NYT: Kaşıkçı'yı Prens Selman'ın adamları öldürdü!

New York Times, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'yı öldürmek için Türkiye'ye geldiği belirtilen 15 kişilik suikast timindeki isimleri inceledi. Buna göre bu kişilerden bazıları, Suudi Veliaht Prensi Selman'a güvenlik ekibinde yer alacak kadar yakın... Selman ile cinayet arasında doğrudan bağlantı kuran haberin Riyad üzerindeki baskıyı artırması bekleniyor.

NYT: Kaşıkçı'yı Prens Selman'ın adamları öldürdü!
Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’yı öldürmek için Türkiye’ye geldiği belirtilen 15 kişilik suikast timinden birçok ismin, Suudi Arabistan’ın fiili yöneticisi Prens Muhammed bin Selman’ın yakın çevresinden olduğu, hatta güvenlik ekibinde yer aldığı öne sürüldü. New York Times bu isimlerin bazılarının Prens Selman’la yan yana çekilmiş fotoğraflarını yayımladı; bu kişilerin cinayet günü İstanbul’a geldiği yönünde Türk polisinden sızdırılan bilginin doğru olması halinde, ‘cinayet ile prens arasında doğrudan bağlantı kurulduğunu’ yazdı.


Haberde, Suudi yönetiminin ‘cinayetin kontrol dışı unsurlar tarafından, Prens’ten bağımsız olarak’ işlendiğini teziyle bu suçtan sıyrılmak istediği hatırlatıldı; Türk basınında yer alan suikast timi listesindeki kişilerin prense yakın olduğunun anlaşılması sonrasında ise Riyad’ın bu açıklamayı dünyaya kabul ettirmesinin zorlaşacağı belirtildi. Haberin, Suudi kraliyet ailesinin ve suçlamalara şüpheyle yaklaşan ABD yönetiminin üzerindeki baskıyı artırması bekleniyor.

NYT, TÜRK BASININDA YER ALAN İSİMLERİ TEK TEK ANALİZ ETTİ

Haberdeki iddialar şöyle:

  • NYT, Türk yetkililerin tespit ettiği 15 isimden en az dokuzunun Suudi güvenlik güçleri, ordusu veya bakanlıkları için çalıştığını kendi kaynaklarından teyit ettiğini yazdı.
  • Buna göre, listede yer alan Mahir Abdülaziz Mutreb, Prens Selman’a özellikle yakın bir isim. Öyle ki, Prens’e Paris, Madrid, Houston, Boston ve Birleşmiş Milletler ziyaretlerinde eşlik etmiş. NYT, Mutreb ile Prens’in aynı karede yer aldığı bir dizi fotoğrafı da yayımladı.
  • Haberde, Mutreb’in 2017’de Suudi Arabistan’ın Londra Büyükelçiliği’ne diplomat olarak atandığı, kendisinin büyük ihtimalle Prens’in koruması olarak görev yaptığını belirtildi.

NYT’nin yayımladığı bu karede, Mutreb Prens ile birlikte Houston’da görülüyor.

  • Haberde, üç zanlının daha Prens Selman’ın güvenlik ekibinden olduğu iddia ediliyor. Buna göre, şüphelilerden biri, Prens Muhammed ile seyahat eden güvenlik ekibinin üyelerinden Abdulaziz Mohammed al-Hawsawi.
  • NYT, Thaar Ghaleb al-Harbi isimli kişinin de yıl Prens’in Cidde’deki sarayını koruyan kraliyet muhafızlarından biri olup ‘cesareti’ dolayısıyla teğmen rütbesine terfi ettirildiğini belirtiliyor. Bu bilgiye kaynak olarak bir Suudi gazetesinde yayımlanan haber gösteriliyor.
  • Muhammed Saad Alzahrani isimli şüphelinin de kraliyet muhafızı olduğu öne sürülüyor; 2017’de çekilen bir görüntüde Prens ile yan yana olduğu belirtiliyor.

‘OTOPSİ UZMANI GELDİYSE, CİNAYET PLANLIYDI’

  • Bir diğer şüphelinin Suudi İçişleri Bakanlığı ve tıp kurumlarında üst düzey görevler üstlenen bir adli tıp uzmanı olduğunu belirten NYT, Suudi Arabistan’da bu tür pozisyonlara gelenlerin Suudi makamlarla doğrudan bağlantılı olduğunu hatırlatıyor. Gazeteye göre, bir adli tıp uzmanının Türkiye’ye gelen ‘ekip’te yer alması, zaten cinayetin en başından beri planlandığının bir kanıtı…

NYT, bu sebeplerden ötürü, cinayet suçlamasında Suudi Arabistan yönetimiyle ters düşmekten kaçınan Donald Trump yönetiminin ve Amerikan Kongresi’nin zor durumda kalacağını belirtti. (Dış Haberler)

Güncelleme Tarihi: 18 Ekim 2018, 23:25
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER