Diyarbakır’da son 5 seçimde ne oldu?

Seçimin sonucuna ilişkin tahmin yapabilmek için geçmiş seçimlerde alınan sonuçlar da önem taşıyor. Peki Diyarbakır'da son 3 yerel seçimde ve son 2 seçimde ne oldu? Hatırlayalım...

Diyarbakır’da son 5 seçimde ne oldu?
2004 yılında yapılan yerel seçimlerde Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığı yarışı iki parti arasında geçti. Oyların yarısından fazlasını alan Sosyaldemokrat Halkçı Parti (SHP) adayı Osman Baydemir başkan seçildi. Diyarbakır’da seçime giren 13 partiden dokuzu ise yüzde 1’den fazla oy alamadı.

5 yıl boyunca Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığı yapan Osman Baydemir 2009 yılındaki yerel seçimlerde Demokratik Toplum Partisi’nden (DTP) aday oldu. Oyların çoğunluğunu alan Baydemir, en yakın rakibinin iki katından fazla oy alarak beş yıl daha görev yapma hakkı kazandı. Diyarbakır’da bu seçimlerde de sadece iki partili bir oy tablosu ortaya çıktı. 2005 yılında kurulan DTP, Mart 2009’daki seçimlerden 9 ay sonra Anayasa Mahkemesi kararıyla kapatıldı. Yerine Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) kuruldu.

BDP, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığını yüzde 55 oy ile kazandı fakat Gültan Kışanak–Fırat Anlı eşbaşkanlığındaki belediyeye kayyım atandı. Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı seçilen Gültan Kışanak, 25 Ekim 2016’da gözaltına alındı ve sonrasında tutuklandı. İçişleri Bakanlığı, 1 Kasım 2016 tarihinde Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne kayyım atadı. Diyarbakır’a kayyım olarak atanmadan önce Etimesgut Kaymakamı olan Cumali Atilla halen Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığı yapıyor. Kışanak, Şubat 2019’da 14 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı. Fransa’daki Choisy-leRoi Belediyesi 27 Şubat 2019’da Kışanak’a belediyecilik madalyası verdi.

Anketlere göre Diyarbakır’da 31 Mart seçimlerini kazanması muhtemel görünen HDP'nin büyükşehir belediye eş başkan adayları Adnan Selçuk Mızraklı ve Hülya Akökmen Uyanık. AK Parti adayı ise halen kayyım olarak görev yapan Cumali Atilla. 31 Mart’ta Diyarbakır’da çıkacak sonucun, bir nevi kayyım uygulamasının da oylaması olacağı konuşuluyor. Seçilmiş başkanların 2016’da görevinden alınması büyük tepki çekmiş ve protestolara neden olmuştu. Son seçimlerde yüzde 4 oy alan Hür Dava Partisi (HÜDA PAR) ise geçtiğimiz aylarda yaptığı açıklamayla 31 Mart 2019’daki seçimlere katılmayacaklarını açıklamıştı. Peki Diyarbakır’da 16 Nisan 2017 referandumu ve 24 Haziran 2018 seçimlerinde ne olmuştu?

16 Nisan 2017 tarihinde yapılan anayasa değişikliği oylamasında Diyarbakır’da kazanan ‘hayır’ olmuştu. Yeni cumhurbaşkanlığı sisteminin oylandığı referanduma Diyarbakır halkı büyük bir çoğunlukla onay vermemişti.

24 Haziran 2018’de gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili seçimlerinde Diyarbakır’da kazanan Selahattin Demirtaş oldu.

24 Haziran’daki milletvekili seçimlerinde ise HDP yüzde 65 oy alırken, AK Parti yüzde 21 oy aldı. HDP ve AK Parti dışındaki partilerin çok düşük oylar aldığı Diyarbakır’da 31 Mart seçimlerindeki belediye başkanlığı yarışının da bu iki parti arasında geçeceği söylenebilir. (Hazırlayan: Ogün Işık)

Güncelleme Tarihi: 25 Mart 2019, 12:31
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER