Erdoğan: Türk Konseyi'nin adı artık Türk Devletleri Teşkilatı

Türk Konseyi'nin kapanışında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Aile meclisimizin faaliyetlerine yeni bir isimle devam etmesine karar verdik. Konseyimizin adı artık Türk Devletleri Teşkilatı'dır” dedi.

Erdoğan: Türk Konseyi'nin adı artık Türk Devletleri Teşkilatı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul'da yapılan Türk Konseyi zirvesinin kapanışında konuştu.

Zirveye katılan liderlere teşekkür eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İstanbul zirvesi Türkmenistan'ın da gözlemci olarak aramıza katılımıyla tarihi bir anlam kazandı” ifadelerini kullandı.

Türk Konseyi'nin adının değiştirildiğini söyleyen Erdoğan, “Uluslararası alanda saygın bir teşkilat haline gelen aile meclisimizin faaliyetlerine yeni bir isimle devam etmesine karar verdik. Konseyimizin adı artık Türk Devletleri Teşkilatı'dır” diye konuştu.

'İLHAM KARDEŞİME TÜRK DÜNYASI ALİ NİŞANI'NI TEVDİ ETTİK'

“Hafta başında Karabağ topraklarını azatlığının birinci yıl dönümünü idrak ettik” diyen Erdoğan şunları söyledi:

“Cumhurbaşkanı Aliyev başta olmak üzere Azerbaycan'daki tüm kardeşlerimi bir kez daha tebrik ediyorum. Aziz kardeşimizin liderliğinde can Azerbaycan'ın kazandığı zafer, Türk dünyasının tamamını gururlandırmıştır. Zirve toplantımızda bu destana liderlik eden İlham kardeşime Türk Dünyası Ali Nişanı'nı tevdi ettik. Yine bu zirvede aile meclisimizin dönem başkanlığını Azerbaycan'dan devraldık.”

Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şöyle:

TERÖRLE, AŞIRICILIKLA, IRKÇILIKLA, İSLAM DÜŞMANLIĞIYLA MÜCADELE EDECEĞİZ: Salgın döneminde imkanlarımızı paylaşarak Türk dünyası olarak bir ve beraber olduğumuzu bir kez daha gösterdik. Bugün kabul ettiğimiz İstanbul Bildirisi'yle siyasi dayanışmamızı, ekonomik işbirliğimizi ve ticaretimizi, kültürel temaslarımızı, beşeri ve toplumsal ilişkilerimizi daha da geliştirme yönündeki kararlılığımızı teyit ettik. Terörün her türlüsüyle, aşırıcılıkla, ırkçılıkla, İslam düşmanlığıyla mücadelemizi kararlılıkla sürdürme irademizi bir kez daha kayda geçirdik.

GÜNEŞİN YENİDEN DOĞUDAN DOĞMAYA BAŞLAYACAĞI VAKİTLER YAKINDIR: Yeni adımız ve yapımız Türk Devletleri Teşkilatı'yla bundan sonra daha hızlı, özellikle ısrarla kök salacak, büyüyecek, gelişecek ve serpileceğiz. İnşallah güneşin yeniden doğudan doğmaya başlayacağı vakitler yakındır. Binlerce yıldır medeniyetin beşiği olan Türkistan coğrafyası yeniden tüm insanlık için bir çekim ve aydınlanma merkezi haline gelecektir. Üye ve gözlemci ülkeler olarak bu konuda fikir birliği içinde teşkilatımızın kurumsal yapısını ve vizyonunu güçlendirecek adımlar atıyoruz.

GÜVENLİK VE REFAH İÇİNDE BİR TÜRK DÜNYASI HEDEFLİYORUZ: Zirve toplantımızda teşkilatımızın gelecek perspektifini çizen Türk Dünyası 2040 Vizyonu Belgesi'ni de kabul ettik. Kendi içinde ve çevresinde barış ve istikrara katkı yapan küresel meselelerin çözümünde öncü rol oynayan, güvenlik ve refah içinde bir Türk dünyası hedefliyoruz.

DÖNEM BAŞKANLIĞIMIZDA YEŞİL KALKINMA HEDEFLERİNE ÖNCELİK VERECEĞİZ: Dönem başkanlığımız boyunca yeşil kalkınma hedeflerine öncelik vereceğiz. Türk dünyasında akıllı şehirlerin sayısının artmasına destek olacağız. İşgalden azat edilen Zengilan'da akıllı şehirleşmenin güzide örneklerinden birinin açılışını gerçekleştirmiştik. İnsan ve çevre odaklı bir anlayışla Türk illerinde medeniyeti, geleneği ve modernleşmeyi buluşturmaya devam edeceğiz.

BURADA VERDİĞİMİZ FOTOĞRAFI, KARDEŞLİĞİN YENİ BİR NİŞANESİ OLARAK DEĞERLENDİRİYORUZ: Kardeşler arasındaki kalbi dayanışmanın ve muhabbetin önünde hiçbir engel duramaz. Bugün burada verdiğimiz fotoğrafı, Türk Dünyası olarak aramızdaki ebedi ve ezeli kardeşliğin yeni bir nişanesi olarak değerlendiriyoruz. Türk Devletleri Teşkilatı sadece ekonomik veya siyasi çıkar ortaklığı olmasının çok daha ötesinde bir büyük gönül birlikteliğidir. Hiç kimse Türk Devletleri Teşkilatı'ndan rahatsız olmamalı. Tam tersine kadim tarihi ve insani ilişkiler üzerinde yükselen bu hasbi yapının bir parçası olmaya çalışmalıdır.

AFRİKA'YA 2,5 MİLYON DOZ AŞI BAĞIŞLAYACAĞIZ: Türk Konseyi olarak Afrika'ya 2,5 milyon doz aşı bağışlayacağız. Bunun 2 milyonunu Türkiye olarak biz bağışlayacağız ve diğer ülkeler de kalan 500 bin aşıyı buraya dahil etmiş olacaklar. Zaten Turkovac'ın yıl sonuna yetişmesi halinde sorunumuz yok, Turkovac'tan uluslararası merkeze ayrıca aşı gönderme konusunda gayretkar olacağız. / DUVAR

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER