Erdoğan: Türkiye-Rusya ilişkilerinde yeni bir sayfa açılacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin ile bugün saat 13.00’te yapacağı görüşme için “Türkiye-Rusya ilişkilerinde yeni bir sayfa açılacak” dedi.

Erdoğan: Türkiye-Rusya ilişkilerinde yeni bir sayfa açılacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün saat 13.00’te Saint Petersburg’da, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yapacağı görüşme öncesi Rus haber ajansı Tass ve devlet televizyonu Rossiya 24’e ortak röportaj verdi.

Erdoğan’ın konuşmasından satırbaşları şöyle:

“Yeni bir sayfa açılacak”

“Tabii talihsiz bir uçak düşürme olayından sonra 8 aylık bir süre geçti. 8 aylık bu süre içerisinde gerçi birçok münasebetlerimiz devam etti. Ancak bizim Türkiye-Rusya ilişkilerinde biliyorsunuz ekonomik alanda 100 milyar dolarlık bir hedefimiz vardı, tabii bu aksamaya uğradı. Bazı dev projelerimiz bu arada aksamaya uğradı, Akkuyu Projesi gibi.

“Şimdi tabii bunları yeniden ele alma fırsatımız olacağı gibi inanıyorum ki Türkiye-Rusya ilişkilerinde yeni bir sayfa açılacak. Bu yeni sayfanın içerisinde gerek siyasi, gerek askeri, gerek ekonomik, gerek ticari, gerek kültürel, bütün bu alanları kapsayan ve bölgesel iki önemli aktör olarak da yapacağımız birçok şeylerin olduğuna inanıyorum ve bu inançla da Rusya seyahatini gerçekleştireceğiz.

“Ve bu konuda hiç tereddüdüm yok, Sayın Putin’in de bu noktada hazırlıklarını buna göre yaptığını, ben de hazırlıklarımı buna göre yaptığımı televizyonunuz vasıtasıyla ifade etmek istiyorum.

“Yeniden bir doğuş olarak, iki ülke arasında adeta yeni bir başlangıç olarak, yeni bir sayfanın açılması olarak bu ziyareti görüyorum. Şimdiden gerek Sayın Vladimir’e, gerekse tüm Rus halkına şahsım ve Türk halkı adına kalbi selamlarımı gönderiyorum.

Putin’e teşekkür

“Darbe girişiminden 2 gün sonra Rusya Devlet Başkanı Putin’in kendisini arayarak destek mesajı verdiğini anımsatan Erdoğan, “Tabii bütün bu olaylarla birlikte özellikle hemen daha olayın ikinci günü sağolsun Sayın Vladimir beni aradılar ve konuyla ilgili darbeye karşı olduklarını, bu konuda bizlerin yanında yer aldıklarını bize hemen bildirdiler.

“Bu tabii bizlerle hemhal oluşunu, bizlere karşı böyle bir duruş sergilemiş olmalarını ben yine şahsım, milletim adına şükranla anıyorum. Kendilerine teşekkür ediyorum.

“Gerçekten ihanet edenlerin, devletine karşı darbe düzenleyen, halkına karşı darbe düzenleyenlerin tabii ki dünyada bütün siyasi liderler karşısında dikilmesi gerekir. Sayın Putin bunu hemen süratle yaptı, anında yaptı, ondan dolayı kendisine teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.

“Rusya’nın darbe girişimiyle ilgili bilgi verdiği” iddiaları

“Bunu ben şu anda sizden duyuyorum, yani böyle bir durum olmuş olsa bunun daha önceden bana bildirilmiş olması gerekir.

“Bunu ne istihbarat teşkilatım, ne de bir başka kanaldan almış değilim. Ama bunu söyleyenler kime söylemişler, nasıl söylemişler haberimiz yok. Öyle zannediyorum ki bunlar asılsız dedikodular ve asparagas haber bunlar diye değerlendiriyorum.”

Gülen’in iadesi

“Tabii bunu varsayımlar üzerinden değerlendirirsek yanlış olur. Yani şu anda bir süreç devam ediyor. Daha önce ben Sayın (ABD Başkanı Barack) Obama’ya bu talebimi ilettim ve sizler bizden teröristleri istediğiniz zaman biz sizlere bu teröristleri teslim ettik, işte şimdi de FETÖ’nün başı sizde ve 99’dan beri ülkenizde yaşıyor.

“Ben de bu kişiyle belli süreler içerisinde maalesef tabii her türlü desteği biz onların ekiplerine verdik, yani nedir? Eğitimle ilgileniyorlar dedik. Nedir? Ülkenin geleceğiyle ilgili olumlu adımlar atıyorlar diye baktık. Ama netice bu şekilde devam etmedi, bu onların kamuflajıydı. Daha sonra baktık ki bu başka yere doğru gidiyor.

“Söyledikleri şey şu, ‘Bizim hukukumuza göre bu kişinin terörist olduğunu belgeleyen veyahut da bunun belgelerini bize gönderin, inceleyelim, ondan sonra gereken adımı biz Amerika hukukuna göre atalım’ diyorlar.

“Tabii bizim daha önce gönderdiğimiz belgeler var, şimdi de kendilerine 85 koli belge-bilgi gönderdik. Yakın zaman içerisinde de Adalet Bakanımızı, Dışişleri Bakanımızı, özel temsilcimi ve bu konuyla ilgilenen bazı hakim-savcı, bunları Amerika’ya göndereceğiz ve yerinde kendilerine bilgilendirme yapacaklar.

Gülen’e ait dersanelerin kapatılması

“Tabii ben işin başında bir şeyi hissetmiştim, o da şuydu, Bunların dershane faaliyetleri vardı ve bu dershane faaliyetlerinin olumlu olmadığını, olumsuz bir şekilde cereyan ettiğini, bunun bir parasal kaynak olarak düşünüldüğünü hep düşündüm.

“Arkadaşlarıma da bunu o zamanlar Başbakan olmam hasebiyle ifade ettim. Ama işi çok hafiften aldılar, 2010 itibariyle bu işe çok daha ciddi girdik ve 2010’da dershanelerin kapatılmasına yönelik adımlar atılınca o zaman bunlar ciddi manada sıçramaya başladılar. Çünkü çok ciddi bir parasal kaynak ellerinden gidiyordu.

“Hakikaten bunu çok açık, net gördük. Zira dershaneler kapatıldı ve bunun yanında devlet hafta sonlarında telafi kursları adı altında kurslar açtı. Bu kurslar açılınca tabii hem benim vatandaşım bunlara gereksiz yere para ödemekten kurtuldu, çünkü bunların içinde fakir var, garip var, bu insanları bundan kurtarmış olduk.

“Hafta sonunda ücretsiz vermiş olduğumuz bu telafi kurslarıyla da vatandaşımızın oralara ödediği paralar cebinde kalmış oldu. Bu arada da öğretmenler de ek bir gelir elde ettiler.”

Kürt meselesi

“Şu anda benim Kürt vatandaşlarımın en çok oy verdiği parti, kurucusu olduğum partidir, ağırlıklı olarak buradadır. Ve şu anda kabinenin içerisinde Kürt olan bakanlarımız var.

“Kürtlerin temsilcisi olduğunu iddia eden siyasi hareket Kürtlere hep zulmetti. Bu hareket Kürtleri sokağa döktü ve Çözüm Süreci’nin ardından 53 tane Kürt vatandaşın ölümüne neden oldu.

“Bundan sonraki süreçte de bu aynen devam edecek. Ama onların, özellikle o siyasi partinin estirmiş olduğu terör nedeniyle ne yazık ki yatırımcı-girişimci Güneydoğu Anadolu Bölgesine gidip yatırım yapamıyor. Niye? Terör var.”

“Bu şehirleşmelerle birlikte inanıyorum ki güvenlik hareketiyle de artık bölgede yatırımcı, girişimci gelip yatırımlarına başlayacaktır. İlk etapta Toplu Konut İdaresi olarak konut inşasına başladık, bu adımları atıyoruz. Alt yapıyı-üst yapıyı, bunları gayet güzel bir hale getiriyoruz.

“Ne yazık ki bunlar bizim ülkemizde terör estiriyor ve biz bunların üzerine çok kararlı bir şekilde gidiyoruz, gideceğiz, bedeli ne olursa olsun aynen Fetullahçı Terör Örgütü’nün kökünü nasıl kazımak için çalışıyorsak ki bunlar hep FETÖ terör örgütüyle müşterek hareket ederler, onların da kökünü kazıyacağız.

Suriye

“Şunu çok açık,net söylemem lazım, yani Suriye’ye barışı getirme noktasında artık en önemli adım, en önemli aktör birinci derecede Rusya Federasyonu’dur. Burada Rusya ve Türkiye beraber adım atmak suretiyle biz bu işi çözmeliyiz diye düşünüyorum.

“Tabii ki devlet terörü estirmiş katilin herhalde arkasında durmak da bizlere yakışmaz. Bırakalım Suriye halkı kendisini yönetecek olanı veya olanları kendisi seçsin.

“Bu konuda İran da bu işe dahil olabilir, hep beraber bu adımı atıp bir an önce artık bu ölümlerin, bu kanın durmasını özellikle bizler arzuluyoruz.

Akkuyu

“Akkuyu, malum Rusya Federasyonu’yla bizim yaptığımız en önemli sözleşmedir. Çünkü burada nükleer enerji var, yaklaşık 4,5 milyar bir defa megavat bir enerji oradan elde edilecek. Tabii hedef burayı bir an önce bitirip hizmete sunmak.

“Bunun bitiş süreci 7-7,5 yıl gibi planlanmıştı, ama biz neredeyse artık bu sürece yaklaşıyoruz daha işe doğru dürüst başlamadık. Bu arada tabii bazı genç mühendisler yetiştirildi, onlar dönüp geldiler. Tabii bu olaylar girince devamlı zaman kaybettik. Bunun yeniden ele alınarak süratle bitirilmesi en büyük arzumuz.

Turizm

“Turizmde çok ciddi bir ara vermiş olduk. Halbuki Rusya turizmde neredeyse birinci sıraya gelme konumundaydı ve bu sene belki de birinci sıraya çıkacaktı, Almanlarla bir rekabet söz konusuydu.

“Fakat şu anda kaybolmuş değil, ben inanıyorum ki bundan sonraki süreçte de Rusya’dan gelecek misafirlerimizle turizmde de yeni bir süreci, kaynaşma sürecini ve tabii akrabalıklar oluşmaya başladı. Artık Rusya’dan Türkiye’ye, Türkiye’den Rusya’ya bu şekilde evlilikler başka bir süreci geliştiriyor.

Vize uygulaması

“1 Haziran’da kalkacaktı, kaldırmadılar. Nereye kadar bu böyle gidecek, biz dürüstlük istiyoruz ve biz bu dürüstlüğün gereğini yaparken AB bu dürüstlüğün gereğini yapmıyor, sözünü tutmuyor. Biz de diyoruz; sözünüzü tutun, eşzamanlı olarak atılacak adımları da birlikte atalım.

Kırım Tatarları konusu

“Yani bu sorunu Sayın Vladimir çözeceğini, bundan endişe etmemem gerektiğini bana daha önce de söylemişti.”

Türkiye-Rusya ilişkileri

“Birbirimize adeta ses mesafesindeyiz. Vardığım zaman Soçi’den benim sesim duyulur. Soçi’den bana seslenildiği zaman ben o sesi duyarım. Bu denli birbirimize yakınız, Öyleyse bu barış sürecini, bu dayanışmayı, bu paylaşımı birlikte yürütmeliyiz diye düşünüyorum.

“Buradan tüm Rusya halkına, halkımın en kalbi selamlarını, sevgilerini gönderiyorum. Ve Rusya’dan turist dostlarımızı ülkemize bekliyoruz, ülkemizden de Rusya’ya bizler kendi vatandaşlarımızı gönderiyoruz.”

Güncelleme Tarihi: 09 Ağustos 2016, 14:15
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER