Geri çekilen tetanos aşısıyla ilgili açıklama

HSGM, toplatılan tetanos aşısı hakkında açıklama yaptı: Toplatılmasını gerektirecek istenmeyen etki bildirimi yok. Ancak son denetimde eksiklik görülen bazı süreçlere ilgili seriye çekme uygulanmıştır

Geri çekilen tetanos aşısıyla ilgili açıklama

Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü (HSGM), tetanos-difteri aşısının toplatılmasıyla ilgili yazılı açıklama yaptı.

Aşıların oluşturabileceği yan etkilerin "hassasiyetle takip edildiği" belirtilen açıklamada, "Vatandaşımızın kullanımına sunulan her aşı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğümüzün isteği ile TİTCK Ulusal Referans Laboratuvarlarımızda yeniden analiz edilmekte, etkinliğinden ve güvenliğinden emin olunduktan sonra vatandaşımıza yapılana kadar Aşı Takip Sistemimiz tarafından takip edilmektedir" denildi.

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'nun (TİTCK) "Tetadif 0,5 ml IM Enjeksiyonluk Süspansiyon" isimli tetanos-difteri aşısını geri çektiği aktarılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Bahse konu aşının toplatılmasını gerektirecek istenmeyen etki bildiriminde bulunulmamıştır. Ancak son denetim esnasında eksiklik görülen bazı süreçlere bağlı olarak komisyon kararıyla ilgili seriye çekme uygulanmıştır. Yeni üretilen aşılar, özel şartlarda izlenerek raf ömürleri 3 yıla kadar peyderpey uzatılmaktadır. Söz konusu aşının raf ömrü de böyle bir sürecin sonunda 2 yıldan 3 yıla uzatılmıştır. Bu durum, söz konusu aşının miadının uzatılması işlemi değildir. Gerekli kontrolleri yapılmış, kullanıma uygun, yeterli miktarda aşı stoğumuz mevcuttur. Bu açıdan herhangi bir sıkıntı yaşanması söz konusu değildir."

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER