'Sen kepenk açmazsan, ben açmazsam Hataylılar nasıl geri dönecek?'

Hatay'da depremzede esnaf yeniden çalışmaya başladı. Esnaf, şehrin eski haline dönmesi için zamana ihtiyacı olduğunu söylüyor.

'Sen kepenk açmazsan, ben açmazsam Hataylılar nasıl geri dönecek?'

Maraş merkezli depremlerin ardından en büyük yıkımı yaşayan şehirlerin başında gelen Hatay'da depremzede esnaf kepenk açmaya başladı. Depremde Antakya halinin yıkılmasıyla birlikte tedarik zincirinde aksamaların ve fiyatlarda artışların olduğunu aktaran esnaf, normal hayata dönüş için bir an önce adım atılması gerektiğini belirterek, "Sen kepenk açmazsan, ben açmazsam Hataylılar nasıl geri dönecek" dedi.

'BİR KİLO DOMATES ALIRKEN BİLE DÜŞÜNÜYORLAR...'

Seyyar manavlık yapan Asıf Samsum depremden önce yurtdışında çalıştığını ama sonrasında ailesini yalnız bırakmamak için Samandağ'a geldiğini ve üç gündür bölgede tezgah açtığını söyledi.

"Çadırda oturmaktansa tezgah açıyorum. Ürünleri, bölgedeki üreticiden alıyorum. Satışlar ağır ama başka yapacak bir şey yok. Ne yapacağımızı bilmiyoruz. Bekliyoruz..." diyen Samsum, Hatay'da hayatın normale dönmesi için uzun bir süreye ihtiyaç olduğunu sözlerine ekledi.

Samsum, "İlk üç gün yalnızdık. Şimdi de unutulmaktan korkuyoruz. Bugüne baktığımızda ise halkın cebinde para yok. İnsanlar bir kilo domates alırken bile düşünüyor. Hatay böyleyken başka bir şey de yapamıyorum" ifadelerini kullandı.

'TEDARİK ZİNCİRİNDE AKSAMA VAR...'

Uzun yıllardır Samandağ'da market işleten Süleyman Kahiloğlu ilk depreme kendi evinde, ikinci depreme ise Mersin'de yakalandığını söyledi. Depremlerin ardından yaşadığı şehre dönen depremzede esnaf, "Korkuyoruz ama açıyoruz. Hayatın normalleşmesi lazım. Ben kepenk açmazsam, sen açmazsan Hataylılar nasıl geri dönecek?" dedi.

Şehirde tedarik zincirlerinde aksama olduğunu dile getiren Kahiloğlu, "Tüm depolar Antakya'da... Tedarik zincirindeki aksama buradaki zorlukları daha da zor hale getirdi. Depremzedeler genelde kahvaltılık malzeme istiyor. Şu anda Hatay'da peynir yok. Bu ihtiyaçları tedarik etmek için Adana'ya gidiyoruz" ifadelerini kullandı.

'DEPREM 'ENFLASYONU' YAŞANIYOR'

Samandağ büyük yıkımın yaşandığı ve yardımların geç geldiği bölgelerin başında geliyor. Uzun yıllardır ilçede esnaflık yapan Ali Can, depremin 15'inci gününden beri dükkanını açıyor. Meyve, sebze ve şarküteri ürünleri satan Can, tedarik zincirindeki aksamadan dolayı komisyon bedellerinin arttığını ve deprem 'enflasyonu' yaşandığı aktardı.

Antakya halinin depremin ardından yıkılmasıyla birlikte gıdaya ulaşımın ve dağıtımın zorlaştığını söyleyen depremzede esnaf, "Depremden yarım saat önce mal aldığım hal artık yok. Bu yokluk karşısında bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. İnsanlar ailelerini, eşyalarını kaybetti. Korksak da dükkanı açıyoruz. İnsanlar toparlanmaya, eksiklerini gidermeye çalışıyor. Biz de esnaf olarak bir dayanışma kurduk. Depremzedelerin normal hayata dönmesi için elimizden geleni yapıyoruz" diye konuştu. / DUVAR

Güncelleme Tarihi: 08 Mart 2023, 13:27
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER