Araştırma: Karantina 3 milyon hayat kurtardı

Imperial College London'da yapılan araştırmada, Avrupa'da korona virüsüne karşı uygulanan kısıtlayıcı tedbirler sayesinde 3 milyon kişinin hayatının kurtulduğu tespit edildi. Başka bir çalışmadaysa İran ve ABD de dahil olmak üzere altı ülkede önlemlerin 530 milyon enfeksiyon vakasını önlediği kaydedildi.

Araştırma: Karantina 3 milyon hayat kurtardı
Korona virüsü salgınıyla mücadele kapsamında alınan kısıtlayıcı tedbirlerin dünya genelinde kademeli olarak hafifletildiği dönemde, Imperial College London’da yapılan bir araştırma, Avrupa’daki önlemlerin yaklaşık 3 milyon insanın hayatını kurtarmış olabileceğini ortaya koydu. Araştırmacılar, tedbirlerin Covid-19’la mücadele ‘önemli bir etkiye’ sahip olduğunu aktardı.

TEDBİRLER SAYESİNDE YAYILMA ORANI DÜŞTÜ

Okulların ve kamusal alanların kapatılması, karantina önlemleri ve seyahat kısıtlamaları gibi tedbirler sayesinde 3 milyondan fazla ölümün önüne geçildiği kaydedildi. Bilim insanları, mart başından itibaren Avrupa’da uygulanan sıkı tedbirlerin mayıs başında virüsün yayılma oranının 1’in altına düşmesini sağladığını söyledi.

11 ÜLKEDE 15 MİLYON ENFEKTE OLDU

11 ülkenin (Avusturya, Belçika, İngiltere, Danimarka, Fransa, Almanya, İtalya, Norveç, İspanya, İsveç ve İsviçre) dahil edildiği çalışmada, 12 ila 15 milyon insanın mayıs başında korona virüsünden etkilendiği kaydedildi. Yapılan modellemede, kısıtlayıcı tedbirlerin alınmaması halinde 3.1 milyon insanın ölmüş olacağı tespit edildi.

Araştırmacılar, “Bu müdahalelerin etkinliğini ölçmek, ekonomik ve sosyal etkileri göz önünde bulundurulduğunda oldukça önemli. Kontrolü sürdürebilmek adına hangi eylemlerin gerekli olduğunun göstergesi olabilir” diyerek veri sonuçlarını özetledi.

530 MİLYON VAKA ENGELLENDİ

Nature dergisinde Imperail College London’da yürütülen araştırmayla beraber yayımlanan ikinci bir çalışmada ise Çin, Güney Kore, İtalya, İran, Fransa ve ABD’de uygulanan kısıtlayıcı tedbirler sayesinde 530 milyon vakanın engellediği kaydedildi. Analizlerin altı ülkede yoğunlaştığı ABD kaynaklı bu araştırmada, Covid-19’un yayılmasını yavaşlatmak veya engellemek için alınan 1700’ü aşkın yerel ve ulusal önlemler göz önünde bulundurularak yayılma oranları karşılaştırıldı.

İran’da kısıtlayıcı tedbirlerin uygulanmasından önce enfeksiyonun günde yüzde 68 oranında arttığı, diğer beş ülkede ise ortalama yüzde 38 oranında arttığı tespit edildi.  



Güncelleme Tarihi: 08 Haziran 2020, 17:48
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER