HDP'den Bartın açıklaması: Kader değil katliamdır

HDP MYK, Bartın’daki maden patlamasına dair, "AKP-MHP iktidarının yarattığı rant rejimi maden ocaklarında katliamların ortaya çıkmasına neden olmaktadır" açıklaması yaptı.

HDP'den Bartın açıklaması: Kader değil katliamdır

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Bartın’ın Amasra ilçesinde yaşanan ve 41 işçinin ölümüne sebep olan maden patlamasına dair yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Yaşananlar kaza ya da kader değildir. Denetimsiz ve güvencesiz çalışma koşulları iş cinayetlerinin ve işçi ölümlerinin yegâne sebebidir. Emeği hor gören, yoksulların açlığından doyan AKP-MHP iktidarının yarattığı rant rejimi ve kâr hırsı, maden ocaklarında katliamların ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Bu rant düzeni siyaset, bürokrasi ve sermayenin bileşenleri olduğu bir kartel ortaklığının sonucudur. Bu ortaklığın bir ayağını AKP-MHP ittifakı, diğer ayaklarını ise yandaş sermaye ve yasal denetim görevini yapmayan bürokrasi oluşturmaktadır. Sadece 2021’de 68 olmak üzere AKP’li yıllarda iki bine yakın maden işçisi yaşamını yitirmiştir.

'BU KATLİAMLAR HALEN HAFIZAMIZDA TAZE OLAN İŞ CİNAYETLERİDİR'

Güvencesiz çalıştırma biçimleri, sendikal harekete ağır baskılar ve işçiyi gözetmeyen politikaların sonuçlarını Soma, Ermenek, Şirvan, Karadon, Küre, Mustafakemalpaşa, Gediz, Dursunbey, Çöllolar, Aşkale ve Kozlu’dan biliyoruz. Bu katliamlar halen hafızamızda güncel olan iş cinayetleridir. Amasra’da işçi katliamının yaşandığı madenle ilgili çok sayıda tehlike ve ihmal iddiası varken, AKP-MHP iktidarı her zamanki gibi gerçekleri arayan kişiler hakkında soruşturma açmakla tehdit etmektedir.

Maden kazalarındaki iş cinayetlerini 'fıtratında var' diyerek savunan ve insanlık değerlerini ayaklar altına alan bu ceberut sistem aklı ile mücadelemiz sürecektir. İnsan onuruna aykırı çalışma koşulları, işçi güvenliği ve iş sağlığı konularında yapısal düzenlemelerin yapılmasını ve uluslararası standartların uygulanmasını mücadelemizin temeli olarak görüyoruz. İktidar, yargı sopasıyla gerçeklerin üstünü örtmek ve toplumu sessizliğe gömmek istese de hakikatler açığa çıkmaya ve bizler tarafından dillendirilmeye devam edecektir." / DUVAR

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER