Araştırma: Korona virüsü insan derisinde dokuz saat yaşıyor

Japonya'da yapılan bir araştırmada, Covid-19'a yol açan korona virüsü ile grip virüsünün insan cildinde ne kadar süre kaldığı incelendi. Araştırmaya göre Influenza A virüsü deride iki saat kalırken, korona virüsünde bu sürenin dokuz saate kadar çıkıyor.

Araştırma: Korona virüsü insan derisinde dokuz saat yaşıyor

Japonya’da yapılan yeni bir araştırma, korona virüsünün insan derisinde dokuz saate kadar kalabileceğini ortaya çıkardı. Japonya’daki Kyoto Bölgesi Üniversitesi Tıp fakültesinin araştırmasında, 24 saat önce adli otopsi örneklerinden alınan insan derisi, ayrı ayrı korona virüsüne ve halk arasında grip olarak bilinen influenza A virüsüne maruz bırakıldı. 

Klinik Bulaşıcı Hastalıklar (Clinical Infectious Diseases) dergisinde yayımlanan çalışmanın sonucuna göre, korona virüsünün ciltte hayatta kalma süresinin influenza A virüsüne kıyasla dört kattan daha fazla olduğu tespit edildi. Influenza A virüsü deride iki saat kalırken korona virüsünde bu sürenin dokuz saate kadar çıktığı belirtildi.

Araştırmacılar, "Bu sonuçlar, korona virüsünün insan derisi üzerinde influenza A virüsüne kıyasla belirgin ölçüde daha yüksek bir stabiliteye sahip olduğunu göstermektedir" ifadelerini kullandı. Araştırmada ayrıca, üst solunum yolu örneklerinden alınan mukusla karıştırıldığında, Influenza A'nın 1.69 saat, korona virüsünün ise yaklaşık 11 saat yaşadığı belirlendi. 

EL DEZENFEKTANI 15 SANİYEDE YOK EDİYOR

Öte yandan, her iki virüsün de yüzde 80 alkol içeren el dezenfektanı ile 15 saniye içinde tamamen etkisiz hale getirildiği ifade edildi. Bulguların korona virüsünün yayılmasının önlenmesi için el hijyeninin önemini bir kez daha ortaya çıkardığı vurgulanan araştırmada, "Bu nedenle, bu çalışma, pandeminin ikinci veya üçüncü dalgalarının ortaya çıkmasını önlemek için daha iyi kontrol stratejilerinin geliştirilmesine dikkat çekiyor" ifadelerine yer verildi. 

Bilim insanları, Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri'nin virüsten korunmak için yüzde 60 ila yüzde 95 alkol içeren el losyonlarının kullanılmasını veya ellerin en az 20 saniye boyunca sabun ve suyla iyice yıkanmasını önerdiğini hatırlattı. (Sputnik)

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER