Sait Dede, VEDAŞ'ın uygulamalarını Bakan Dönmez'e sordu

Hakkari Milletvekili Sait Dede, Van Elektrik Dağıtım A.Ş'nin gerçekleştirmiş olduğu kayıp ve kaçak arama denetimlerini Enerji Ve Tabii Kaynaklar Bakanı Sayın Fatih Dönmez'e sordu. Kaynak: Yazıcı Dostu Ekran

Sait Dede, VEDAŞ'ın uygulamalarını Bakan Dönmez'e sordu
ŞEMDİNLİ HABER

HDP Hakkari Milletvekili Sait Dede soru önergesinin açıklama kısmında, 2013 yılında Van Gölü Elektrik Dağıtım A.Ş.’nin (VEDAŞ) %100 oranındaki hisselerini satın alan Türkerler Holding'in 2016 yılında Van ili Gevaş İlçesini pilot bölge alarak tüm Türkiye’den fraklı olarak elektrik sayaçlarının bağlantı direkleri üzerine aldığını hatırlatarak, "Dağıtım Sistemindeki Kayıpların Azaltılmasına Dair Tedbirler Yönetmeliği’nin Sayaç uygulamaları başlıklı 11. Maddesinin birinci fıkrasında yer alan ‘Yüksek kayıplı şirketlerin dağıtım bölgeleri içinde yer alan ve önceki yıl gerçekleşmelerine göre teknik ve teknik olmayan kayıp oranı %30'un üzerinde olan il ve ilçelerde, ilgili dağıtım şirketi tarafından kayıp-kaçak ile mücadele dâhilinde elektrik sayaçlarının tesisi için mevzuatta tanımlanan yerden farklı bir yer belirlenebilir’ ibaresi, tüketici aleyhine şirket lehine geniş yorumlanmak suretiyle yurttaşların onurunu zedeleyen bir şekilde uygulamaya konulmuştur. Bugün Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu’nun neredeyse tamamında hayata geçirilen bu uygulama beraberinde birçok sorunu da getirmiştir. Sayaçların tüketicilerin kontrol alanlarından bir nevi kaçırılması endekslerin takibini imkânsız hale getirmiştir. Kullanıcılar tüketim hareketlerini inceleyememekte ve çoğu zaman yüksek miktarda faturalarla karşı karşıya kalmaktadırlar. Yapılan itirazlarda, özel şirket; fahiş faturaların yazılım hatalarından veya sayaç okumalarından kaynaklı olduğunu beyan etmekte ve düzeltme yoluna gitmektedir. Elbette tüketiciler yüksek gelen faturalara itiraz etmekte bunun dışında, faturalara yansıyan küçük miktarlar denetimsiz kalmaktadır. Bu durum da abone sayısı düşünüldüğünde çok büyük meblağlara tekabül etmektedir. Hiçbir tüketici dönem içinde ne kadar enerji tüketimi yaptığını bilmemektedir" ifadelerine yer verdi. 

Dede, önergenin devamında, "Vedaş tarafından Hakkâri ve ilçelerinde abonelere yapılan kayıp kaçak araması ve endeks okuma faaliyetleri çoğu zaman gece ve kolluk kuvveti desteğiyle, yurttaşlarda korku ve tedirginliğe yol açacak bir biçimde, ortaçağı andırır bir şekilde yapılmaktadır. Çoğu zaman duvarlar delinmekte elektrik tesisatlarına zarar verilmekte ancak en önemlisi özel şirket çalışanlarının ve kolluk kuvvetlerinin tutumu yurttaşların onurunu zedelemektedir" dedi. 

Enerji Ve Tabii Kaynaklar Bakanı Sayın Fatih Dönmez'in cevaplaması isteğiyle TBMM'ye sunulan önergede şu sorulara yer verildi: 

- Elektrik sayaçlarının bağlantı direkleri üzerine alınması hangi illerde uygulanmaktadır?

- Özel bir şirketin yaptığı söz konusu hukuk dışı uygulamalara karşı bir soruşturma başlatmayı düşünüyor musunuz?

- Elektrik Dağıtımı Ve Perakende Satışına İlişkin Hizmet Kalitesi Yönetmeliği; “Bildirimsiz elektrik kesintileri belirlenen sınır değerler aşıldığında, herhangi bir başvuruya gerek olmaksızın dağıtım şirketi kullanıcıya tazminat öder” hükmü karşısında başta Hakkâri ve ilçeleri olmak üzere; sık sık ve uzun süreli yaşanan elektrik kesintilerinden kaynaklı olarak VEDAŞ tarafından ödenmiş bir tazminat var mıdır?

- Kesintilerle beraber doğan tazminatın tüketicilerin faturalara yansıtılmasını sağlayacak bir yasal çalışma yapmayı düşünüyor musunuz? Faturalardaki orantısızlığı incelemeyi düşünüyor musunuz?

- Bölgede elektrik kesintilerinin yoğunluklu olarak yaşanmasının sebebi nedir? Bu kapsamda ilgili dağıtım şirketine karşı bir araştırma yapmayı düşünüyor musunuz?

- Kayıp kaçak taraması adı altında yapılan uygulamalarda ortaya çıkan zararların özel şirketten tazminine ilişkin yasal düzenleme yapacak mısınız?

- VEDAŞ’ın ticari kalite göstergeleri açısından yükümlü olduğu asgari performans standartlarını sağlaması noktasında bakanlığınızın bir çalışması olacak mı?

Güncelleme Tarihi: 02 Aralık 2019, 20:52
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER