Millet İttifakı toplantısı sona erdi: Cumhurbaşkanı adayı Kılıçdaroğlu

İYİ Parti lideri Akşener'in son dakika katıldığı Millet İttifakı'nın toplantısı sona erdi. SAADET lideri Karamollaoğlu, CHP lideri Kılıçdaroğlu'nu Cumhurbaşkanı adayı olarak açıkladı.

Millet İttifakı toplantısı sona erdi: Cumhurbaşkanı adayı Kılıçdaroğlu

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in ayrılma kararıyla Millet İttifakı'nda başlayan kriz süreci, Akşener'in ikna edilip Kemal Kılıçdaroğlu'nun 13. Cumhurbaşkanı adayı olarak ilan edilmesiyle sona erdi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'la görüştükten sonra CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile de bir görüşme gerçekleştirdi.

Akşener bu görüşmeler sonrası Millet İttifakı'nın toplantısı öncesi son dakika masaya katılma kararı aldı.

Saadet Partisi Genel Merkezi'nde saat 16.00'da başlayan liderler toplantısı yaklaşık 4 saat sürdü. Masada, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ve Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal yer aldı.

Liderler Saadet Partisi Genel Merkezi'nden kalabalığın önüne çıktı.

İlk konuşmayı yapan Karamollaoğlu kalabalığı selamladı. SAADET Lideri, "Elbette içinde bulunduğumuz günler acılı günler. Vefat eden bütün kardeşlerimize cenab-ı haktan rahmet diliyorum. Yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Birçok şehirde neredeyse bina ayakta kalmadı. Allah vefat edenlere rahmet eylesin. Bugün burada bir araya gelmemizin sebebini biliyorsunuz. Hava biraz soğuk. Ben bu toplantılarımız neticesinde aldığımız kararı duyurmayı bir görev addediyorum. Sayın Kemal Kılıçdaroğlu bizim cumhurbaşkanımızdır. Bu görevin hayırlı olmasını diliyorum. Bu görevin hayırlı olmasını diliyorum" diyerek Kılıçdaroğlu'nun adaylığını açıkladı.

Karamollaoğlu sözü Kılıçdaroğlu'na bıraktı. 

MİLLET İTTİFAKI GENEL BAŞKANLARI CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI OLACAK

Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanı adayı Kılıçdaroğlu şunları söyledi: 

"Çok teşekkür ederim. Yunus Emre bölüşürsek tok oluruz, bölünürsek yok oluruz der. Türkiye'nin bütün renklerini aynı sofrada buluşturmak için yola çıktık. Bu sofra Halil İbrahim sofrasıdır. Halil İbrahim sofrası, tek bir çocuğun dahi yatağa aç girmemesidir. Bizim soframız, barışın ve kardeşliğin sofrasıdır. En büyük gayemiz Türkiye'yi bereketli, huzurlu ve neşeli günlere taşımaktır. Allah'ın izniyle bunu hep birlikte başaracağız. Biz Millet İttifakı olarak Türkiye'yi istişare ve uzlaşıyla yöneteceğiz. Millet İttifakı'nı oluşturan siyasi partilerin genel başkanları olarak, güçlendirmiş parlamenter sisteme geçiş sistemin yol haritası üzerinde mutabık kalmış bulunuyoruz. 11 madde az önce içeride sonuçlandı. Bu kapsamda parlamenter sisteme geçiş sürecinde Millet İttifakı'na dahil diğer partilerimiz sayın genel başkanları Cumhurbaşkanı yardımcısı olacaktır. Millet İttifakı'nın kapısı, ortak Türkiye hayalini paylaşan herkese sonuna kadar açıktır. İnanç, düşünce, ideoloji, kimlik ayırt etmeksizin 85 milyon insanımızı yürekten selamlıyoruz. Deprem felaketinin bugün birinci ayı. Kaybettiğimiz vatandaşlarımıza bu mübarek berat kandili gecesinde Allah'tan rahmet diliyorum."

GEÇİŞ SÜRECİ YOL HARİTASI

Millet İttifakı'nı oluşturan siyasi partilerin genel başkanları, Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme Geçiş Sürecinin Yol Haritası'nı da paylaştı. Genel başkanların mutabakata vardıkları maddeler şöyle:

1. Geçiş Sürecinde Türkiye'yi; Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem ilke ve hedefleri ile mutabakata vardığımız referans metinleri doğrultusunda anayasa, yasa, kuvvetler ayrılığı, denge ve denetleme esasları çerçevesinde, istişare ve uzlaşıyla yöneteceğiz.

2. Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'e geçişle ilgili Anayasa değişiklikleri, genel seçimde ortaya çıkan TBMM yapısının mümkün kıldığı en kısa sürede tamamlanacak ve yürürlüğe girecektir.

GENEL BAŞKANLAR CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI OLACAK

3.
 Geçiş sürecinde Millet İttifakı'na dahil partilerin genel başkanları Cumhurbaşkanı yardımcısı olacaktır.

4. Bakanlıkların dağılımı, Millet İttifakı'nı oluşturan siyasi partilerin milletvekili genel seçiminde çıkardığı milletvekili sayısına göre belirlenecektir. İttifak partilerinin her biri kabinede en az bir bakan ile temsil edilecektir. Bakanlıklara paralel olarak kurulmuş Cumhurbaşkanlığı bünyesindeki politika kurulları ve ofisler lağvedilecektir.

BAKAN ATAMASI İLGİLİ GENEL BAŞKANLA UZLAŞARAK YAPILACAK

5. Bakanların atanma ve görevden alınmaları, mensup oldukları siyasi partinin genel başkanıyla uzlaşı içinde Cumhurbaşkanı tarafından yapılacaktır.

6. Geçiş sürecinde cumhurbaşkanı, yürütme yetkisini ve görevini katılımcılık anlayışı, istişare ve uzlaşı esaslarına göre kullanacaktır.

7. Cumhurbaşkanlığı Kabinesi'ne (Cumhurbaşkanı Yardımcıları ve Bakanlar) yetki ve görev dağılımı, Anayasa ve yasalar çerçevesinde çıkarılacak Cumhurbaşkanı kararnamesi ile belirlenecektir.

KILIÇDAROĞLU CHP GENEL BAŞKANI OLMAYA DEVAM EDEBİLECEK

8. Cumhurbaşkanı; seçimlerin yenilenmesi, OHAL ilanı, milli güvenlik politikaları, Cumhurbaşkanlığı Kararları, Kararnameleri ve genel nitelikteki düzenleyici işlemler ile üst düzey atamalarda Millet İttifakına dahil partilerin genel başkanlarıyla uzlaşı içinde karar alacaktır.

9. Geçiş Sürecinde yasama faaliyetlerinin iş birliği içinde gerçekleşmesini koordine edecek mekanizmalar oluşturulacaktır.

 10. Güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçiş sürecinin tamamlanmasıyla birlikte, mevcut Cumhurbaşkanının -var ise- siyasi parti üyeliği sona erecektir.

İMAMOĞLU VE YAVAŞ 'UYGUN BİR ZAMANDA' CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI OLACAK

11. Güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçildikten sonra yeni bir seçime gerek olmaksızın 13. Cumhurbaşkanı ve TBMM görev süresini tamamlayacaktır.

12. İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanları Sayın Cumhurbaşkanının uygun gördüğü zamanda ve tanımlanmış görevlerle Cumhurbaşkanı Yardımcısı olarak atanacaklardır.

Geçiş sürecinin yol haritası belgesi.

Ne olmuştu?

CHP, İYİ Parti, DEVA Partisi, Gelecek Partisi, Saadet Partisi ve Demokrat Parti'nin oluşturduğu Millet İttifakı, perşembe günü (2 Mart) 'aday' konulu toplantısını Saadet Partisi Genel Merkezi'nde gerçekleştirdi. 5 saati aşan toplantının ardından 6 liderin imzasıyla ortak açıklama yapıldı ve aday konusunda 'ortak bir anlayışa' varıldığı ifade edildi. Parti liderlerinin kurmaylarıyla görüş alışverişi yapacağı ve ittifakın cumhurbaşkanı adayının 6 Mart Pazartesi günü yapılacak toplantıyla duyurulacağı açıklandı.

Toplantı sonrası kulislerde adaylık için CHP lideri Kılıçdaroğlu isminin öne çıktığı öğrenildi. İYİ Partili bazı siyasetçilerden ise 'veto' imalı mesajlar paylaşılıp silindi. İYİ Parti lideri Meral Akşener, gece saatlerinde parti genel merkezinde kurmaylarıyla görüştü.

AKŞENER 'DAYATMA' DEDİ, İMAMOĞLU VE YAVAŞ'I GÖREVE ÇAĞIRDI

Akşener, partisinin cuma günkü (3 Mart) Genel İdare Kurulu (GİK) toplantısı sonrasında yaptığı konuşmada, adaylık için CHP'li İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ı aday olmaya çağırdı. Kılıçdaroğlu'nun adaylığını reddettiklerini söyleyen Akşener, "Geldiğimiz noktada İyi Parti bir kıskaca alınmış bir dayatmaya mecbur bırakılmış, ölümle sıtma arasında bir tercihe zorlanmıştır. Elbette buna boyun eğmeyecektir" dedi.

Liderlerin ortak imzalı metnine atıfta bulunarak, “bir tırnak içi ‘anlayışa’ varıldı” diyen Akşener konuşmasının ardından Kemal Kılıçdaroğlu videolu cevap verdi. Kılıçdaroğlu "Ben bu saatten sonra değişmem. Ben birleştiririm ve birleştirmeye de devam edeceğim. Sofra büyümek zorunda. Bunu da kimse durduramaz. Bu sofrada siyasi oyunların, nezaketsizliğin, Erdoğan dilinin, yerinin olmaması gerekirdi. Bu sofraya oturanlar böyle oturdu. Kalkan da ancak bu sebepten kalkacaktır" ifadelerini kullandı.

Bunun üzerine ertesi gün görüşen (4 Mart) CHP, Saadet Partisi, DEVA Partisi, Gelecek Partisi ve Demokrat Parti liderleri Saadet Partisi Genel Merkezi'nde bir araya geldi. 5 liderin görüşmesi sonrası yapılan ortak açıklamada zafer vurgusu yapıldı ve "Bu çerçevede; bir önceki toplantımızda karara vardığımız gibi, 6 Mart Pazartesi günü tekrar Saadet Partisi’nin ev sahipliğinde bir araya geleceğiz. Ortak bir anlayışa ulaştığımız 28. Dönem TBMM ve 13. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ortak Cumhurbaşkanı adayımız ve geçiş süreci yol haritası konusunda nihai açıklamayı kamuoyu ile paylaşacağız" denildi.

GÖRÜŞMELER YAPILDI, AKŞENER KATILMA KARARI ALDI

CHP, Saadet Partisi, DEVA Partisi, Gelecek Partisi ve Demokrat Parti liderlerinin bugün (6 Mart) saat 14.00'teki görüşmesine dakikalar kala İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’i ziyaret etti.

14.00'te toplanması gereken 5'li masa toplantısı da bu görüşmenin sonucunun beklenmesi için ertelendi. İki belediye başkanının ziyaretiyle Akşener'i masaya döndürmenin formülü de netleşti. Buna göre, Akşener Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş'ın cumhurbaşkanı yardımcısı olarak yeni kabinede yer alacaklarının ilan edilmesi durumunda Millet İttifakı'na geri dönecek.

İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, "Millet İttifakı'nın iş birliği ile başarı yakalamış büyükşehir belediye başkanlarımız genel başkanımızı ziyaret etti. Ziyaretleri sırasında, iki belediye başkanımıza, seçilecek 13. cumhurbaşkanının yetkili, icracı iki cumhurbaşkanı yardımcısı olmaları konusunda kendilerine önerilerini iletmiştir. Bu önerileri önümüzdeki dakikalar içinde sayın Kılıçdaroğlu'na da genel başkanımız aktaracaktır. Katılmasını bekliyor ve umut ediyoruz" dedi. / DUVAR

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER