OHAL Komisyonu günde 203 başvuru sonuçlandıracak!

OHAL Komisyonu çalışmaya başlıyor. 150 bini bulan ihraç ve kapatma dikkate alındığında 2 yıl çalışacak Komisyon’un günde yaklaşık 200 dosyayı sonuçlandırması gerekiyor.

OHAL Komisyonu günde 203 başvuru sonuçlandıracak!
OHAL İşlemlerini İnceleme Komisyonu, 15 Temmuz darbe girişiminin 1. yıldönümüne günler kala çalışmaya başlayacak. 2 yıl çalışacak Komisyon’a yaklaşık 150 bin başvuru bekleniyor. Bu durumda Komisyon’un günde yaklaşık 200 başvuruyu sonuçlandırması gerekiyor.


20 Temmuz’da ilan edilen OHAL’in ardından on binlerce kamu çalışanı ihraç edildi. Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’un verdiği son bilgiye göre görevinden uzaklaştırılan 38 bin 716, ihraç edilen 103 bin 824 kamu çalışanı var. Toplamı 142 bin 540 kişinin bu Komisyon’a başvurması sürpriz olmayacak.

OHAL ilanının ardından yüzlerce kurum ve derneğin kapısına da kilit vuruldu. CHP Genel Merkezi’nce yayınlanan raporlara göre OHAL KHK’ları ile 35 sağlık kuruluşu, bin 61 öğretim kuruluşu, 800 yurt, 223 kurs etüt merkezi, 129 vakıf, bin 125 dernek, 15 üniversite, 19 sendika 28 TV, 35 radyo, 47 gazete, 29 yayınevi, 4 bin 262 kurum ve kuruluşa el konuldu, kapatıldı. Kapatılan bu kurumların yeniden açılması talebiyle de Komisyon’a binlerce başvuru bekleniyor.

Tüm uzaklaştırma, ihraç ve kapatmaların toplamı 146 bin 802’yi buluyor. Bu durumda 8’i üye yaklaşık 200 kişilik müfettiş, raportör, hesap uzmanı, tetkik hâkim ve katipten oluşan Komisyon’un çalışma süresi dikkate alındığında günde 203 dosyayı sonuçlandırması gerekiyor.

Aldan: Bir şey yapılacaksa önce OHAL kaldırılsın

Mahkeme başvurusu öncesi ara bir hukuki kademe olarak kurulan Komisyon tartışma konusu. Muhalefet kanadından Komisyon için geçmişteki sıkıyönetim mahkemeleri ima edilerek “OHAL mahkemesi” yorumları geldi. CHP’nin savcı kökenli milletvekili Ömer Süha Aldan, “nasıl bir ekiple çalışırsa çalışsın 7 kişilik bir Komisyon kurulmasının binlerce kişinin talebini inceleme noktasında işin ciddiye alınmadığının göstergesi” olduğu görüşünde. Bir dilekçenin okunmasının bile ciddi zaman alacağını söyleyen Aldan, Komisyon’un “batıdan gelen tepkileri elimine etme ve AİHM’e gitme sürecini uzatmak dışında bir faydası olmayacağını” savunuyor. Komisyon üyelerinin de ağır bir sorumluluk altına girmekten kaçınacağını, cüretkar kararlar alamayacağını söyleyen Aldan, “gerçekten iyi bir iş yapmak istiyorlarsa öncelikle OHAL’i kaldırmalılar” diyor.

Güncelleme Tarihi: 07 Temmuz 2017, 12:28
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER