Paris'te Ahmet Kaya Kürt Kültür Merkezi'ne saldırı

Paris'te Ahmet Kaya Kürt Kültür Merkezi'nin bulunduğu sokakta gerçekleşen silahlı saldırıda 3 kişinin öldüğü açıklandı. Polis, 69 yaşında olduğu belirtilen saldırganı gözaltına aldı.

Paris'te Ahmet Kaya Kürt Kültür Merkezi'ne saldırı

Fransa'nın başkenti Paris'in 10'uncu bölgesindeki Enghien sokağında bulunan Ahmet Kaya Kürt Kültür Merkezi'ne silahlı saldırı gerçekleşti. Saldırıda 3 kişi ölürken yaralanan 5 kişiden 2'sinin de yoğun bakımda olduğu belirtildi. Bir görgü tanığı, sokakta 7-8 el silah sesi duyulduğunu ve büyük bir panik yaşandığını anlattı.

11 GÜN ÖNCE SERBEST BIRAKILMIŞ

Saldırganın kültür merkezinden çıktıktan sonra Kürtlere ait Awesta isimli bir restorana ve bir berber salonuna saldırdığı, şarjör değiştirmeye çalışırken berber salonunda çalışanlar tarafından etkisiz hale getirildiği aktarıldı. Polis kaynakları da 69 yaşındaki saldırganın gözaltına alındığını bildirdi. Saldırganın geçen sene Paris'te göçmenlere saldırı düzenlemesi nedeniyle yargılandığı, 11 gün önce adli kontrol şartıyla serbest bırakıldığı ortaya çıktı.

Saldırganın demir yollarından emekli Fransız vatandaşı bir kondüktör olduğu aktarılırken BFM TV, saldırganın bir yıl önce bir göçmen kampına da saldırı düzenlediği bilgisini paylaştı. 10'uncu bölgenin belediye başkanı Alexandra Cordebard da "Saldırı Kürt Toplum Merkezi'nde ve merkezinin karşısındaki bir restoran ile bir kuaförde meydana geldi" ifadelerini kullandı. 

KÜRT SANATÇI HAYATINI KAYBETTİ

Hayatını kaybeden üç kişiden birinin Kürt şarkıcı Mîr Perwer olduğu belirlendi. 2020’de dönemin HDP Milletvekili Mehmet Ali Aslan’la birlikte Hasankeyf’te bir program yapan Mîr Perwer şunları söylemişti: “Çocukluktan beri müzikle ilgileniyorum. Üç yıldır profesyonel olarak müzik çalışmaları yapıyorum. Artık Kürtçe radyo kalmadı. Bu nedenle canlı yayın yapıyoruz. Böylece Kürt müziğini ve kültürümü tanıtmak istiyorum.”

POLİSTEN PROTESTOCULARA GAZ

Sokağa giriş ve çıkışlar polis tarafından kapatılırken çok sayıda kişi saldırıyı protesto etmek için bölgeye geldi. Macron yönetimi ve Türkiye'deki iktidara yönelik sloganlar atan protestocular, olayın 9 Ocak 2013'te yine Paris'te, Fidan Doğan, Leyla Söylemez ve Sakine Cansız'ın öldürülmelerinin yıldönümüne denk gelmesine dikkat çektiler. Olayı protesto etmek için sokağa gelen grup polisin biber gazlı saldırısına uğradı.

'IRKÇI SALDIRI OLMA İHTİMALİ İNCELENİYOR'

Paris Başsavcısı Laure Beccuau da yaptığı açıklamada ölü sayısının üçe yükseldiğini belirtti. Başsavcı, saldırganın daha önceden Fransız polisinin takip ettiği birisi olduğunu söyledi.

Savcı yaptığı açıklamada, saldırının ırkçı saiklerle düzenlenmiş olabileceği ihtimalinin de değerlendirildiğini ifade etti. 

İÇİŞLERİ BAKANI SALDIRI YERİNE GİTTİ

Saldırı için "dramatik" diyen İçişleri Bakanı Gérald Darmanin de olayın yaşandığı sokağa gitti. Fransa hükümetinin Kürtlerin bulunduğu bölgelerin korunması için güvenlik tedbirlerinin artırılmasını istediğini açıklayan Darmanin, "saldırganın yalnız hareket ettiğinin düşünüldüğünü" belirtti ve saldırının nedeniyle ilgili henüz bilgi sahibi olmadıklarını söyledi.

HİDALGO: PARİS, KÜRTLERİN YANINDA

Saldırının ardından sosyal medya hesabından paylaşımda bulunan Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo, "Kürt toplumu ve onun üzerinden tüm Parisliler, aşırı sağcı bir militan tarafından gerçekleştirilen bu saldırının hedefi oldu. Kürtler nerede yaşarlarsa yaşasınlar, barış ve güvenlik içinde yaşayabilmeliler. Paris bu karanlık saatlerde her zamankinden daha çok onların yanında" ifadelerini kullandı. / GAZETE DUVAR

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER