyon başlattığı dün,  77 gündür ele geçiremediği Mürşitpınar Sınır Kapısına yönelik Türkiye topraklarını kullanarak beş intihar saldırısı yaptığına dikkat çekti.

‘ELİMİZDE GÖRÜNTÜ VE FOTOĞRAF VAR’

Türkiye Başbakanı ve Genelkurmayın bunu inkar ettiğinin altını çizen Demirtaş,  ellerinde buna ilişkin görüntü ve fotoğraflar olduğunu ve bunu başbakana göndereceklerini söyledi. Demirtaş "Tarım Bakanlığına bağlı Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğüne ait olan buğday silolarından gün boyunca IŞİD'li teröristler Kobanê'ye ateş etmiştir. Çok sayıda ki IŞİD'li Türkiye'deki resmi bir devlet kurumuna yerleşmiş, oradan da Kobanê'ye ateş etmiştir. Bunun Hükümet ve Genel Kurmay bilgisi dahilinde olup olmadığını soracağız. Ama netleşen bir şey var ki Suruç-Kobanê sınır hattında görev yapan bazı yetkililer, bazı görevliler, emniyet içinde bazı güçler 77 gündür burada IŞİD'le işbirliği içindedirler. Burada ki bazı kamu görevlileri IŞİD Kobanê'yi düşürsün diye gece gündüz dua ediyorlar. Bazılarına bu da yetmiyor destek veriyorlar. Dün IŞİD Türkiye topraklarının bir kısmını ve bir resmi kurumunu işgal etmişken, hükümet gün boyunca sessiz kalmıştır. Başbakan istediği kadar destek vermiyoruz desin IŞİD dün Suruç topraklarındaydı. Türkiye'den öbür tarafa silah atışı yaptılar. IŞİD'e ait bomba yüklü araçlar Türkiye topraklarını geçtikten sonra Mürşitpınar Sınır Kapısına intihar saldırısı yaptılar. Türkiye'nin resmi sınır kapısı şu anda havaya uçmuş durumda. Hükümet şu ana kadar tek bir açıklama yapmış durumda değil, angajman kuralları uygulanmış değil. Hükümet IŞİD'i üzmemeye çalışıyor. Bu tutum Türkiye'ye adım adım felaketi getirir" diye konuştu.

‘AÇIKLAYIN’

Hükümetin bu güne kadar Kobanê ve Suruç hattında uygulanan uygulamalara açıklaması gerektiğin belirten Demirtaş "Burada eğer hükümetin, Genelkurmayın bilgisi dışında bu işler oluyorsa çıkıp bunu itiraf etmeliler ve burada ki yetkililerden hesap sormalıdırlar. Halk IŞİD'in Türkiye topraklarını kullanıp rahat rahat katliam yapmasına izin vermez. Kimse bu politikalara karşı suskun kalmaz. Kobanê ruhu şimdi her yerdedir" dedi.

IRMAK: AĞIR DARBE VURULDU

Demirtaş'tan sonra konuşan DTK Eşbaşkanı Selma Irmak da DAİŞ çetecilerinin Türkiye topraklarından Kobanê'ye saldırmasını kınayarak, tüm kesimlere duyarlılık çağrısı yaptı. Kobanê'de bitme noktasına gelen, YPG ve YPJ güçleri tarafından ağır darbeler vurulan DAİŞ çetelerinin bundan yana daha vahşi intihar saldırıları yapabileceğine dikkat çekti.

Yapılan konuşmaların ardından binlerce kişi tekrar Mehser Köyü'ne doğru yürüyüşe geçti. Bir çok kişi de şiddetli çatışma seslerinin yükseldiği Kobanê sınırındaki direniş nöbetine dahil oldu. / Firatnews

Güncelleme Tarihi: 01 Aralık 2014, 11:16
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER