Polis, 'bayrakta Kürdistan yazılmıyordu' dedi

Trabzon'da saldırıya uğrayan Kürtlerden Hüseyin Doski yaşadıklarını anlattı: Polise bu bayrağın resmi bir bayrak olduğunu ve başkanlarının Kürdistan Bölgesi yetkililerinin bu bayrakla karşıladıklarını söyledik. Onlar da bize, ‘Evet doğru ancak sizin söz ettiğiniz bayrakta Kürdistan ismi yazılmıyordu' dediler.

Polis, 'bayrakta Kürdistan yazılmıyordu' dedi
Gezi için geldikleri Trabzon’da bebek arabasına astıkları ‘Kürdistan’ yazılı atkı nedeniyle bir grubun saldırısına uğrayan 9 turistten biri olan Duhoklu Hüseyin Doski, “Sorun Kürdistan bayrağı değil, Kürdistan yazısıydı” dedi.



18 Temmuz’da Kürdistan Bölgesi’nden gezi amacıyla Trabzon’un Çaykara ilçesindeki Uzungöl’e giden 50 kişilik grupta yer alan 9 Kürt üzerinde “Kürdistan” yazılı atkılarla fotoğraf çektirmek isterken bölgedeki bir grup tarafından linç girişimine maruz kalmıştı.

Saldırganların “Kürdistan” yazılı atkıya tepki göstererek, Kürt grubu ölesiye dövdüğü kameralara yansımıştı. Jandarma olay sırasında sadece saldırıya uğrayan 5’i kadın 9 kişiyi gözaltına aldı. Irak Kürdistan Bölgesi Hükümet Sözcülüğü tarafından olay günü yapılan açıklamada, Başbakan Mesrur Barzani’nin talimatıyla Trabzon’da saldırıya uğradıktan sonra gözaltına alınanların serbest bırakılması için hükümet nezdinde girişimlere başlandığı belirtilmişti. Açıklamada, “Kürdistan Bayrağı Irak Anayasası’nda tanınan bir bayrak olup daha önce de Kürdistan Bölgesi heyetlerinin Türkiye ziyaretlerinde, başta havalimanları olmak üzere ülkedeki diğer resmi kurumlarında kullanılmıştır” denilmişti. Söz konusu görüntüler sosyal medyada yayınlanmasının ardından ciddi tepkilere neden olmuştu. Gözaltına alınanlar ise serbest bırakıldı. Çaykara Cumhuriyet Başsavcılığı da, turist grubu linç etmeye çalışanlar hakkında, dün de inceleme başlattı.

‘ORTA YAŞLI BİR ADAM HAKARET ETMEYE BAŞLADI’

Saldırıya uğrayan ve gözaltına alınanlar arasında yer alan Duhoklu Hüseyin Doski, yaşadıklarını Rudaw’a şöyle anlattı:

“Kürdistan yazılı Kürdistan bayrağı yanımızdaydı. Trabzon’da çıkartıp fotoğraf çektik. Ardından orta yaşın üstünde bir adam yanımıza gelerek bize hakaret etmeye başladı. Biz de ona karşılık verdik. Aramızda ciddi tartışma yaşandı. Ardından polis ve diğer kişiler geldi ve olay daha çok büyüdü.”

Çok sayıda turistin olduğunu belirten Hüseyin Doski, polisin sadece Kürdistan bayrağıyle fotoğraf çektirenleri gözaltına aldığını söyledi. Hüseyin Doski, “Gözaltına alındıktan sonra polis inceleme başlattı. Kürdistan bayrağıyla fotoğraf çeken herkesi gözaltından tutmayı sürdürdü. Kürdistan bayrağıyla 9 kişi fotoğraf çekmiştik. Bize karşı oldukça hakaret edici konuşmalar sarf ettiler. Ancak sorumluları geldikten sonra biraz daha sakinleştiler” dedi.

‘BAYRAKTA KÜRDİSTAN YAZMIYORDU’

“İfademizde onlara bu bayrağın resmi bir bayrak olduğunu ve başkanlarının Kürdistan Bölgesi yetkililerinin bu bayrakla karşıladıklarını söyledik” diyen Doski, sözlerine şunları ekledi:

“Onlar da bize; ‘Evet doğru ancak sizin söz ettiğiniz bayrakta Kürdistan ismi yazılmıyordu. Bu bayrağın üzerinde ise Kürdistan ismi yazılı ve bu nedenle gözaltına alındınız’ dediler.”

Kürdistan Bölgesi’nin turistlerin serbest bırakılması için yayımladığı açıklamanın etkili olduğunu kaydeden Doski, serbest bırakıldıktan sonra da bazı polislerin onlardan özür dilediklerini dile getirdi.

Sosyal medyada yayımlanan görüntülerin ardından Türk mallarına ve Türkiye’ye ziyaretlerin boykot yapılması çağrısında bulunuldu. Duhok’ta turizm acentası sahibi de olan Hüseyin Doski, “Olaydan önce günde 30 ila 40 kişi Türkiye’ye gitmek için bize başvuruyordu. Şu an da rakamlarda bir değişiklik yok” diye konuştu.

17 Temmuz’da başkent Erbil’deki bir restoran da düzenlenen saldırıda Türkiye’nin Erbil Konsolosluğu çalışanının da içinde bulunduğu 3 kişinin hayatını kaybetmesinin ardında Kürdistan Bölgesi vatandaşlarına vize verilmesi durduruldu. 

Güncelleme Tarihi: 24 Temmuz 2019, 18:32
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER