Diyarbakır'da kadınlar alanda

Diyarbakır’da 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında "Direnişi örgütlüyor, özgürlüğe yürüyoruz" sloganıyla miting düzenleniyor. Yoğun katılım gözlenen mitingde sık sık 'Jin jîyan azadî' sloganları atıldı. HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, "Amed meydanından kadınlar olarak bir kez daha haykırıyoruz; üçüncü yol mümkündür" dedi.

Diyarbakır'da kadınlar alanda
Diyarbakır’da, Özgür Kadın Hareketi (TJA) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi tarafından “Kadınlar direnişi örgütlüyor, özgürlüğe yürüyor” şiarıyla düzenlenen mitingin adresi İstasyon Meydanı oldu. Miting alanına saat 12.00’dan sonra geçişlere izin verildi.

Geçişlere izin verilmesinin ardından kadınlar kortejler halinde alana girdi.

“Kadın cinayetleri, taciz ve tecavüzler politiktir, hakikat ve adalet için direnişteyiz, doğanın ve kadının özgürlüğü için ekolojik yaşamı savunuyoruz, mücadele seninle başlar, direnişi örgütle” pankartlarının yer aldığı miting alanında kadınlar zılgıt ve ezgilerle halaylar çekerken sık sık “Jin jîyan azadî” (Kadın yaşam özgürlük) sloganı yükseldi.

KIŞANAK’TAN MEKTUP

Kandıra Kapalı Cezaevinde tutuklu bulunan Gülten Kışanak’ın kadınlara gönderdiği mektup okundu. Mektubunda tüm kadınları selamlayan Kışanak, “Şimdi 8 Mart’a yakılan özgürlük ve eşitlik meşalesini Newroz’la buluşturarak barışa giden yola köprü kurma zamanı. Bizler de tutsak alınamayan kadınlar olarak zılgıtlarımız, stranlarımız ve halaylarımızla birlikte sizlerle alanlarda olacağız. Tarihi bir sürecin içinden geçerken, büyük Ortadoğu kaosunda faşizme karşı en büyük ve öncü savaşın sahibi kadınlar devrimi emziriyorlar. Kadınların bedeninde devrim gün be gün büyüyor ve yayılıyor. Devrimlerin sonunda en kutsal huzur direnenlerin olur. En büyük utanç ise direniş kalelerinde olmayanların. Kadınlar olarak özelde zulmün cenderesinde kalmış Kürt kadınları olarak en kritik aşamada inisiyatif geliştiriyoruz ve görev üstleniyoruz. Bu vesileyle inanarak direnen, bedel ödeyen, başta Barış Annelerimiz, beyaz tülbentli analarımız, çocuk yoldaşlarımızın, tüm kadın yoldaşlarımızın bir kez daha selamlarken, dirençli, onurlu ve duyarlı halkımızı direnişin etrafında kenetlenmeye ve zaferde buluşturmaya çağırıyoruz” dedi.

BULDAN: ONLARDAN KORKMUYORUZ

Mitingde konuşan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, tutuklu kadın siyasetçilere selam verdi. “Kadın özgürlük mücadelesi dünyanın en kapsamlı ve köklü mücadelelerinden biridir. Bu dönem, bu yüzyıl kadın mücadelesi ve zafer yüzyılıdır” diyen Buldan özetle şöyle konuştu:

Perin Buldan, Diyarbakır mitinginde konuştu. Fotoğraf: MA

“Bugün Ankara’yı, Türkiye’yi yönetenler, biz kadınların kazanımlarına, biz kadınların elde ettiklerine bu yönlü saldırırken, gözaltıları, tutuklamaları, fezlekeleri ile bizleri korkutmaya çalışarak her türlü ahlak dışı siyaset dışı her şeyi uygulamaya çalıştılar. Bizleri tutuklamalarla, gözaltılarla, soruşturmalar ve fezlekelerle korkutmaya çalışıyorlar. Ancak biz kadınlar onların dertleri olmuşuz farkında değiller. Dertleri, kabusları, korkuları olmaya devam edeceğiz. Çünkü onlarda biliyorlar ki; bu iktidarı sarsacak, alaşağı edecek olan biz kadınlarız. Korkmaya devam etsinler, onları iktidardan indirene kadar, saltanatlarını yıkana kadar, kadınlar bu mücadeleden vazgeçmeyecek. Ne onların yalanlarına ne de onların zorbalığına korkumuz yok. ”

‘ÜÇÜNCÜ YOLU BELİRLEMEK İÇİN BURADAYIZ’

“Biz onlara 4. Olağan Kongremizde, Ankara’da, içeride binlerle, onbinlerle, dışarıda da milyonlarla cevap verdik. Ve dedik ki, sizin her türlü engellemenize, baskınıza ve şiddetinize karşı kadınlar kongreye geldi ve mesajı bü ülkeyi yönetenlere, Ankara’ya verdi. İşte bu mesaj iyi okumadılar. Bu mesaj iyi okunup anlaşılmalıdır. Ankara’dan verdiğimiz mesajla, bir kez daha 3’üncü bir yolun var olduğunu ve bu yolda kadınıyla, erkeğiyle, Türküyle, Kürdüyle, Arabıyla, Ermenisiyle ve Süryanisiyle gösterdik. Bir bütün Türkiye toplumu olarak artık size yol göründü dedik ve biz 3’üncü yolumuzu belirlemek için bugün buradayız dedik. İşte Ankara’dan bu mesajı verdik. Üçüncü yol için büyük bir ittifakı, kadın ittifakıyla birlikte demokrasi ittifakını yaratmak için büyük bir mesaj verdik. Ankara bunu duyup anlamadıysa bugün Amed meydanından kadınlar olarak bir kez daha haykırıyoruz; üçüncü yol mümkündür. Bu üçüncü yolda kadınların ittifakıyla, demokrasi ittifakını büyütüp çoğaltarak, genişleterek Türkiye’de yeni bir siyasetin, yeni bir yolun çıkışını başlatıyoruz dedik. Bu ittifakla ülkeyi teklik değil, çokluk yönetsen istiyoruz. Bu ittifakla tek adam değil, çok kadın olsun istiyoruz. Bu ittifakla tek başkanlık değil, eşbaşkanlık istiyoruz. Bunun için birlik çağrısı yapıyoruz. Birlik çağrımız başta kadınlaradır. Biz kadınların çok açık bir tutumumuz daha var. Biz kadınlar dünyanın hiçbir yerinde savaş istemiyoruz. Savaşlara karşıyız, nerede olursa olsun, kimle olursa olsun, her türlü savaşa kadınlar karşıdır.” (Kaynak: Evrensel-MA ) DUVAR

Güncelleme Tarihi: 09 Mart 2020, 09:25
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER