Kışanak: Yargı siyasal bir organizasyona dönüştü

"KCK ana davası"nın duruşmasında avukatlar ve tutuklu siyasetçilerin mahkeme salonunu terk etmesi ardından gazetecilere konuşan Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, sanık haklarının ihlal edildiğini belirterek, mahkemenin meşruiyetini kaybettiğini ve yargılamanın kabul edilmeyecek bir boyuta taşındığını söyledi.

Kışanak: Yargı siyasal bir organizasyona dönüştü
"KCK ana davası"nın duruşmasında avukatlar ve tutuklu siyasetçilerin mahkeme salonunu terk etmesi ardından gazetecilere konuşan Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, sanık haklarının ihlal edildiğini belirterek, mahkemenin meşruiyetini kaybettiğini ve yargılamanın kabul edilmeyecek bir boyuta taşındığını söyledi. BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak ise, yargının siyasal bir organizasyona dönüştüğü tepkisinde bulunarak tutsakların aldığı kararın meşru olduğunu kaydetti.


"KCK" adı altında 14 Nisan ve 24 Aralık 2009 tarihlerinde arasında düzenlenen operasyon kapsamında haklarında dava açılan ve aralarında DEP Milletvekili Hatip Dicle'nin de bulunduğu 94'ü tutuklu 180 Kürt siyasetçinin yargılandığı davanın 60'ıncı duruşmasının 1'inci oturumunda tutuklu siyasetçi ve insan hakları savunucuları mahkemeyi protesto ederek salonunu terk etmişti.

Duruşmaya ara verilmesi ardından adliye binası önünde yapılan basın açıklamasında konuşan Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi, yargılamaların uzun bir süreden bu yana sürdüğüne işaret ederek, "Sanıklar, mahkemelerin uzun süre riayet etmemesi, AYM'nin kararının uygulanmaması ve Anayasa hükümlerine aykırı davranılması dolayısıyla sanık haklarının pervasızca ihlal edilmesi karşısında bu tavrı aldıklarını belirttiler" dedi. Avukatların da mahkeme salonunu terk ettiğini hatırlatan Elçi, "Bizlerde bunun artık olağan ve kabul edilebilinir bir yargılama faaliyeti olmaktan çıktığını düşünüyoruz" diyerek tepkisini gösterdi. 

Siyasetçilerin mevcut şartlar altında duruşmalara katılmayacaklarını söyleyen Elçi, mahkemeyi protesto etmelerinin nedenlerinden birinin "Tarafsızlık" ilkesi olduğunu belirterek şunları aktardı: "Sanıklar mahkemenin bu tutumu karşısında artık tarafsızlığını yitirdiğini, bu yargılamayı doğru ve dürüst bir biçimde sürdüremeyeceğini ve mahkeme heyetinin davadan çekilmesini istediler. Bizce de bu böyledir, artık bu mahkemenin hiçbir yasal dayanağı yoktur." 

Elçi'nin ardından durumu değerlendiren BDP Amed Büyükşehir Belediyesi Eş Başkan adayı Gültan Kışanak ise, yargılamanın adaletten uzak olduğunu ve yargının siyasal bir organizasyona dönüşerek çeşitli iktidar odakların elinde oyuncak olarak kullanıldığını kaydetti. Kışanak, "Yargının siyasal bir organizasyona dönüştüğü ve çeşitli iktidar odakları elinde bir oyuncağa dönüştüğü artık açık ve nettir. KCK adı altında yürütülen operasyonların ve yargılamaların tamamen demokratik Kürt siyasetini susturmaya ve ortadan kaldırmaya yöneliktir" dedi.

Yargının durumunun artık herkes tarafından bilindiğini kaydeden Kışanak, "Bu yargılamayı sürdüren mahkemenin AYM kararı karşısında direnen umuda ne kadar siyasal bir pozisyon içerisinde olduğunu bir kez daha kanıtlamış ve ortaya çıkarmıştır" diye belirtti.

Tutuklu arkadaşlarının mahkemenin ve yargılamanın siyasal bir karar olmasından kaynaklı protesto ettiğini ifade eden Kışanak şöyle devam etti: "Arkadaşlarımız bu mahkemeyi bu yargılamayı siyasal kararlı ve demokratik siyaseti mahkum etmeye yönelik bir yargılama olarak gördüklerini ifade etmişler. Artık duruşmaya katılmayacaklarını söylediler. Meşru demokratik, gerçek adaleti ortaya çıkarmaya yönelik tutum olduğu ortadadır. Bu konuda arkadaşlarımız bizden ve tüm kamuoyundan destek bekliyorlar."

Yapılan açıklamaların ardından tutuksuz yargılanan BDP'li milletvekilleri ve Büyükşehir Belediye eş başkan adayları Kışanak ve Fırat Anlı Diyarbakır Barosu'nu ziyaret etti. Ziyaret basına kapalı gerçekleşti. / anf

Güncelleme Tarihi: 14 Ocak 2014, 14:01
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER