Biefeld Ezidi toplumunun yardımları Şengal’e ulaştı

Almanya’nın Biefeld şehrinde yaşayan Êzdî toplumunun organize ettiği kampanya kapsamında hazırlanan yardımlar 2 TIR ile Şengal dağındaki sığınmacılara ulaştırıldı.

Biefeld Ezidi toplumunun yardımları Şengal’e ulaştı
Almanya’nın Biefeld şehrinde yaşayan Êzdî toplumunun organize ettiği kampanya kapsamında hazırlanan yardımlar 2 TIR ile Şengal dağındaki sığınmacılara ulaştırıldı. Rojava’nın yardım kuruluşu RAP’ın Kolik Köyü'nde kurduğu yardım toplama ve dağıtım merkezine ulaştırılan yardımların dağıtımına başlandı. Yetkililer, kış koşullarına dikkat çekerek, erzak ve giyim malzemelerine ihtiyacın arttığını duyurdu ve yardımların devam etmesini istedi.


Bilefeld’de yaşayan Kefnasê Köyü Êzdîlerinin giyim ve barınma ihtiyaçlarına dönük yardım malzemeleri Habur üzerinden Kürt Kızılayı vasıtası ile Şengal dağındaki Kerse vadisindeki toplama merkezine ulaştı. DAİŞ çetelerinin saldırısı ardından Şengal dağına sığınan binlerce kişiye kışlık giyecekler verildi.


'KIŞ KOŞULLARI ZORLU, YARDIMLAR DEVAM ETMELİ'
Toplanmış olan yardımları İbrahim Xelil Sınır Kapısı üzerinden Şengal’e getirip teslim eden heyetten Siwar Xwedêda, Duhok-Zaxo hattından geçirdikleri yardımların Şariya ve Xanke’de dağıtılmaya başlandığını söyledi. Xwedêda, Şengal’den Kobanê'ye kadar tüm göçmenlerin bulunduğu yerde yardımın gerektiğine işaret ederek, halka ve yardım kuruluşlarına, "Şengal ve Kobanê'deki halkımıza yardım etsinler. Kış koşulları yaşanıyor; erzaktan giyim malzemesine kadar ihtiyaçlar var. Bu yardımlar oldukça yetersiz kalıyor. Birçok insanın doktora, yiyeceğe de ihtiyacı var” dedi. 
Almanya’da yardımların toplanarak getirilmesine eşlik eden Almaya Kefnasê Meclisi'nden Ekrem isimli yetkili de, yaşanan zorlu şartları yerinde gördüklerini, yardımların sürmesi gerektiğini dile getirdi. Gönüllü, daha organize olduğu ve ihtiyaç sahiplerlerine ulaşabildiği için yardımların Rojava İnsani Yardım Kurumu aracılığıyla dağıtmak istediklerini de söyledi. Meclis Üyesi, yardımların bireysel olmamasının önemli olduğunu vurgulayarak, "Burada bulunan halkımızın ziyaretten çok ihtiyaçlarının karşılanmasına ihtiyacı var” diye ekledi.
BATTANİYE, ÇADIR, SOBA, ÇAY İHTİYACI
Yardım heyetinin bir diğer üyesi de, en çok battaniye, çadır, soba, çay ve bunun gibi malzemelere ihtiyaç olduğuna işaret ederken, hava şartlarının kötü olduğunu ve yardımların devamlılığının hayati önem taşıdığını vurguladı.
KERSÊ, ÇÊLMÊRA, SERDEŞT VE ÇEVRE KÖYLERE YARDIMLAR ULAŞIYOR 
Demokratik Êzdî Hareketi (TEVDA) üyesi olarak dağıtım ve yardımların organizasyonunda görev alan Emer Salih Îbrahîm, 8 kişilik bir ekip ve gönüllülerle birlikte yardımları birçok noktaya ulaştırdıkları bilgisini verdi.
Yardım malzemelerinin Rojava üzerinden geldiğini dile getiren TEVDA üyesi Îbrahîm, YPG ve YBŞ savaşçılarının kontrolünde olan koridorun önemine vurgu yaptı. “Koridorun açılması ardından Rojava ve Cizirê kantonundan buraya yardım malzemesi ulaşmaya başladı. Ulaşan yardımları kamp kamp ihtiyaç sahiplerine dağıtıyoruz. Bizlere şu ana kadar un, pirinç, çocuklar için süt, yağ ve patates gibi yaşamsal gıda malzemesi ulaştı. Rojava tarafında, kimin elinden ne geliyorsa gönderiyor” dedi. 

'EN ÇOK ISINMAYLA İLGİLİ MALZEMEYE İHTİYAÇ VAR'
RAP olarak kendi oluşturdukları iki ana kamp ve Kersê, Çêlmêra, Serdeşt ile çevre köylere yardımların düzenli gittiğini belirten görevli, alanlarında bulunan hastane ve doktorlar ile ortak çalışmalar yaptıklarını aktardı. Îbrahîm; "İnsanlarımızın şu an yaşadığı zorluk soba ve çadır yetersizliğidir. Havaların soğuması, kar yağışı ve kış şartlarından dolayı en çok ısınma ile ilgili malzemeye ihtiyaç var. Yine acil olarak çay, un ve yağa ihtiyaç duyuluyor. Ulaşan yardımların ayrımsız her yurttaşa dağıtımını yapıyoruz. Ancak çocuklar için olan sütü doktorlara da verdik, biz de dağıtımını gerçekleştiriyoruz” dedi. 
Halen sıcak çatışmaların yaşandığı Şengal kent merkezine, çevre köy ve kasabalara gitmeyi güvenli bulmayan 10 binden fazla Êzdî Şengal dağında barınıyor.   
 

Güncelleme Tarihi: 12 Ocak 2015, 09:33
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER